11.12.2008.      

Autor: Goran RazićPhoto: Webcam Val Thorens, 11.12.2008.  

Opasnost od lavina na francuskim skijalištima

U nekoliko članaka već spominjana rekordna akumulacija snijega za ovaj dio godine u Alpama, iz dana u dan samo još više dobiva na težini i značaju. Francuske Alpe u strahu od novih lavina.

Već spominjane oborine koje su prije svega Dolomitima podarile do sada iznimno velikih preko 3 m snijega, nastavit će padati i dalje. Koliko god se svi veselili snijegu, djelatnici skijališta širom Austrije, Italije i Francuske imaju više problema nego koristi od novonapadalog snijega. Snježno nevrijeme ponovo je zahvatilo šire područje Alpa, a osim novih preko 100 cm snijega u Dolomitima, koji su napadali u samo jednom jedinom danu, francuske Alpe su također debelo pod bijelim pokrivačem.

Iako nije riječ o tolikim količinama kao u susjednoj Italiji, ipak je riječ o respektabilnim brojkama za prvi dio prosinca. Spomenimo samo neke iznose: Serre Chevalier tako broji 60 cm novog snijega, što je ukupno donijelo oko 150 cm snijega na skijalištu, te oko 60 cm u mjestu. Isto toliko količinu snijega broji i Les deux Alpes, koji je prije dva tjedna otvorio svoju iznimno dugu skijašku sezonu. Tignes broj 63 cm snijega u mjestu te oko 140 cm na G. Motte glečeru iznad Tignesa. Chamonix također prekrivaju svježe snježne pahulje. U gradu je trenutno oko 50 cm snijega, dok iznad 3.000 m ta visina malo premašuje 200 cm. La Plagne centre broji oko 95 cm svježeg snijega, dok je na vrhu skijališta taj broj trenutno oko 130 cm.

Opasnost od lavina prisutna je gotovo u svim predjelima. Iako još uvijek akumulacija snijega ne predstavlja globalnu prijetnju za skijaške centre, novonapadali snijeg pao je u iznimno kratkom periodu te pada i dalje. Upravo to je jedan od glavnih razloga opasnosti od lavina koje se pretežno kreću u visini od 3/5 i 4/5, što svakako poziva na povećan oprez.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 293035
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr