13.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Bad Kleinkirchheim - SG(ž), Wengen - S(m): Pobjede Brignone i Feuza

Danas su održane dvije utrke Svjetskog skijaškog kupa. Beat Feuz došao je do domaće pobjede u spustaškoj utrci Wengena, na čuvenom Lauberhornu. Federica Brignone pobijedila je u superveleslalomskom natjecanju Bad Kleinkirchheima.

Nakon uzbudljivog natjecanja alpske kombinacije u petak, subota je donijela dupli program. Djevojke su se također uključile u igru. U Bad Kleinkirchheimu je održana superveleslalomska utrka, dok je Wengen svjedočio novoj fenomenalnoj utrci spusta na stazi koja mnogim skijašima oduzima dah. Obje su lokacije bile odlično pripremljene, što je bio glavni preduvjet za spektakularne skijaške predstave koje su uslijedile.

Na stazu su prve izašle skijašice. Pomalo senzacionalna pobjednica dolazi iz Italije, a njezino je ime Federica Brignone. Možda bi se prije očekivalo kako će ostvariti pobjedu u svojoj glavnoj disciplini, u veleslalomu, no Federica je pokazala sve svoje skijaške mogućnosti. Ukoliko nastavi ovim tempom, uskoro bi mogla postati jedna od glavnih konkurentica za osvajanje velikog Kristalnog globusa. Možda sljedeće sezone budemo svjedočili nekakvoj borbi za titulu pobjednice Svjetskog skijaškog kupa.

Danas je to izgledalo izuzetno dobro. Vrijeme od 1:09.80 minuta bilo je nedostižno za sve vrsne superveleslalomašice, čime je dvadesetsedmogodišnja skijašica iz Milana dostigla sedmu pobjedu u karijeri. Zanimljivo, ove godine pobjeđuje isključivo na austrijskom tlu. Nekoliko minuta, na stolici rezerviranoj za trenutno vodeću djevojku, provela je i Švicarka Lara Gut. Odskijala je vrlo solidno, no ipak je od nje bila brža Brignone, za malenih 0.18 sekundi. Nekadašnja osvajačica velikog Kristalnog globusa, prošle je sezone doživjela tešku ozljedu koljena koja ju je udaljila od bijelih padina. Iz tog gledišta, ovaj se rezultat može smatrati izvrsnim. Još se jednom, u superveleslalomskoj utrci Lake Louisea, popela na postolje. Tada je također osvojila drugo mjesto. Sada još čekamo njezinu pobjedu, za potpuni povratak u najbolje skijaško natjecanje.

Da pobjedničko postolje ne bude bez domaće predstavnice, pobrinula se Cornelia Hutter. Ona je za Brignone zaostala 0.46 sekundi te na ovoj poziciji može ponajprije zahvaliti Tini Weirather, koju je velika pogreška zasigurno koštala plasmana među prve tri skijašice. Ipak, trebalo je odskijati na visokoj razini da bi se uopće došlo u poziciju borbe za mjesta na postolju. Mnogim djevojkama poput Lindsey Vonn, Sofije Goggije te Anne Veith, danas to nije uspjelo.

Za razliku od ženske utrke na stazi Franz Klammer, Lauberhorn je najbolje svladao domaći predstavnik Beat Feuz. Zanimljivo, Feuz je prvi startao u utrku, stigao je u cilj te je do kraja ostao na poziciji rezerviranoj za vodeću kamikazu. Na početku je bilo teško ocijeniti koliko je dobro vrijeme od 2:26.50 minuta, no kako se utrka bližila svome kraju, bilo je jasno da nitko neće nadmašiti isto. Time je tridesetogodišnji Švicarac stigao do druge ovosezonske pobjede. Čini se kako se tek zagrijao za ono što slijedi.

Najbliže Feuzu, na samo 0.18 sekundi, stigao je legendarni Norvežanin Aksel Lund Svindal. Njegovo je izdanje bilo standardno dobro, no danas je ipak nešto brži bio Feuz. Druga norveška sablja, Kjetil Jansrud, potpuno je podbacio, završivši tek na devetoj poziciji. Treću je poziciju ugrabio Austrijanac Matthias Mayer. Aktualni spustaški olimpijski pobjednik zakasnio je za Feuzom 0.67 sekundi te je time stigao do trećeg ovosezonskog postolja. U utrci je nastupio i naš Natko Zrnčić-Dim. Sa startnim brojem 47, završio je na 49. poziciji. Za Feuzom je zaostao 5.55 sekundi. 

Nakon spustaša, sutra će svojih 5 minuta imati i slalomaši. Od 10:15 sati, druga je vožnja na rasporedu od 13:15 sati, će započeti Ivičina slalomska utrka. Zašto Ivičin slalom? Ivica Kostelić je u navedenoj utrci ostvario četiri pobjede, jedanput je bio stepenicu niže, dok je također četiri puta osvojio treću poziciju. Sve navedeno čini ga najuspješnijim slalomašem wengenske slalomske utrke u povijesti Svjetskog skijaškog kupa. Iako sutra neće biti na samoj stazi, zasigurno će biti od pomoći Mateju Vidoviću i Eliasu Kolegi, mladićima koji će sutra predstavljati našu zemlju. Prvi će u utrku startati sa startnim brojem 35, dok će drugi krenuti s brojem 56. 

Djevojke će u Bad Kleinkirchheimu skijati spustašku utrku. Natjecanje započinje od 11:15 sati, a bit će izuzetno zanimljivo vidjeti tko će naslijediti posljednju pobjednicu navedene utrke, umirovljenu Elisabeth Goergl. Time će se zaokružiti skupina utrka prije Kitzbühela, odnosno Cortine d' Ampezzo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 14. siječnja 2018.   22:39h

    Član od:
    11.11.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Nemoj se čuditi. Takav je trend. Malo kriza, malo neoliberalni kapitalizam...
    Prošle godine njemačka državna televizija nije prenosila niti jednu utakmicu sa svjetskog rukometnog prvenstva, a Nijemci su prvaci Evrope ! K tome, njemačka rukometna liga je najjača na svijetu ¨!!!
    A i skijanje ne prenose svaku utrku!
  • Objavljeno: 14. siječnja 2018.   17:48h

    Član od:
    21.02.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    Legendarna utrka Wengen, a HTV ne prenosi, čak niti Maxtv na svojim arenama. Otkud im je interesantniji nekakav hokej ili repriza nogometa.

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249228
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr