NATJECANJA

»

SKIJANJE

09.07.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

I dalje potpuna neizvjesnost oko Feuza

Beat Feuz nalazi se u ciklusu prilagođenih kondicijskih priprema, u kolovozu bi trebao i na snijeg, iako još niti sam nije siguran hoće li se, i u kojoj mjeri, moći vratiti profesionalnom natjecateljskom skijanju.

Život ponekada piše uistinu specifične priče. Jedna od takvih priča, onih sportskih, svakako je i priča švicarskog skijaškog reprezentativca Beata Feuza. Koliko su zapravo sportski vrhunac i dno nekada potpuno blizu na njegovom primjeru sasvim se lako može prepoznati. Sportski vrhunac bio je ožujak 2012. godine i borba sve do same završnice Svjetskog kupa za veliki Kristalni globus. A svega koji mjesec kasnije uslijedila je - agonija, dno. Agonija koja još sve do danas traje. Bolovi u koljenu, činilo se rutinska operacija. Ali potom i teška postoperativna infekcija, nekoliko tjedana provedenih na bolničkom liječenju, u konačnici cijela jedna propuštena sezona. I samo jedno pitanje: Hoće li se mladi Švicarac ikada više moći uopće vratiti profesionalnom skijanju?

Na to pitanje jasnog odgovora nema niti uoči nove, olimpijske sezone 2013/14. Želja je tu, i vjera. Ali i ogroman oprez. Razlog? Lijevo koljeno 26-ogodišnjeg Švicarca za sada sasvim solidno izdržava kondicijski ciklus priprema. Iako, doduše, ne u punini u kojoj ga trenutno odrađuju kolege iz švicarske reprezentacije. No pravi je problem - izlazak na snijeg. Svaki pokušaj skijanja do sada je bio - čisto razočaranje zbog bolova. Novi pokušaj uslijediti bi trebao u kolovozu, sa slobodnim skijanjem, u idealnom scenariju Feuz bi ozbiljnije trenirati trebao početi najranije u listopadu.

"Jedino što u ovom trenutku želim, i sanjam, jest izaći na stazu i pokušati se odskijati bez bolova. Samo da koljeno izdrži, to je sve", jednostavna je izjava koja u posljednje vrijeme dolazi od Švicarca. Naravno - upita li ga se za planove, posebno one sportske - oni su tu. Sanja Feuz ponovno i Kitzbühel, i Wengen, i Zimske olimpijske igre u Sočiju. Posebno Soči gdje je u veljači prošle godine u sklopu predolimpijskih test-utrka Svjetskog kupa uzeo i prvo mjesto u spustu, i drugo mjesto u superkombinaciji.

"Liječnici su mi jasno rekli da mi ne mogu obećati ništa u smislu garancije da ću se moći uspješno vratiti skijaškim natjecanjima. Tako je to bilo odmah na početku svih problema. A niti sada, godinu dana kasnije, nema baš nikakvih garancija.

Jedino što sam odmah tada znao, a i sada znam, je to da ne želim završiti karijeru profesionalnog skijaša. Moja vjera u povratak još uvijek je tu, barem djelomično. No sve će se još vidjeti. Prvi cilj svakako je povratak u punu kondiciju, do čega mi po mojoj procjeni trenutno nedostaje još 20, 30 posto. Potom skijanje bez bolova, pod sve većim i većim intenzitetom. I tek ako sve to uspješno prođe razmišljat ću o sportskim dosezima za koje sada znam da su za mene ostvarivi", izjavio je Feuz i u svježem razgovoru s Anom Jelušić za službene Internet stranice Svjetskog skijaškog kupa.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 198119
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr