SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

10.01.2005.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2004/05.

Photo: DolomitesWorld.com

 

Alta Badia

Alta Badia, jedno od rijetkih skijališta koje se može pohvaliti potpuno povezanim stazama, dobiva dodatno na ozbiljnosti znamo li da se kilometraža staza zaustavlja tek na brojci 130. I to nije sve...

Alta Badia
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 360 km
udaljenost od Zagreba 520 km

Uz matičnih 130 km staza, svakom se posjetitelju pruža i mogućnost korištenja 500-tinjak km staza Sella Ronde ili čak 1220 km staza sustava Dolomiti Superski uz kupljeni Dolomiti Superski skipass.

U takvom snježnom raju svaki skijaš može pronaći nešto za sebe. Početnici će obožavati duge, plave, osunčane staze, napredniji vijugati nekolicinom izazovnijih crvenih, dok eksperte čeka poslastica – Gran Risa. Crna staza koja se spušta od vrha Piz la Ila na 2077 m n/m do mjesta La Villa na 1433 m n/m pozornica je utrke Svjetskog kupa u veleslalomu za muškarce, što se ovdje održava sredinom prosinca. Skijaše željne dokazivanja, čeka i natjecateljska staza Saslong u susjednoj Val Gardeni. Uz navedeno, ipak treba pridodati da će se staze Alta Badije više svidjeti početnicima, dok će napredniji istražiti susjednu Arabbu i Val Gardenu.

Što se tiče pripreme i održavanja staza, zamjerki nema. Staze su fino popeglane i dobro drže do kraja dana. Snijega je u izobilju. Malo opreza je potrebno na području zvanom Pralongia – zbog rijetke vegetacije na tom mjestu znaju puhati prilično jaki vjetrovi koji vrlo uspješno nose snijeg sa staze i otkrivaju zelene pašnjake. Za takvih dana pokušajte izbjeći sjedežnicu br. 28; duuugu vožnju provest ćete cvokotajući zubima pod naletima ledenog sjeverca.

Uz nezaobilaznu Sella Rondu i uspon na obližnju Marmoladu, nemojte propustiti i Skitour Lagazuoi. S područja Armentarole taxi-kombiji će vas odvesti do prijevoja Falzarego odakle će vas gondola dignuti na vrh Lagazuoi na 2778 m n/m. Nakon što se nauživate predivnog pogleda, crvena vas staza vodi natrag do same doline. Na početnu ćete se točku najlakše vratiti uhvatite li se pred kraj staze u konjsku zapregu – izvorni doživljaj prvih ski liftova.

Ski liftovi su inače brzi i udobni, većinu čine 3- i 4-sjedežnice, uz nekoliko gondola koje se dižu iz mjesta u dolini. Gužvi nema, iako dolazite li automobilom na skijalište preporuka je ukrcati se na gondolu u nekom od manjih mjesta, poput San Cassiana ili Pedracesa. Naime, ukrcavanje u mjestima poput La Ville ili Corvare pokvarit će vam parking koji se – plaća. Nepopularan potez mjesnih službi ipak ne utječe puno na pretežno dobrostojeću klijentelu La Ville i Corvare – parkinzi se popune vrlo brzo.

Praktičan savjet vezan uz kupovinu skipassa glasi: kupite ga u uredu u samom mjestu, a ne na početnim stanicama ski liftova jer se tamo nude samo polu- i jednodnevne verzije. 6-dnevni skipass za područje Alta Badije stoji 153 EUR (173 EUR za visoku sezonu), a isplatit će vam se doplatite li za Dolomiti Superski skipass koji dođe 167 EUR (190 EUR).

Što se smještaja tiče, pogađate i sami, povoljnije ćete proći potražite li ga u manje razvikanim mjestima poput S. Cassiana, Pedracesa ili La Vala. Corvara, Colfosco i La Villa svojim će, pak, luksuznim hotelima zadovoljiti razmaženiju publiku. Slobodne krevete treba vrlo rano rezervirati zbog stalnih gostiju koji se uvijek iznova vraćaju. Općenito gledajući, smještaj u ovoj dolini i nije među najprihvatljivijima.

Alta Badia dom je izvornog stanovništva ovih planina, Ladina. Neka vas ne zbuni njihov specifičan govor, uz ovaj nerazumljiv izričaj svi koriste i talijanski i njemački.

Dolina ne blista apres-ski ponudom – navikli na razuzdane poslijepodnevne i večernje zabave ovdje neće biti na domaćem terenu. Izdvojiti valja Las Vegas brvnaru na skijalištu iznad S. Cassiana i otvoreni šank na Piz la Ila vrhu iznad La Ville. Proveselite li se malo duže čeka vas noćni spust Gran Risom i vijuganje između ratraka, zato – oprez :)! Nakon što skinete skije jedino mjesto koje ostaje živo i nakon 20h je Badia pub u Pedracesu.

Izbirljiviji neće biti razočarani dobrom gastronomskom ponudom, autentičnim jelima i vinima nakon kojih će najbolje pristajati opuštanje u vrućim isparavanjima nekog od lokalnih wellness centara. Klizanje u disco atmosferi zabavit će pak najmlađe.

Ekstremni skijaši, željni adrenalina i divljeg terena, na usluzi imaju helikopter koji će ih prevesti do nekog od susjednih vrhova. Popularan je spust sa vrha Selle prema Colfoscu. Inače, na samom skijalištu nema pretjeranih mogućnosti za vožnju kroz dubok snijeg. Što se tiče boardera, čini se da ovo, zbog velikog udjela ravnih plavih staza, nije njihova destinacija.

Do Alta Badije najlakše je doći autocestom od Trsta preko Pordenonea do Vittorio Veneta. Dalje vodi obična cesta do Cortine d'Ampezzo te preko prijevoja Falzarego i Valparola do same doline. Želite li izbjeći visoke prijevoje za snježna vremena krenite obilaznim putem preko Brunica. Udaljenost od Rijeke iznosi oko 360 km, od Zagreba oko 520 km.

Odlučite li se za Alta Badiju kao ski odredište, bit ćete nagrađeni predivnim krajolikom, sunčanim vremenom i odličnim stazama. Oprečne će reakcije izazvati apres-ski ponuda i neke, već navedene, nelogičnosti u organizaciji skijališta. Ipak – topla preporuka.

Novosti u sezoni 2006/07

Kronplatz se spaja s Alta Badijom!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 13. svibnja 2016.   10:55h

    Član od:
    29.01.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    a ništa odoh u Saalbach :)

    skupo ali kaj sad... ide mi se na skijanje :)

    Alta Badia i Saalbach će me morati dijeliti neko vrijeme kad nemrem svake godine posjetit jedno i drugo mjesto :)
  • Objavljeno: 12. svibnja 2016.   20:03h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    daaa?

    a sto ces, kriza :)

  • Objavljeno: 11. svibnja 2016.   18:26h

    Član od:
    29.01.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    € 242,00 sezona/visoka sezona € 275,00. 100 Eura poskupilo u 10godina :)

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 21845
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr