14.10.2015.      

Autor: Ivan Kašuba 

Uživanje na stazi postaje još skuplje

Svi koji će u sezoni 2015/2016. željeti na skijanje u Alpe, morat će za to posegnuti duboko u džep.

Hoće li nadolazeća zima donijeti obilje snijega, ili će skijaške staze dugo ostati zelene, to danas još nitko sa sigurnošću ne može reći, no jedno je sigurno: skijanje je postalo još skuplje nego prije. Koncesionari žičara zasukali su rukave pri konfiguriranju cijena ionako već skupih skijaških karata.

» Austrija: Noviteti u sezoni 2015/2016.

Osvrnemo li se na statističke podatke, tada nam rezultati (dobiveni u usporedbi 50 vodećih skijališta u Alpama) pokazuju kako se prosječna cijena omiljenih šestodnevnih ski karata povećala s 253,60 na 266,10 eura u odnosu na prošlu sezonu. To je porast od gotovo pet posto. Usporedbe radi, u sezoni 2004/2005. jednodnevna ski karta u Flachau koštala je 34 eura, a u elitnome Kitzbühelu 36,5 eura. Danas, deset sezona kasnije, brojke su stale na 48 za Flachau te čak 51 euro za Kitzbühel, koliko će koštati odraslog skijaša jednodnevni užitak na snijegu u visokoj sezoni.

-.--.-

Posebno skupo bit će ukoliko poželite carvati po švicarskim planinama. Najveći porast cijena, i to čak do 15 posto, zabilježen je u regijama Verbier, Laax i Jungfrau, a najmanji u Gstaad regiji. Na sam vrh popela se već poznato skupa regija Zermatt-Aostatal s impozantnih 424 eura za šest dana skijanja. U pretprodaji moguće ju je nabaviti za nešto jeftinijih 385 eura.

Poskupljenje je pokucalo i na francuska vrata. Užitak zvan Chamonix sada vrijedi 293 eura, a regija Trois Vallees po novome 289 eura, te tako oboje lagano ostaju ispod granice od 300 eura. Iako, moramo spomenuti kako Chamonix od ove sezone nudi više mogućnosti za uplaćeni novac, recimo, u obliku karte koja vrijedi i za susjednu regiju Megeve/St. Gervais.

Svake sezone, sada već sigurno poput otkucaja sata, austrijske žičare nadmašuju prošlogodišnje cijene svojih karata u prosjeku za 6 do 12 eura. Najveću cijenu za šest dana u Austriji platiti se mora u party meki - Ischglu (270 eura), te u Söldenu (261 euro). S takozvanom kartom za goste regije, ukoliko noćite u blizini, cijena će primjerice tada biti umanjena za ne malih 30-tak eura.

Kao što smo već pisali, Saalbach je sada povezan sa susjednim Fieberbrunnom, za što je potrebno izdvojiti 12 eura više nego prošle sezone, dakle ukupno 245 eura, no uzmemo li u obzir da je to sada najveće povezano skijalište u Austriji, cijena se u tom slučaju čini opravdana. Nešto prihvatljivije cijene moguće je pronaći u salzburškom Ski Amadeu, čiji skipass stoji 241 euro, i vrijedi za ukupno 760 kilometara staza. Tu je zatim Koruška s cijenom od prosječnih 228 eura, dok je u njemačkoj Zugspitze regiji, koja je povezana s njemačkim Garmischem, cijena skipassa 227 eura.

-.--.-

Ni sve popularnije godišnje karte nisu više toliko jeftine. Recimo, cijela Salzburg regija (Ski Amade) iznosi 554 eura po sezoni, dok je za cijeli Tirol potrebno prirediti čak 737 eura. Statistika je pokazala da bi skijaši koji godišnje imaju više od 15 skijaških dana, trebali razmisliti o kupovini sezonske, jer je u tom slučaju isplativost na strani sezonske karte.

Iako već po Austriji i Švicarskoj viđeno, no najčešće s visokim cijenama noćenja, zanimljivo je spomenuti kako su neka njemačka skijališta zajedno s iznajmljivačima pronašla način kako privući svoje goste, a rješenje je vrlo jednostavno: tko uplati višednevno spavanje u blizini Oberstaufena, Feldberga ili pak Bodenmaisa, taj skija besplatno. U tom slučaju, povišenje cijene smještaja, jedino je o čemu gost tada može brinuti.

Sagledamo li realno situaciju trenutnih cijena, moramo se složiti kako je također i ponuda, što se tiče infrastrukture, komocije, umjetnog zasnježenja, izbora na stazi i novih staza, drastično porasla k boljem, pa su i cijene shodno tome (više/manje) opravdane. Kao jedna od opcija kako ipak malo uštedjeti su paket aranžmani turističkih agencija, gdje je u cijenu najčešće već sve uključeno, a nešto skuplja cijena ski karte najčešće je dobro kamuflirana u cijeni paket aranžmana.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 290961
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr