02.09.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

Kronplatz spaja željeznicu i žičare

Od sezone 2010/11 popularni bi Kronplatz trebao dobiti moderni terminal gdje će se križati željeznica i skijaške žičare.

-.--.-Sezona 2009/10 još nije niti izbliza započela, a s Kronplatza već stižu najave o novitetima za sezonu 2010/11. U planu je veliki investicijski zahvat kojim bi se pokušale riješiti prometne gužve u dolini ovog popularnog talijanskog skijališta, a izgradio bi se novi multimodalni skijaški terminal te nova staza.

Projekt je zamišljen po uzoru na postojeći na skijalištu Folgarida/Marilleva gdje se također u jednoj točki križaju željeznica i skijaška žičara. Na Kronplatzu bi se tako pokušalo iskoristiti željezničku liniju koja prolazi kroz dolinu i u mjestu Perca sagraditi novi terminal gdje bi putnici mogli u par koraka prijeći iz vlaka na žičaru. Otuda bi ih samo kratka vožnja dijelila od uživanja na bijelim stazama Kronplatza. Planirana je izgradnja kabinske žičare kapaciteta 3.250 osoba na sat. Osim toga, sagradila bi se i nova staza Ried u dužini od 5 km, a nastavljala bi se na postojeću stazu Alpen te omogućavala spust do doline dugačak čak 7 km. Bila bi plavo-crvene kategorizacije, pogodna i za djecu i obitelji. Cijeli bi se građevinski zahvat izveo na istočnoj strani planine, između Risconea i Valdaore (skica lijevo).

Ovime bi se pokušale smanjiti prometne gužve kroz dolinu koje se često znaju stvoriti budući da Kronplatzu gravitira velik broj gostiju iz okolnih mjesta koji dolaze na jednodnevne izlete. Jednako važan je i ekološki aspekt smanjenja protoka vozila. Također, željeznicom bi na Kronplatz i obratno mogli doći gosti iz susjednih skijališta Gitschberg, Monte Elmo i Sillian.

-.--.-Još je jedan razlog zašto su Talijani odlučili krenuti u projekt o kojem se razmišlja od 1993. godine. Brojke na kraju skijaške sezone pokazuju da se prosječan boravak gostiju smanjio na pet dana. Nastavi li se trend smanjivanja boravka, past će i prihodi koji na Kronplatzu iznose oko 40 milijuna eura zarađenih prodajom skijaških karata, 300 milijuna eura ostvarenih kroz smještajne i ugostiteljske jedinice te daljnjih 800 milijuna eura neizravnih prihoda po sezoni.

Otuda i upuštanje u ovaj projekt kojim se žele zadržati postojeći gosti, privući novi te produžiti njihov boravak. Investicija je teška oko 30 milijuna eura, a slijedi tek četiri godine nakon što je napravljen iskorak prema Alta Badiji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 168957
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr