14.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Bad Kleimkirchheim - S(ž), Wengen - SL(m): Talijanke, Hirscher i Kolega

Serija utrka ovoga vikenda je zaključena. Talijanke su osvojile Bad Kleinkirchheim, a Marcel Hirscher je prvi puta u karijeri pobijedio u Wengenu. Elias Kolega je stigao do svojih prvih bodova u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa.

Bogati skijaški vikend je iza nas. Nedjelja je donijela fantastične utrke u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Najbolji slalomaši svijeta natjecali su se na Kostelićevom slalomu, dok su djevojke peglale stazu Franza Klammera u austrijskom Bad Kleinkirchheimu. Maglovito vrijeme, na vrhovima iznad tog austrijskog mjestašca, primoralo je organizatore da spuste start utrke, kako bi se ista mogla održati. Iznad Wengena je sijalo sunce te pomalo, ali sigurno, topilo snijeg. U takvim je uvjetima najbolje bilo zalediti stazu, kako bi svi natjecatelji imali podjednake šanse. Nekima se to isplatilo, a neki su platili danak skijanju po navedenim uvjetima.

Kojem skijašu najbolje odgovara zaleđena, zahtjevna staza, uz poprilično zanimljivu postavu? Odgovor je vrlo jednostavan, šesterostrukom osvajaču malog Kristalnog globusa te trenutno vodećem skijašu ukupnog, slalomskog te veleslalomskog poretka, Marcelu Hirscheru. Uz to što je ostvario vrijeme od 1:45.45 minuta, ostvario prvu wengensku pobjedu u karijeri, uspio je i povezati četiri pobjede u nizu. Kralj svjetskog skijanja ne posustaje, baš naprotiv, sve je bolji i bolji. Način na koji je danas pobijedio izaziva poštovanje i divljenje kod svakog ljubitelja skijanja. Dok se većina skijaša spuštala stazom kao po jajima, Marcel je odskijao autoritativno, vrhunski, te je uz to pokazao tko je pravi gazda ove discipline.

Henrik Kristoffersen već duže vrijeme iskazuje nezadovoljstvo svojim rezultatima. Prošlogodišnji pobjednik wengenskog slaloma nekoliko je puta bio izuzetno blizu Hirscheru, no nikako ne i ispred njega. Danas je zaostao 0.93 sekunde, što mu je donijelo drugu poziciju, ali i pokazalo kako mora pojesti još puno palente da bi bio konkurentan Snježnom kralju. Sjetimo se kako je pred dvije sezone uspio potopiti Hirschera, no u međuvremenu se dogodilo dosta toga što ga je odvratilo od njegovog glavnog fokusa. Bilo bi sjajno kada bi opet gledali otvorenu borbu, makar između ta dva slalomska velikana, jer Marcel Hirscher trenutno drži slalomski monopol.

Bar donekle, u jednom segmentu, Kristoffersen može biti zadovoljan. Već je nebrojeno puta pokazao karakter, a isto je potvrdio i danas. Nakon prvog dijela natjecanja držao je tek treću poziciju, da bi u konačnici ipak uspio preskočiti tada drugoplasiranog Šveđanina Andre Myhrera. On je u potpunosti iznenadio skijaškim izdanjem u prvoj vožnji. Drugi dio natjecanja nije mogao konkurirati vodećem dvojcu, što i pokazuje zaostatak od 1.72 sekunde za čarobnim Austrijancem. Myhrer ove sezone igra igru toplo-hladno. Teško postiže konstantu u rezultatima, neovisno o smjeru iste.

Današnji slalom bio je jedan od rijetkih selektivnih slaloma. Od 64 skijaša na startu, do cilja je stiglo samo njih 35. Mnogi se nisu snašli u ledenim uvjetima, a pored toga, nekima je postava bila jednostavno prekomplicirana. Iako, prisjetimo se postave Ante Kostelića na slalomskoj utrci Olimpijskih igara u Sochiju 2014. godine. Kada bi se svaki put vrata postavljala u tom duhu, skijaški bi sport, posebno slalom, značajno dobio na atraktivnosti. Danas postave staza nisu bile na toj razini, ali su svakako odskakale od jednostavnih ritmičnih slalomskih zahtjeva.

Uz vodeću trojcu, u takvim se je uvjetima snašao i Švicarac Ramon Zenhaeuzern, četvrtoplasirani sa startnim brojem 24. Odmah iza njega, na petu se poziciju smjestio Norvežanin Leif Kristian Nestvold-Haugen, sa startnim brojem 22. Mladić s brojem 56 na prsima i leđima, Elias Kolega, upisao je svoje prve bodove karijere u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Nakon prve vožnje držao je 27. poziciju, da bi u konačnici stigao do 21. pozicije, sa 5.69 sekundi zaostatka za Hirscherom. Naš drugi predstavnik, Matej Vidović, sa startnim brojem 35, završio je na 35. poziciji.

Poveznica između današnjih utrka u Wengenu i Bad Kleinkirchheimu jest njegovo veličanstvo, led. Uz ponešto magle te spušteni start, mogla se primijetiti i sjajno pripremljena staza. Mnoge su djevojke skijale s dodatnim oprezom, kao da su bile prestrašene uvjetima koje su ih dočekale. Navedeno jedino nije smetalo Talijanke. Nakon jučerašnje pobjede Federice Brignone, danas je palicu preuzela njezina reprezentativna kolegica Sofia Goggia. Brignone je bila odmah iza nje.

Od pobjedničkog trojca, prva se niz stazu spustila upravo jučerašnja slavodobitnica. Ulaskom u cilj, pokazalo se zeleno svjetlo te prednost od nevjerojatnih 2.06 sekundi nad, tada vodećom, Austrijankom Christinom Scheyer. Već tada se moglo naslutiti kako će opet zasjesti na postolje. Postavljalo se jedino pitanje na kojoj ćemo je stepenici pobjedničkog postolja vidjeti. Nije prošlo mnogo vremena, a na redu za spust bila je Sofia Goggia. Danas je odskijala fenomenalno, izvrsno, pomalo čudesno. Doslovno je uklizavala u zavoje, što joj je nosilo sve veću i veću brzinu, ali i sve veću prednost nad reprezentativnom kolegicom.

U konačnici je završila utrku s vremenom od 1:04.00 minuta te stigla do prve ovosezonske pobjede sa 1.10 sekundi prednosti nad Brignone. Nešto kasnije na red je stigla i Tina Weirather. Za razliku od jučerašnje utrke, nije oduševila, ali je u cilj ušla kao trećeplasirana. Već se mislilo kako će završiti na toj poziciji, kada se niz stazu sljuštila nova Talijanka. Nadia Fanchini nije oduševila svojom izvedbom, ali je bila dovoljno brza da osvoji treću poziciju. Za Goggijom je zaostala 1.45 sekundi, no svakako može biti zadovoljna. Fratelli d' Italia se pjevala u isti glas.

Prethodno spomenuta Weirather nije uspjela zadržati ni četvrtu poziciju. Na to je mjesto stigla, sa startnim brojem 36, četvrta iz jučerašnjeg superveleslaloma, Francuskinja Tiffany Gauthier. Nisu sve djevojke skijale dobro. Zapravo ima više onih koje su podbacile. U navedenu skupinu spadaju Lara Gut, Cornelia Hutter te svakako Lindsey Vonn, koja je završila tek na 27. poziciji, sa 3.03 sekunde zaostatka za pobjednicom. Srećom, popravni počinju uskoro.

Po okončanju navedenih utrka, skijaška karavana seli na nove lokacije, gdje ih čekaju novi izazovi. Skijaši su se zagrijali u Wengenu te ih sada očekuje pravi ispit, onaj u Kitzbühelu, na Streifu. Program je već tradicionalan, petak je rezerviran za superveleslalom, subota za čuveni spust, dok se u nedjelju vozi slalom. Djevojke putuju u Cortinu d' Ampezzo gdje su na rasporedu utrke brzih disciplina. U petak ih očekuje nadoknada spusta iz Val d' Isere, dok će se natjecanja ostala dva dana odviti prema prvotnom rasporedu. U subotu se vozi spust, dok je u nedjelju na programu superveleslalom. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Talijanke snaći na domaćem terenu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 298771
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr