08.02.2011.      

Autor: Matija Kralj

Photo: Goran Razić

 

SP Garmisch, SG (ž): Goergl za prvo zlato Austrije

Elisabeth Goergl (AUT) nova je svjetska superveleslalomska prvakinja.

Treća najkompletnija skijašica aktualnog ukupnog poretka FIS Svjetskog kupa skijašica, Elisabeth Goergl, stigla je danas do svoje prve zlatne medalje na velikim natjecanjima. Djevojka koja je do sada sa Svjetskih prvenstava imala broncu u superkombinaciji iz Val d'Iserea 2009. te bronce u veleslalomu i spustu sa ZOI u Vancouveru 2010., apsolutno se najbolje snašla na uistinu maksimalno tvrdoj i ledenoj podlozi "Kandahar 1" staze u Garmisch-Partenkirchenu.

Najbrže vrijeme natjecanja Goergl je danas odvezla sa startnim brojem 16 za minutu, 23 sekunde i 82 stotinke sekunde.

"Odskijala sam točno onako kako sam si i zamislila. Smatrala sam da moram ići 'punim gasom', napadati od prvih do posljednjih vrata. Jer sam znala - ako to ne napravim, nisam ni morala dolaziti ovdje. Jako sam zadovoljna što mi je sve pošlo za rukom", izjavila je nakon utrke Goergl.

Vremenu Goergl apsolutno se najbliže približila sa startnim brojem 21 Julia Mancuso iz SAD-a.

-.--.-

Konstantno od prvog prolaza smanjujući svoj zaostatak u odnosu na Goergl, Mancuso je srebrnu medalju u konačnici uzela uz svega pet stotinki sekunde zaostatka!

"Naravno da sam prezadovoljna. Ali sada mi je malo i žao. Bila sam prenervozna na startu, zlato sam danas izgubila jer nisam dovoljno 'napadala' u gornjem dijelu staze", izjava je superveleslalomske srebrne.

Odmah na prvoj utrci i Maria Riesch sav 'pritisak' nervoze natjecanja na 'domaćem terenu' sjajno je uklonila doskijavši sa startnim brojem 17 do superveleslalomske bronce, uz 21 stotinku sekunde zaostatka u odnosu na pobjednicu utrke.

A Lindsey Vonn? Nakon što se gotovo u zadnjem trenutku, čini se, pojavila u okolini startne kućice uoči vremena za svoj start, i nakon cijele priče o posljedicama nedavnog pada na veleslalomskom treningu te priče o "nikada ledenijoj i opasnijoj stazi" koju je medijima ponudila nakon jučerašnjeg slobodnog treninga, Vonn je i na utrci pokazala da se definitivno ovih dana ne osjeća nimalo ugodno.

Uz dosta problema s neravninama i ledom na stazi, sa zadržavanjem idealne putanje vožnje, aktualna ukupna pobjednica Svjetskog kupa, i do danas svjetska superveleslalomska prvakinja, doskijala je do sedmog mjesta na utrci. Uz 84 stotinke sekunde zaostatka u odnosu na Goergl.

"Ja nisam bila definitivno ja danas na stazi. Vjerojatno sam donijela pogrešnu odluku što sam uopće nastupila. Glava mi je bila potpuno prazna. Ne znam, razmislit ću sada dobro što mi je dalje pametno učiniti", izjavila je nakon svojeg nastupa Vonn.

Najmanje popularne, četvrta i peta pozicija utrke, danas su pripale mladim skijašicama pred kojima je definitivno budućnost svjetskog ženskog superveleslaloma - Lari Gut iz Švicarske te Anni Fenninger iz Austrije.

Iako ne bez problema na stazi, od prvih 30 skijašica na utrci, ledeni "Kandahar 1" savladale su bez pada sve skijašice osim jedne od favoritkinja utrke, olimpijske superveleslalomske pobjednice Andree Fischbacher te Njemice Gine Stechert. Padovi i jedne i druge izgledali su poprilično neugodno. No, obje skijašice prošle su bez nekakvih ozbiljnijih posljedica te su se na skijama u konačnici spustile u ciljnu ravninu. Problemi koje je Vonn najavljivala pojavili su se, očekivano, za skijašice iznad startnog broja 30. Gdje se dogodila uistinu velika serija nezavršavanja vožnji.

Sutrašnji dan na SP-u u Garmischu donosi superveleslalom skijaša. Uz najavljene nastupe hrvatske četvorke Kostelić, Zrnčić-Dim, Široki, Šamšal.

Konačni poredak prvih 10 skijašica na utrci:

1. GOERGL Elisabeth (AUT) 1:23.82
2. MANCUSO Julia (USA) + 0.05
3. RIESCH Maria (GER) + 0.21
4. GUT Lara (SUI) + 0.44
5. FENNINGER Anna (AUT) + 0.82
6. CURTONI Elena (ITA) + 0.83
7. VONN Lindsey (USA) + 0.84
8. SUTER Fabienne (SUI) + 0.93
9. MERIGHETTI Daniela (ITA) + 1.09
10. PAERSON Anja (SWE) + 1.17

 

 

 

 

Vezani dokumenti:

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249904
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr