SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

06.09.2008.      

Autor:Zoran Kranjčec

Cijene važeće za sezonu 2008/09.

 

Passo Stelvio

Uspavana ledena ljepotica kojoj odanost treba dokazati usponom po vrtoglavo zavojitoj i strmoj cesti.

Passo Stelvio
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 530 km
udaljenost od Zagreba 600 km

Alpski cestovni prijelaz Passo Stelvio je s visinom od 2757 m najviši cestovni prijelaz u istočnim Alpama i smješten je u istoimenom nacionalnom parku. On spaja dvije talijanske regije Alto Adige i Lombardiju te omogućava ulaz u Švicarsku, s obzirom da uz njega prolazi švicarska granica. Iz regije Alto Adige put vodi iz smjera Merana i to je najimpozantniji od sva tri moguća prilaza. Ovaj smjer je pravi izazov za bicikliste ili za vozače motocikala i automobila koji vole sportsku vožnju kroz zavoje. Od mjesta Trafoi do Passo Stelvia vodi 48 oštrih zavoja i uzbrdica od 15%. Iz regije Lombardije put vodi iz smjera Bormia i on nema toliko mnogo zavoja pa omogućava manje napornu vožnju uz mogućnost zaustavljanja na ugibalištima koja služe kao vidikovci. Treći prilaz je iz Švicarske, iz pitomog mjesta Sta. Maria. Ova cesta je najmanje opterećena prometom i pruža također lijepi pogled prema švicarskoj dolini Müstair i švicarskom nacionalnom parku. Prilazi iz smjera Merana i Sta. Marie su zatvoreni od studenog do svibnja , dok je prilaz iz smjera Bormia otvoren i zimi, zavisno od snježnih padalina. Udaljenost Passo Stelvia od Zagreba iznosi 600 km dok je udaljenost od Rijeke 530 km.

-.--.-

Na samom prijelazu smješteno je niz malih trgovina u kojima se prodaju suveniri, a malo dalje od njih nalazi se nekoliko hotela. Prijelaz i parkirališta oko njega ljeti su prepuni automobila i motocikala čiji su vlasnici odlučili preko Passo Stelvia nastaviti put do svojih odredišta. Malo više od hotela nalazi se donja stanica gondole koja vodi turiste, planinare i skijaše na uživanje na ledenjaku. Mi smo odlučili sredinom kolovoza iskoristiti jedinstvenu priliku i uživati skijajući na 10 cm svježe napadalog snijega. Vrh ledenjačkog dijela skijališta uzdiže se do 3450 m i ljeti nije rijetkost da uz zahlađenje ciklona donese i snježne padaline.

-.--.-

Od hotela na prijelazu kreće prva gondola starijeg datuma proizvodnje koja vozi na relaciji Stelvio-Trincerone. Tu se presjeda na drugu gondolu novijeg datuma koja vozi do hotela Livrio gdje započinje ljetno skijalište. U proljeće je moguće skijanje sve do hotela na cestovnom prijelazu i tada je na raspolaganju odlično pripremljenih 20 km skijaških staza. Kasnije sa smanjenjem snježnog pokrivača, moguće je skijanje do međustanice Trincerone do koje se proteže i ledenjak. Ovisno od stanja ledenjaka i snježnog pokrivača, u kolovozu je otvoren dio skijališta od hotela Livrio do vrha ledenjaka i tada je na raspolaganju 10 km staza. Bez obzira u koje doba proljeća ili ljeta posjetili ledenjak Stelvio, biti ćete oduševljeni raznolikošću staza. Staze su većinom crvenog karaktera i položene su na različitim stranama ledenjaka tako da ne stječete dojam da se spuštate po istoj padini kao na većini ledenjaka. Cijena jednodnevne skijaške karte iznosi 34 € + 5 € depozita za key-card. Moguća je i kupovina povratne turističke karte (bez skijanja) samo za gondole i to za Stelvio-Trincerone 16 € i za Stelvio-Livrio 20 €.

Od hotela Livrio vode dvije paralelne vučnice Geister 1 i 2 koje opslužuju tri staze većinom crvenog karaktera. Desno, na drugoj strani ledenjaka, nalazi se vučnica Payer koja opslužuje dvije crvene staze. Krajnje desno nalazi se vučnica Cristallo koja opslužuje dvije plave staze. Desetak metara od gornje stanice vučnice Cristallo nalazi se vidikovac s kojeg puca pogled prema dolini Valfurva, dok se sa staza Geister otvara pogled prema vrhu Ortler visine 3905 m. Na ledenjaku postoji i manji snowboard park te dosta dijelova po kojima je moguće skijati izvan uređenih staza. Kuriozitet ledenjaka Stelvio je ljetno radno vrijeme vučnica, naime one rade od 8.00 do čak 16.30 sati s pauzom između 13.00 i 14.00 sati kada sve vučnice prestaju sa radom. Obje gondole rade bez stanke od 8.00 do 17.00 sati. Pauzu je najbolje iskoristiti za okrijepu i sunčanje i nakon toga uživati u popodnevnom ljetnom skijanju.

-.--.-

Ono što iznenađuje je loše stanje hotela Livrio koji se nalazi na samom ledenjaku i susjednog planinarskog doma. Hotelu Livrio potrebna je temeljita obnova ili barem obnova fasade i bojanje drvenarije, dok stari palninarski dom ima čak prozore zabijene daskama. Ugostiteljska ponuda hotela Livrio sljedi njegov izgled – oskudna je i skupa, npr. gulaš s palentom košta 10 €. I ostalim niže ležećim hotelima i domovima potrebna je temeljita obnova, jedino se izdvaja hotel Thöni 3000 koji je novijeg datuma izgradnje. No, lošu ugostiteljsku i hotelsku ponudu Passo Stelvio višestruko nadoknađuje prirodnim ljepotama, jedinstvenom vožnjom po serpentinama i odličnim skijaškim stazama.

U blizini Passo Stelvia nalaze se poznata skijališta Bormio s termama i Livigno s bescarinskom shopping zonom, te nacionalni park Stelvio i obližnji švicarski nacionalni park. Odluku o posjetu ovoj lokaciji nije teško donijeti, ali upozorenje vozačima prije uspona na Passo Stelvio – provjerite hlađenje motora i kočnice vašeg automobila. Dobrodošle su i vozačke rukavice i tableta protiv mučnine za suvozačicu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 216795
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr