09.02.2012.      

Autor: Goran VukelićFoto: sochi2014.com, fis-ski.com, arhiva Skijanje.hr  

Kreću okršaji na "istočnoj fronti"

Karavana Svjetskog kupa se praktički do kraja veljače seli na istok Europe, u Rusiju i Bugarsku gdje pobjednike čeka čak 500 bodova.

Utrkama u Sočiju narednog vikenda nastavljaju se natjecanja u Svjetskom kupu, slijedi serija od pet utrka u Rusiji i Bugarskoj. Muški dio "bijelog cirkusa" je već stigao i odradio treninge na prizorištu olimpijskih natjecanja 2014., a ubrzo će to učiniti i skijašice. Svjetski kup ostaje na istoku Europe do kraja veljače, a okršaji na "istočnom frontu" mogli bi vrlo lako definirati ukupnog pobjednika ove sezone.

Skijaši će najprije do Krasnaje poljane gdje će po prvi put isprobati stazu Rosa Kutor na kojoj će se 2014. podijeliti olimpijska odličja u spustu. Riječ je o novoprojektiranoj stazi na kojoj još priliku za trening nisu imali niti ruski reprezentativci, a konzultant pri gradnji je bio slavni švicarski spustaš Bernhard Russi. "Počeli smo je graditi od nule", kaže Dimitrij Černišenko, direktor projekta Soči 2014. "Analizirali smo sve postojeće olimpijske spust staze i na našoj iskombinirali najbolje osobine svake od njih."

-.--.-soči

Start kreće sa 2.045 m n/m, a staza je dugačka gotovo 3,5 km. "Neće odgovarati samo starijim i iskusnijim skijašima", procjenjuje Francuz Adrien Theaux. "Mislim da će i mlađi moći ostvariti dobre rezultate na njoj upravo zbog toga što je staza potpuna nepoznanica." Pitanje je može li do dobrog plasmana na njoj i Ivica Kostelić kojeg ove sezone ne maze rezultati u spustu. Theauxova tvrdnja o stazi pogodnoj za mlade spustaše ide na ruku Beatu Feuzu koji će na Rosa Kutoru jurišati na pobjedu. Kostelić će bolju priliku svakako imati dan kasnije kada će se u Sočiju voziti superkombinacija, posljednja u sezoni. Tu će se odlučiti o osvajaču kombinacijskog globusa, a dobar Ivičin rezultat i jedan osigurani globus dali bi mu podstrek za borbu do kraja sezone.

U protivnom, dobrom veleslalomskom i slalomskom izvedbom na sljedećoj istočnoj postaji, Banskom, u prednost bi mogao doći Marcel Hirscher. Austrijanac se odmarao posljednjih tjedana, čak i trenirao superveleslalom što znači da jednim okom ipak cilja veliki globus na kraju sezone. Najave o usredotočenosti na slalomski i veleslalomski globus su ipak samo austrijska "pila naopako". Showdown na velikoj pozornici između ova dva velika slalomska rivala rezerviran je tzv. city event u Moskvi, što slijedi nakon Bugarske.

-.--.-moskva

Na rampi koja se postavlja u Lužnjiki parku šesnaest će najboljih skijaša tražiti put do bodova koji se dijele za ukupni poredak. Staza će biti dugačka samo 175 m, što znači tek oko 20-ak sekundi skijanja. S obzirom na Kostelićevo tradicionalno dobro snalaženje na takvim priredbama, prednost bi lako mogla otići na stranu aktualnog pobjednika Svjetskog kupa koji bi time ostvario ključan kapital pred završnicu sezone. Poslije toga ga, naime, čekaju čak četiri superveleslaloma i jedan spust, a putuje se u Crans Montanu i njemu ne pretjerano mio Kvitfjell.

Sve ovo znači da bi Kosteliću ulov na istoku trebao biti odlučujući za što mirniji ulazak u završnicu sezone u Kranjskoj Gori i Schladmingu gdje opet može računati na "masne" bodove u tehničkim disciplinama. Ostvare li se ovi planovi, 18. ožujka bi veliki komad kristala opet trebao završiti u rukama trenutno najsvestranijeg skijaša.

-.-Goran Razić-.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 272366
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr