Skijanje.hr

25.10.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Pärson: "Što vrijedi za Svindala, ne vrijedi za Gut"

Sastanak skijaš(ic)a i predstavnika FIS-a u Söldenu o novim mjerama veleslalomskih skija prošao bez iznalaženja rješenja.

U predvečerje otvaranja sezone 2011/12 Svjetskog kupa u alpskom skijanju prošlog vikenda u Söldenu, skijašice i skijaši su odradili dvoipolsatni sastanak s predstavnicima Svjetske skijaške federacije (FIS). Tema: nove geometrije veleslalomskih skija koje je predložio FIS za sezonu 2012/13, a skijaši ih gotovo jednoglasno dočekali "na nož".

Sastanak je počeo iznošenjem zaključaka šestogodišnjih istraživanja o uzrocima ozljeda u Svjetskom kupu što su ih za FIS izveli Sports Trauma Research Center iz Osla i Sveučilište u Salzburgu. "Cilj je bio smanjiti rizik od ozljeda, a ne promijeniti cijeli izgled skijanja", napomenuo je Günter Hujara, direktor muškog dijela Svjetskog kupa.

-.--.-miller

Predavanje o znanstveno utvrđenim činjenicama nije do kraja mogao odslušati Bode Miller (gore) koji je "kaubojski" uletio u raspravu: "Mislim da kad bismo ukinuli sva ograničenja u pogledu opreme, da bi došlo do tehnološkog napretka. Promijenile bi se i skije, i vezovi, i pancerice, te bi svi mladi skijaši koji su odrasli na carving skijama mogli upotrijebiti svoje inovacije i ideje za razvoj sporta. Moramo biti oprezni da ovaj sport ne postane dosadan. Ako možeš ući u trgovinu i kupiti skije koje su bolje od onih iz Svjetskog kupa, to će stvoriti gomilu novih problema."

Miller je bio samo prvi od gomile skijaša (među kojima nije bilo Austrijanaca) koji su željeli do mikrofona. Didier Cuche je, poput Teda Ligetyja (dolje) koji je u predsezoni bio najglasniji u protivljenju promjenama, također bio kritičan: "Hoće li mladi skijaši željeti skijati na takvim skijama, hoće li im biti zabavno? Za 16-godišnjake to sigurno neće biti sigurnije skije."

-.--.-ligety

Anja Pärson je, isprovocirana činjenicom da je većina istraživanja provedena na skijašima, postavila Aksela Lunda Svindala (190 cm) pored Lare Gut (160 cm): "Dakle, želite reći da je istraživanje provedeno za Aksela valjano i za Laru?" Neugodnu tišinu sama je prekinula konstatacijom: "Očigledno su skijaši prioritet u Svjetskom kupu."

Protiv novih geometrija je i Johan Eliasch, "glava" Heada koji pod ugovorom ima gotovo sva jaka imena u Svjetskom kupu: "Skeptičan sam prema tome hoće li promjene dovesti do veće sigurnosti na stazama. Nadam se da će FIS razmisliti još jednom."

Sastanak je završen bez usuglašenja stavova skijaša i FIS-a, no dobro je da komunikacija postoji. Da je prakticirana od početka, do ovakvih tenzija vjerojatno ne bi došlo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2022.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1738230
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr