08.03.2010.      

Autor: Matija KraljPhoto: Arhiva Skijanje.hr 

Nations Team Event potpuno mijenja format

Još uvijek u traženju najbolje opcije, mješovito timsko natjecanje skijašica i skijaša na završnici FIS Svjetskog kupa u Garmischu bit će isprobano u potpuno promijenjenom formatu.

U nedjelju, 14. ožujka, s početkom u 11 h na "Kandahar" stazi u Garmisch-Partenkirchenu Svjetska skijaška federacija isprobat će potpuno novi format tzv. "Nations Team Eventa". Kako službeno potvrđuju iz Hrvatskog skijaškog saveza, po prvi puta i uz nastup hrvatskog mješovitog ski tima.

Novi format kao oblik natjecanja donosi paralelni veleslalom, uz korištenje uobičajenih veleslalomskih vrata. Najboljih 16 zemalja prema poretku u Kupu nacija FIS Svjetskog kupa (zbroj osvojenih bodova svih natjecatelja ostvarenih u aktualnoj sezoni FIS Svjetskog kupa, nap.a.) pozvano je da sudjeluje na natjecanju (Hrvatska u tom poretku drži 11. mjesto, nap.a.).

Svaka od ekipa koje će sudjelovati na natjecanju moći će prijaviti šest natjecatelj(ic)a, pri čemu barem po dvoje natjecatelja mora biti istog spola. Po pojedinom timu, i rundi natjecanja, morat će startati maksimalno dvije skijašice i dva skijaša.

Sustav natjecanja zamišljen je po krugovima natjecanja. U osmini finala, dakle, 1. će se nacija FIS Kupa nacija u Svjetskom kupu suprotstaviti 16. naciji sukladno rankingu. 2. nacija ide na 15., itd. I tako se dobivaju svi parovi. U svakoj rundi paralelne veleslalomske vožnje odraditi će četvero natjecatelja. Ukoliko se bilo koja od 16 nacija odluči ne nastupiti na Nations Team Eventu, par te nacije u iduću će rundu proći bez borbe. A pravo starta na Nations Team Eventu imat će i skijašice i skijaši koji nisu kvalificirani za pojedinačne nastupe na završnici u Garmischu (u hrvatskom slučaju primjerice Nika Fleiss, Natko Zrnčić-Dim).

Svaki natjecatelj niz stazu može, naravno, jednom u jednoj rundi. Svaka će nacija imati pritome jednog natjecatelja svakog spola u nastupu na "crvenoj" i "plavoj" stazi (crvena i plava vrata). Konačni rezultat svake runde određivat će se dodjelom poena.

Pobjeda - 1 bod, u slučaju identičnog vremena - svakoj naciji 1 bod. Ako slučajno rezultat runde bude baš 2-2 u poenima, dalje će proći nacija s najbržom individualnom vožnjom. Ako oboje natjecatelja padne, onaj natjecatelj koji se brže podigne, i prvi stigne do cilja, osvojit će 1 bod. Ako oboje natjecatelja padnu, i ne završe vožnju, 1 bod će biti dodijeljen natjecatelju ili natjecateljici koji/-a je prošao/-la veću dužinu staze.

Za nagradni fond osigurano je 100 000 švicarskih franaka. 80 000 švicarskih franaka podijelit će tri najuspješnije nacije. A 20 000 švicarskih franaka podijelit će natjecatelji sukladno najboljim individualnim nastupima (najbrža ženska vožnja, najbrža muška vožnja, najviše osvojenih bodova po skijašici, najviše osvojenih bodova po skijašu).

Parovi za prvu rundu natjecanja trebali bi biti:

Austrija - Japan
Švicarska - Velika Britanija
Italija - Liechtenstein
Francuska - Finska
SAD - Češka
Njemačka - Hrvatska
Švedska - Norveška
Kanada - Slovenija

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 112481
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr