SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

07.09.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Italija: Noviteti u sezoni 2011/2012.

Povezivanje Pinzola i Madonne di Campiglio najzvučnija je novost s talijanskih skijališta pred sezonu 2011/12.


Konačno! Nakon godina najava, lažnih startova i odgoda, od prosinca 2011. konačno bi trebala zaživjeti poveznica između Pinzola i Madonne di Campiglio. Plan je to koji postoji već desetljećima, a pobornika i protivnika je bilo u oba talijanska skijališta. U Pinzolu nisu željeli postati "parkiralište" za sve koji žele skijati u Madonni, dok u ovom mondenom skijalištu nisu blagonaklono gledali na turiste iz cjenovno pristupačnijeg Pinzola koji bi radili gužvu na stazama. Ipak, planovi su na kraju usklađeni i pronađen je zajednički interes za izgradnjom nove žičare i staza. Izgradnja je povjerena Leitneru koji ubrzano radi na postavljanju kabinske žičare Puza – Plaza – Colarin – Patascoss (slika dolje). Kabine će primati osam osoba, kapacitet žičare je 1.800 o/h, a vožnja bi trebala trajati tek nešto više od 13 minuta. Prokrčena je i nova staza Dolomitica u dvije varijante: 3,5 km dugačka za iskusne skijaše i 5,5 km dugačka obiteljska inačica. Ovime se dobio jedan veliki povezani skijaški kompleks gdje će se od Pinzola preko Madonne moći doći sve do Folgaride/Marilleve (i obratno, naravno).

-.--.-pinzolo

Na Kronplatzu su nešto efikasniji po pitanju ispunjenja planova te tako planirani projekt "Ried" kasni samo godinu dana. Podsjetimo, radi se o novoj stazi i žičarama koje će se penjati iz doline na vrh ovog našeg "domaćeg" skijališta. Posebnost je u tome što će se žičara križati s trasom željeznice koja prolazi kroz dolinu čime na Kronplatzu žele smanjiti gužvu na cestama i zagađenje prirode. Prvi je korak bio prošle godine obnovljena kabinska žičara Gipfelbahn (naslovna), a ovog je ljeta izgrađena kabinska žičara Ried koja kreće sa željezničkog terminala Perca u dolini. Kapacitet joj je 3.200 o/h i ima grijane sjedalice. Ispod žičare je prokrčena staza Ried koja završava u dolini, dugačka je cca 7 km, a visinska je razlika 920 m.

Uz ovaj veliki infrastrukturni zahvat, na Kronplatzu je zamijenjena stara kabinska žičara Miara s novom kapaciteta 3.000 o/h. Sličnih je poduhvata bilo i na okolnim skijalištima, pa je tako u Alta Badiji četverosjedežnica Bamby zamijenjena šesterosjedežnicom (dolje), u Val Gardeni je trosjedežnica na Passo Sella zamijenjena šesterosjedežnicom, a u Arabbi dvosjedežnica Cherz četverosjedežnicom. U Cortini d'Ampezzo su u više nego zasluženu mirovinu otišle jednosjedežnica i "špaga" na predjelu 5 Torri, a na njihovo je mjesto postavljena dvosjedežnica. Napredak, ali i brisanje komadića romantične skijaške povijesti.

-.--.-alta badia

U okolici se Kronplatza ove godine intezivno gradilo, što potvrđuje i spajanje Gitschberga i Jochtala. Riječ je o dva mala skijališta udaljena oko pola sata vožnje od Brunica prema Bolzanu, a njihovim povezivanjem se dobilo jedinstveno skijalište od 44 km staza. Za to je bilo potrebno izgraditi dvije kabinske žičare kojima će vožnja trajati oko 11 minuta. Uz to su dodane i dvije nove staze, plave i crvene kategorizacije.

Na Cerviniji su ljetos započeli radovi na modernizaciji žičare Plateau Rosa koja skijaše diže na vrh ledenjaka, sve do 3.458 m n/m. Kapacitet je 1.450 o/h, a dojmljiv je dizajn dvaju novih gondola kojima dominiraju staklene površine koje će omogućiti nesmetano divljenje spektakularnom krajoliku. Radova je bilo i u kompleksu Vialattea središte kojeg je poznati Sestriere. Na skijalištu Sauze d'Oulx je redefinirano područje Lago Nero Sportinia gdje su dvije stare dvosjedežnice zamijenjene novom četverosjedežnicom. Uz to su nivelirane postojeće staze te prokrčena nova za početnike. Sve bi to trebalo pridonijeti oživljavanju područja oko tamošnjeg rifugia Mollino. Na Monterosi je u tijeku zamijena gondole Stafal – Gabiet novom koja bi trebala biti puštena u promet u prosincu ove godine.

Više fotografija s gradnje novih žičara pogledajte u pripadajućoj fotogaleriji!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 13. listopada 2011.   11:54h

    Član od:
    13.10.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Matulji

    Kod staze Ried na Kronplatzu je visinska razlika 1355 m (2275 vrh - 920 m Percha)
  • Objavljeno: 08. rujna 2011.   11:47h

    Član od:
    11.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Pula

    Na Civetti izmjenjena četverosjedežnica Piani di Pezzè - Col dei Baldi sa kabinom za 8 osoba. eto.

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 300178
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr