13.01.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Senzacija u Wengenu; sjajan nastup naših skijaša

Danas je u Wengenu održana druga utrka alpske kombinacije ove sezone. Senzacionalno je do pobjede stigao Švicarac Niels Hintermann. Odličan nastup ostvarili su i hrvatski predstavnici.

Ovaj vikend Wengen je domaćin Svjetskog skijaškog kupa. Danas je održana utrka alpske kombinacije za muškarce. Imali smo prilike svjedočiti sjajnoj utrci i rijetko viđenim iznenađenjima. Definitivno se može okarakterizirati kao utrka sezone.

Dvadesetjednogodišnji Švicarac Niels Hintermann, dosad nepoznat široj skijaškoj javnosti, senzacionalno je stigao do svog najvećeg ostvarenja u dosadašnjoj karijeri. S ukupnim vremenom od 2:26.58 osvojio je prvu poziciju u današnjoj utrci. Zanimljivo je kako se nakon prvog dijela natjecanja, odnosno nakon slaloma, sa startnim brojem 52 nalazio na 23. poziciji.

Do druge pozicije stigao je francuski reprezentativac, ali to nije Alexis Pinturault, već njegov kolega Maxence Muzanton. Za pobjednikom je zaostao 0.26 sekundi te je time, poput Hintermanna, ostvario najbolji rezultat karijere.  Alexis Pinturault zauzeo je dvadeseto mjesto u današnjoj utrci.

Treću poziciju osvojio je, također ne toliko istaknuti, Austrijanac Frederic Berthold. Sa startnim brojem 39, isto je, poput svojih kolega s postolja, ostvario najbolji rezultat u karijeri. Bio je lošiji od pobjednika za 0.35 sekundi, ali vjerujemo kako će mu svakako ovaj trenutak ostati u lijepom sjećanju.

Sjajan dan imali su i naši predstavnici. Filip Zubčić osvojio je 30. mjesto sa zaostatkom od 5.22 sekunde. Istok Rodeš završio je na 32. poziciji i pritom je zaostao 6.40 sekundi. Nakon slalomskog dijela natjecanja držao je 8. mjesto te je bio najbolje pozicionirani Hrvat. Max Ullrich osvojio je 36. poziciju sa zaostatkom od 7.27 sekundi.

Priča za sebe je naša legenda Ivica Kostelić. Danas je ostvario najbolji rezultat ove sezone. Zauzeo je 22. mjesto sa zaostatkom od 3.10 sekundi za pobjednikom. Ali to nije niti toliko bitno. Ovo je vjerojatno bila posljednja utrka Svjetskog skijaškog kupa za jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Poslije utrke vrlo je emotivno izjavio: "jedan od mojih glavnih faktora motivacije ove sezone bio nastup na ovom, za mene tako dragom brdu. Kao što sam još jednom želio nastupiti na Sljemenu, tako sam to isto želio učiniti i na ovoj stazi, koja mi je donijela mnogo, mnogo veselja u mojoj karijeri."

O današnjem nastupu je rekao: "Slalom je bio u redu, međutim htio sam stvarno doći u cilj, nisam želio previše riskirati. Spust je bio stvarno jako dobar. Jako sam zadovoljan i mislim da tako dobar spust već nisam dugo odvozio. Ispalo je baš onako kako sam želio. Jako sam zadovoljan. Nažalost, uvjeti su bili takvi da nam nisu omogućili pošteno natjecanje, ali izvukao sam maksimalno od sebe i od staze."

Kako je Ivica na zalasku karijere, osvrnuo se i na taj dio: "Naš put, put moje obitelji zaslužuje više od riječi. Osim toga, teško da su riječi i dovoljne da bi se o njemu pričalo. To je bila jedna velika strast i jedna velika ljubav kojoj smo posvetili svoje živote, no sada ta priča jednostavno dolazi svome kraju. S ponosom gledamo na ono što smo napravili. Imali smo dug put, drugačiji put, a sada ostaju samo sjećanja. Teško je o tome govoriti. Vjerojatno ćemo samo mi znati što se sve dogodilo. Osjećam ponekad da moji navijači imaju pojam o tome da je to bila posebna priča. Hvala im na svemu!“

Ivica još uvijek nije odlučio hoće li nastupiti na Svjetskom skijaškom prvenstvu u St. Moritzu, no ostavlja mogućnost za navedeno. Ukoliko je to doista bila posljednja Profesorova utrka, sve što želimo reći je jedno veliko, veliko hvala. Pamtit ćemo sve njegove uspjehe i njihov poseban put. Zlatnim slovima ostat će upisan u svim hrvatskim srcima, kao i svjetskim skijaškim analima. Ivice, hvala ti na svemu!

Već se sutra nastavljaju utrke Svjetskog skijaškog kupa. U Wengenu je na rasporedu čuveni spust od 12:30 sati. Tu utrku nažalost neće voziti sjajni Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji još uvijek ima problema s koljenom. Djevojke se nalaze u Altenmarktu gdje ih sutra također očekuje utrka spusta. Utrka započinje u 11:15 sati. Vjerujemo kako će subota biti vrlo uzbudljiva.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 164619
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr