29.12.2012.      

Autor: Goran Razić

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr (Hannes Reichelt i Dominik Paris)

 

Bormio S (m): Dvostruka pobjeda Reichelta i Parisa!

Bormio je i ove godine dokazao da zaslužuje svoj renome. Borba najspremnijih, najjačih i najodvažnijih i ove godine se odigravala na stazi Stelvio, a konačni poredak četvorice u samo dvije stotinke sekunde najbolje govori o kakvim je skijašima riječ.

Prvi puta nakon duge 34 godine dvojica skijaša su podijelila pobjedu u spustu FIS Svjetskog kupa. Kada statistika na kraju utrke pokaže brojke koji se viđaju rijeđe od većine astronomskih pojava jasno je kakvoj smo utrci danas imali prilike svjedočiti. Podsjetimo, posljednji puta su na najvišoj stepenici podija u spustu zajedno stajali Sepp Ferstl i Josef Walcher i to u Kitzbühelu sada već davne 1978. godine. Danas su isto ponovili Hannes Reichelt i Dominik Paris

-.-Goran Razić-.- 

No rasplet je vrlo lako mogao biti i drugačiji, uzme li se u obzir da su neko vrijeme Talijani držali vodeće tri pozicije na utrci. Dominik Paris danas je odvezao vrlo hrabru i koncentriranu utrku uspjevši zadržati skiju mirnom u svim ključnim trenucima utrke te time postaviti današnje najbrže vrijeme. 

Njegovo vrijeme jedini je uspio dostići Austrijanac Hannes Reichelt koji je u prvom dijelu staze bio još i brži no uz nekoliko manjih grešaka u konačnici se izjednačio s Talijanom. Ovdje majstorijama nije kraj. Na trećem mjestu završio je Aksel Lund Svindal stavši treći puta na spustaški podij ove sezone te peti puta ukupno od početka sezone. Valja spomenuti kako je upravo Svindal još jednom dokazao svoju odličnu pripremu i snagu. Naime, nakon četvrtog mjerenja vremena u lijevom je zavoju opasno zaplesao "po žici", no majstorski se vratio sa samo minimalnim zaostatkom. 

Još jedan Austrijanac, Klaus Kröll danas je također bio vrlo blizu pobjedi, no i on je prednost uspio pretočiti u minimalni zaostatak od samo dvije stotinke sekunde. U većini slučajeva to bi bilo i više nego dovoljno za drugo mjesto, no danas je ostao čak bez pobjedničkog podija. Borba "Pitbullova" danas je bila na najvišoj razini. Kada tri i pol kilometra staze četvorica završe u dvije stotinke sasvim je jasno o kakvoj razini vožnje i izjednačenosti se radi.  

Talijani su danas bili vrlo motivirani domaćom utrkom. Osim pobjede Dominika Parisa, odličnu vožnju na domaćem terenu ponudio je i Werner Heel pozicioniravši se netom iza Francuza Johana Clareya sa 42 stotinke sekunde zaostatka, dok je Innerhofer od prevelike želje napravio nekoliko ključnih grešaka završivši na 9. mjestu. 

Prošlogodišnji pobjednik Didier Defago ove godine nije odvezao toliko impresivno što predstavlja samo nastavak njegovog ovogodišnjeg traženja forme. Ovdje bi svakako bilo nepravedno ne spomenuti sve boljeg mladog 24-godišnjeg Amerikanca Travisa Ganonga. On je u samo četiri ovogodišnje spustaške utrke odradio strelovit uspon završivši na 39. i 16. mjestu u Lake Louiseu i Beaver Creeku, da bi u Val Gardeni završio na 10. mjestu. Danas posebice veseli njegov rezultat karijere u kojem je stigao do vrlo vrijednog 7. mjesta. 

Od prve tridesetorice današnju utrku nisu uspjeli završiti Georg Streitberger, Marc Gisin te Joachim Puchner i Andrej Šporn koji su završili u zaštitnoj mreži nakon nezgodnih, ali na svu sreću bezopasnih padova.

Konačni poredak 10 najboljih skijaša:

1. REICHELT Hannes (AUT) 1:58.62
1. PARIS Dominik (ITA) 1:58.62
3. SVINDAL Aksel Lund (NOR) +0.01
4. KRÖLL Klaus (AUT) +0.02
5. CLAREY Johan (FRA) +0.32
6. HEEL Werner (ITA) +0.42
7. GANONG Travis (USA) +0.49
8. BAUMANN Romed (AUT) +0.66
9. INNERHOFER Christof (ITA) +0.67
10.THEAUX Adrien (FRA) +0.70 

Cjeloviti rezultati, analiza, poretci nakon utrke (.pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 29. prosinca 2012.   21:02h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Prestrašno. Zaostaneš jednu stotinku i izgubiš 40 bodova. Zaostaneš dvije, ode 50! Ali Svindal je očito ove sezone najbrži. Bez te greške bio bi prvi.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 112030
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr