24.08.2011.      

Autor: Matija Kralj 

FIS i proizvođači postigli kompromis

Svjetska skijaška federacija i vodeći proizvođači natjecateljskih skija pronašli su svojevrsni zajednički kompromis po pitanju značajnih promjena prvenstveno veleslalom skija.

Apsolutno najvažnije - zajedničkim dogovorom postignut je kompromis kako će se muške veleslalom skije svojim radijusom 'protegnuti' ipak s dosadašnjih 27 na 35, a ne kako je izvorno od FIS-a bilo planirano čak 40 metara. Dok će pomak radijusa kod ženskih natjecateljskih veleslalom skija iznositi sa 23 na 30, a ne kao izvorno predloženih 35 metara.

U svojim prvim reakcijama putem društvenih mreža prvenstveno sjevernoamerički skijaši, predvođeni Tedom Ligetyjem, kompromis pozdravljaju, iako su i nadalje uvjereni kako ovo u startu baš i nije najsretniji potez FIS-a i njegovih tijela koja se bave sigurnošću natjecateljskog skijanja po zdravlje samih skijašica i skijaša.

Na sastanku FIS-a i proizvođača skija dodatno su razrađeni i modeli primjene novih pravila za veleslalomske skije. Kako se i željelo, na razini FIS Svjetskog kupa i FIS Europa kupa, nova pravila počet će se primijenjivati od sezone 2012/13. Na nižim razinama natjecanja te na juniorskim natjecanjima, uključujući i Svjetsko juniorsko prvenstvo, nova pravila će se primijeniti od sezone 2013/14. A na južnoj hemisferi od ljeta 2014. godine.

FIS je ujedno još odlučio i dodatno preispitati pravilo sukladno kojemu bi maksimum od 45 mm stajne visine ubuduće trebao vrijediti po pitanju natjecateljskih spust i superveleslalom skija. Dok određene druge sitne promjene kod tih skija ostaju. Slalomske skije ostaju potpuno nepromijenjenima, baš onako kako je to od početka i bilo zamišljeno.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 25. kolovoza 2011.   07:52h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Baš me zanima šta Gips misli o tome.
    Koliko se pitalo skijaše i trenere? Ali dobro, čim je kompromis... Vrijeme će pokazati, ali činjenica je da ovo vraća old skul u igru.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 273770
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr