NATJECANJA

»

SKIJANJE

20.01.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Wengen SL (m): Neureuther, Hirscher, Kostelić

Ivica Kostelić i ove sezone Wengen napušta s dva plasmana na pobjednički podij i dolazi do specifičnog rekorda kojim se upisuje u povijest muškog Svjetskog kupa. Danas na slalomu 3. iza Felixa Neureuthera (GER) i Marcela Hirschera (AUT).

Ivica Kostelić jedini je skijaš u povijesti muškog dijela FIS Svjetskog kupa koji je na samo jednom skijalištu, konkretno u 'njegovom' Wengenu, stigao do 12 plasmana na pobjednički podij na utrkama Svjetskog kupa! Iza Ivice sada su u povijesnim knjigama ostali velikani poput Ingemara Stenmarka, Marca Girardellija i Didiera Cuchea koji su po 11 plasmana na pobjednički podij sakupili Stenmark u Madonni di Campiglio, a Girardelli i Cuche u Kitzbühelu.

-.-Goran Razić-.- 

Do tog svojeg povijesnog 12. podija u Wengenu najbolji hrvatski skijaš stigao je plasiravši se na 4. mjesto prve vožnje današnjeg slaloma, uz svega 0.25 sek. zaostatka u odnosu na najbržeg Marcela Hirschera. Te potom 4. vremenom i druge vožnje. Sve za konačno vrijeme 1:50.78. I strahovito malenih 4 stotinke sekunde zaostatka u odnosu na konačno zbrojeno vrijeme drugoplasiranog Hirschera. Te ponovno 25 stotinki sekunde, ali sada zbrojenog zaostatka u odnosu na pobjednika utrke - Felixa Neureuthera, koji u Wengenu stiže do svoje četvrte pobjede u Svjetskom kupu u karijeri.

"Današnje treće mjesto za mene je više od jednog običnog 'podesta'. Jučer sam, naime, saznao za ovaj rekord kojeg su postavili Stenmark, Girardelli i Cuche s po 11 podija Svj. kupa samo na jednom skijalištu, i da sam to u petak izjednačio. I onda sam si pomislio - pa, ajmo probati, dosta sam u dobrom stanju, idemo to danas probati 'probiti'. I treće mjesto je zato za mene velika sreća, jer kad čovjek u nekom pogledu nadiđe svoje uzore, to je nešto posebno.

Ja znam da velikom broju skijaša to ne bi ništa značilo, no ja sam čovjek koji prati takve informacije, i meni je to veliki 'štos'. Jer Girardelli i Stenmark, pa i Cuche - to su skijaši koji su svakako među najvećima u povijesti. Zbog toga je to meni toliko važno.

Danas kad sam odlazio iz hotela na utrku, moj fizioterapeut Pršo rekao mi je: Ajde, Ivo, ovo je za povijest. I ja sam se, onako, naježio"
, riječi su nakon utrke Ivice Kostelića.

Moćna talijanska slalomska ekipa ovoga se puta timski smjestila odmah iza Ivice Kostelića u poretku današnjeg slaloma. Manfred Moelgg utrku je završio na 4., Stefano Gross na petom mjestu. A i Giuliano Razzoli smjestio se odmah iza još šestoplasiranog Fritza Dopfera (GER) na 7. poziciju.

Prva vožnja uslijed odustajanja 'odnijela' je još uvijek aktualnog slalomskog pobjednika Svjetskog kupa Andre Myhrera (SWE). Dok je veliku pogrešku gotovo na samom početku vožnje konačnim neplasmanom u drugu vožnju platio na superkombinacijskoj slalomskoj vožnji Wengena u petak fenomenalni Alexis Pinturault (FRA).

Drugi hrvatski predstavnik na današnjoj utrci, Dalibor Šamšal, sa startrnim brojem 48 odskijao je u prvoj vožnji vrijeme 3.35 sek. sporije u odnosu na ono najbrže. Te se u konačnici smjestio na 41. poziciju od 45 skijaša u plasmanu prve vožnje.

Nakon današnjih 60 osvojenih slalomskih bodova Ivica Kostelić u poretku discipline nalazi se na 5. mjestu, uz osvojenih 255 bodova, 10 bodova manje u odnosu na četvrtoplasiranog Moelgga. Marcel Hirscher i nadalje je prvi s točno 600 osvojenih bodova. Dok je današnji pobjednik Neureuther drugi s 486, a Myhrer ostaje treći s 330 bodova. U ukupnom poretku Svjetskog kupa Hirscher sada ima 935 bodova, dok Svindal ostaje drugi sa 747 bodova. Ivica Kostelić, nakon 142 boda Wengena, dijeli 5. mjesto ukupnog poretka s Manfredom Moelggom - obojica su na 477 bodova. 

Muški dio FIS Svjetskog kupa nakon Wengena sada kreće prema Kitzbühelu gdje ih od petka do nedjelje očekuje nova podjela bodova redom u superveleslalomu, spustu, slalomu te klasičnoj kombinaciji.

Konačni poredak prvih 10 skijaša utrke:

1. NEUREUTHER Felix (GER) 1:50.53
2. HIRSCHER Marcel (AUT) + 0.21
3. KOSTELIĆ Ivica (CRO) + 0.25
4. MOELGG Manfred (ITA) + 0.46
5. GROSS Stefano (ITA) + 0.62
6. DOPFER Fritz (GER) + 0.66
7. RAZZOLI Giuliano (ITA) + 1.04
8. HARGIN Mattias (SWE) + 1.10
9. BAECK Axel (SWE) + 1.11
9. LARSSON Markus (SWE) + 1.11
...
41. ŠAMŠAL Dalibor (CRO) + 3.35 (nakon 1. vožnje)

Cjeloviti rezultati, analiza, poretci nakon utrke (pdf) 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 152655
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr