19.01.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Cortina d' Ampezzo - S(ž), Kitzbühel - SG(m): Pobjede Goggije i Svindala

Aksel Lund Svindal došao je do nove pobjede u krnjoj superveleslalomskoj utrci na Streifu. Sofia Goggia uspjela je trijumfirati u Cortini d' Ampezzo.

Stigli smo do jednog od najuzbudljivijih vikenda Svjetskog skijaškog kupa. Već su danas odskijane prve utrke na Streifu, odnosno na stazi Olympia delle Tofane u Cortini d' Ampezzo. Organizatori utrke u Kitzbühelu imali su velikih problema s vremenskim neprilikama. Posljednjih je dana pala velika količina snijega što im je u mnogome otežalo pripremu za natjecanja ovog vikenda. Donji dio staze nisu uspjeli pripremiti za današnji superveleslalom, stoga se isti održao u krnjem obliku i sa zakašnjenjem od sata i pol. Najbolji superveleslalomaši svijeta u utrku su startali iznad popularne "mišje rupe", dok je ciljna linija bila postavljena nešto prije Red Bullovog skoka. Po završetku vožnje, skijaši su se lagodno spuštali do ciljne ravnine gdje ih je čekala brojna publika.

Najbrži skijaš krnje superveleslalomske utrke jest, a tko drugi nego kralj brzih disciplina, Aksel Lund Svindal. Danas mu apsolutno ništa nije smetalo, baš dapače, činilo se kako mu odgovara upravo takva staza. Utrka je bila postavljena između dva najopasnija dijela, što je zasigurno odgovaralo većini skijaša. Iako je Norvežanin inače poznat po sjajnim izdanjima na najzahtjevnijim stazama, danas je pokazao kako može biti najbrži neovisno o koliko se zahtjevnoj utrci radi. Njegovo postavljeno vrijeme od 1:30.72 sekunde bilo je uvjerljivo najbolje. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći sutra, kada bi se trebala održati glavna utrka sezone, spust na Streifu.

Na drugo se mjesto smjestio Svindalov reprezentativni kolega, trenutačno vodeći skijaš u poretku superveleslaloma, Kjetil Jansrud. Startao je prije Svindala te je tijekom cjelokupne vožnje kuburio s vremenom. Do njegovog ulaska u cilj, vodeću je poziciju držao, danas četvrtoplasirani, austrijski veteran Hannes Reichelt. Na jednom bi prolaznom vremenu njegovo vrijeme bilo označeno zelenom bojom, dok bi već na drugom prolaznom vremenu zaostajao za Austrijancem. U konačnici je uspio doći do prednosti od 0.07 sekundi, što se kasnije pokazalo dovoljnim čak za drugu poziciju. To znači kako je za svojim prijateljem zaostao 0.5 sekundi.

Treće je mjesto uhvatio jedan domaći predstavnik. Nije riječ o prethodno spomenutom Reicheltu, već je treću poziciju osvojio Matthias Mayer. Poput Jansruda, nije odskijao na pretjerano visokoj razini. Stječe se dojam kako mu je sreća poslala poljubac koji je on objeručke prihvatio. Za pobjednikom je zaostao 0.56 sekundi, dok je treću poziciju osvojio za samo jednu jedinu stotinku. Reichelt će gospodski reći kako Svijet ostaje na mladima. Od naših je skijaša u utrci nastupio Natko Zrnčić-Dim. Stigao je do 44. pozicije sa startnim brojem 45, pritom zaostavši 4.44 sekunde za pobjednikom.

Zanimljivu utrku, u cijelosti i bez kašnjenja programa, vidjeli smo u talijanskoj Cortini d' Ampezzo. Prema prvotnom rasporedu danas nisu bila planirana skijaška natjecanja, no kako je spust u Val d' Isereu bio otkazan, ovaj je termin sjajno poslužio za nadoknadu istog. Na posljednjoj utrci spusta u Bad Kleinkirchheimu izdominirale su Talijanke te je bilo zanimljivo vidjeti kako će se snaći na domaćem terenu. Od tri djevojke s pobjedničkog postolja, jedna nije uspjela završiti utrku, druga je završila na 17. poziciji, dok se posljednja sjajno snašla, upisavši svoju drugu ovosezonsku pobjedu.

Možete li razaznati koja pozicija pripada kojoj djevojci? Vrlo je jednostavno. Federica Brignone se nije najbolje snašla, učinila je pogrešku te je ispala iz utrke. Nadia Fanchini nije oduševila, dok je fenomenalno odskijala Sofia Goggia te je potpuno zasluženo stigla do druge uzastopne pobjede. Vrijeme od 1:36.45 sekundi bilo je potpuno nedostižno za sve ostale djevojke. Najbliže Sofiji stigla je, jedna od najvećih skijašica u povijesti, Lindsey Vonn. Skijala je puno, puno bolje nego protekli vikend. Za pobjednicom je zaostala 0.47 sekundi te je upisala svoje 132. postolje u karijeri. Impresivni rezultati impresivne skijašice.

Nakon Lake Louisea, Mikaela Shiffrin je opet osvanula na startnoj listi spustaške utrke. Očito je kako pažljivo, ali mora se priznati i vraški dobro, odabire utrke brzih disciplina na kojim će nastupiti. Kao i obično, Mikaela je opet pogodila te je još jednom pokazala kako trenutno nema konkurenticu u pohodu na naslov pobjednice Svjetskog skijaškog kupa. U moru specijalistica brzih disciplina, na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja popelo se dvadesetdvogodišnje američko čudo iz Colorada. Od Goggije je bila sporija za 0.84 sekundi. 

Sutra nas očekuju dvije utrke spusta, a teško je predvidjeti u kojoj ćemo više uživati. Najatraktivnija utrka Svjetskog skijaškog kupa započinje od 11:30 sati. Bit će zanimljivo vidjeti može li Svindal ponoviti današnje ostvarenje. Djevojke će od 10 sati imati reprizu današnjeg natjecanja u kojem će također biti zanimljivo popratiti kako će se snaći današnje junakinje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 303108
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr