11.12.2016.      

Autor: Antonio Gizdulić

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Worley i Shiffrin slavile u Sestriereu, a Pinturault i Kristoffersen u Val d'Isereu

Protekli vikend održane su utrke tehničkih disciplina u obje konkurencije. U ženskoj konkurenciji pobjedu su odnijele Worley i Shiffrin, dok su u muškoj isto ostvarili Pinturault i Kristoffersen. Zubčiću 14. mjesto u veleslalomu

Vikend za nama donio nam je nove uzbudljive utrke Svjetskog skijaškog kupa. Tako su u talijanskom Sestriereu održane utrke tehničkih disciplina ženske konkurencije, dok je Val d' Isere, prema prvotno planiranom rasporedu, ugostio najbolje svjetske veleslalomaše i slalomaše. 

Vikend program započeo je utrkom muškog veleslaloma na izrazito strmoj i ledenoj stazi Bellevarde Val d' Iserea. Na navedenoj stazi najbolje se snašao domaći predstavnik i glavna francuska uzdanica u tehničkim disciplinama, Alexis Pinturault (naslovna slika), koji je odvozio dvije fenomenalne vožnje te je s vremenom od 2:02.62 nadvisio konkurenciju.

U trećem veleslalomu sezone aktualni pobjednik Svjetskog skijaškog kupa te osvajač malog veleslalomskog Kristalnog globusa, Marcel Hirscher, osvojio je treći put drugu poziciju u navedenoj disciplini. Marcel je odskijao izvanrednu drugu vožnju subotnje utrke, ali niti to mu nije bilo dovoljno za prvu pobjedu ove sezone. Za Alexisom je zaostao 0.33 sekunde.

Treću poziciju, pomalo iznenađujuće, osvojio je Norvežanin Henrik Kristoffersen sa zaostatkom od 1.50 sekundi za pobjednikom. Nakon trzavica s Norveškim skijaškim savezom vratio se u natjecanja Svjetskog skijaškog kupa, ali je u prijašnjim utrkama pokazao kako je navedeni spor ostavio posljedice na njega. Stoga je bilo teško očekivati neko izvanredno ostvarenje, no Henrik je pokazao svoju moć ostvarenjem navedenog rezultata. Treća pozicija dobiva na dodatnoj težini kada se istakne činjenica da je nakon prvog dijela natjecanja držao tek četrnaestu poziciju.

Hrvatski predstavnik u subotnjem veleslalomu bio je Filip Zubčić te je opet ostvario fantastično ostvarenje. Nakon prvog dijela natjecanja Filip se nalazio na 26. poziciji, ali je zato boljom drugom vožnjom doskijao do 14. mjesta sa zaostatkom od 2.76 sekundi za pobjednikom. To je već drugi Filipov rezultat u najboljih petnaest veleslalomaša svijeta ove sezone. Valja napomenuti kako je Filip odskijao s dosta grešaka u obje vožnje, što znači da svakako ima prostora za napredak. Veselimo se sljedećim Filipovim izdanjima.

U nedjelju je na rasporedu bila utrka slaloma. Natjecanje se odvijalo na istoj, izvrsno pripremljenoj, stazi kao i prethodni dan. Svoje najbolje ovosezonsko izdanje imao je sjajni Norvežanin Henrik Kristoffersen, trećeplasirani u subotnjem veleslalomu. Apsolutno je potukao konkurenciju s vremenom od 1:44.54 i time pokazao kako je period turbulencija definitivno iza njega.

Drugu je poziciju osvojio Marcel Hirscher, koji je zaostao za pobjednikom 0.75 sekundi. Marcel je nakon prve vožnje držao tek četvrtu poziciju, da bi fantastičnom drugom vožnjom osigurao postolje. Zapravo, nakon ulaska u cilj malo je tko vjerovao da neće odnijeti pobjedu u nedjeljnjoj utrci. Ipak, ispriječio se sjajni Henrik, koji je pobjedu ostvario na stazi postavljenoj od strane vlastitog trenera. Prvoplasirani nakon prvog dijela natjecanja, Alexis Pinturault, nije uspio završiti utrku, no svakako ne bi uspio ugroziti Henrikovo vrijeme da je i stigao do ciljne ravnine.

Treću poziciju u navedenoj utrci osvojio je već pomalo zaboravljeni ruski reprezentativac Alexander Horošilov sa zaostatkom od čak 1.92 sekunde za pobjednikom. Alexander je odskijao u skladu sa svojim mogućnostima, a to je u nedjelju bilo dovoljno za postolje. Hrvatski predstavnik u nedjeljnjom slalomu bio je Matej Vidović. Nažalost se nije uspio plasirati u drugu vožnju. Osvojio je 41. mjesto sa zaostatkom od 3.54 sekunde.

-.-Goran Razić-.-

Ženski dio natjecanja vikend je započeo utrkom veleslaloma u talijanskom Sestriereu. Utrka je bila izuzetno dinamična i zanimljiva. Do samoga kraja nije se moglo niti pretpostaviti kako će izgledati pobjednička trojka, a kamoli tko će pobijediti u navedenoj utrci. Nakon prve vožnje vodeću poziciju držala je Amerikanka Mikaela Shiffrin, a prvih pet skijašica bilo je plasirano unutar dvije desetinke.

Konačan poredak utrke izgleda bitno drugačije od poretka nakon prvog dijela natjecanja. Izvanrednom drugom vožnjom, do svoje druge uzastopne pobjede, stigla je sjajna Francuskinja Tessa Worley, pritom ostvarivši vrijeme od 2:17.37. Uz nekoliko pogrešaka, ali potpuno zasluženo, do druge je pozicije doskijala domaća predstavnica Sofia Goggia sa zaostatkom od 0.15 sekundi za pobjednicom. Svojim nastupima dokazuje kako niti jedan njezin ovogodišnji rezultat nije bio slučajan te se promiče u prvo ime ženske talijanske skijaške reprezentacije.

Jedina nepromijenjena pozicija u odnosu na prvi dio natjecanja je ona Lare Gut. Aktualna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa zaostala je 0.29 sekundi za Worley, što joj je bilo dovoljno za treću poziciju u subotnjoj utrci. Iako se nakon mnogobrojnih ozljeda sjajnih skijašica Lari potpuno otvorio put do novih pobjeda i poprilično jednostavne obrane naslova, nove mlade snage zasada ju djelomično onemogućavaju u tome. U svakom slučaju treba istaknuti kako ženski dio Svjetskog skijaškog kupa nikad nije bio izjednačeniji.

U nedjeljnoj utrci slaloma nije bilo nikakvih iznenađenja niti promjena u odnosu na prethodne utrke. Svoju treću ovosezonsku pobjedu, u isto toliko slalomskih utrka, ostvarila je izvanredna Amerikanka Mikaela Shiffrin s vremenom od 1:37.80. Izgleda da ove sezone sva neizvjesnost oko pobjede nestaje ako se Mikaela pojavi na utrci. Toliku dominaciju u slalomu nismo vidjeli još od sjajne Austrijanke Marles Schild.

Drugo mjesto i svoje drugo ovosezonsko postolje osvojila je slovačka reprezentativka Veronika Velež Zuzulova. Za Mikaelom je zaostala nevjerojatnih 1.09 sekundi. Veronika je vrlo dominantno osvojila drugu poziciju čime je potvrdila svoju dobru formu. Treća pozicija, sa zaostatkom od 1.21 sekundi za pobjednicom, pripala je švicarskoj skijašici Wendy Holdener. Valja naglasiti kako je prvu vožnju postavio trener švicarske reprezentacije, a drugu reprezentacije SAD-a. Obje su postave bile dosta jednostavne te je stoga puno djevojaka s visokim startnim brojem osiguralo svoje mjesto u drugoj vožnji. Takvu postavu iskoristila je i aktualna osvajačica velikog Kristalnog globusa, Lara Gut, te je osvojila svoje prve slalomske bodove nakon 2009. godine. Hrvatska nije imala predstavnica u utrkama ženske konkurencije.

Sljedeća natjecanja Svjetskog skijaškog kupa održat će se u istim državama, samo s malom zamjenom pozicija. Najbolje svjetske skijašice odlaze u francuski Val 'd Isere gdje ih već 16.12. očekuje utrka alpske kombinacije. Skijaši nakon Val d' Iserea odlaze u Italiju, i to u Val Gardenu, na utrke superveleslaloma i spusta. Superveleslalom je također na rasporedu 16.12. Potom slijedi cijeli niz utrka u Alta Badiji, Courchevelu i Madonni di Campiglio. U svakom slučaju, do Božića nas očekuje još mnoštvo skijaških uzbuđenja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 286049
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr