16.10.2006.      

Autor: Goran RazićPhoto: Arhiva Skijanje.hr i Pistehors.com 

Spajanje Les Deux Alpesa i Alpe D'Hueza

Iako može djelovati sanjarski, ideja postoji već dugi niz godina, a počeli su se rađati i prvi planovi i nacrti. Hoće li u budućnosti biti hit novi mega skijaški kompleksi?

S gotovo bilo koje točke Alpe D'Hueza pruža se lijepi pogled na susjeda, još jednog diva Dauphiné Alpa, skijalište Les Deux Alpes. Popularna skijališta južnih francuskih Alpa poznati su aduti tog dijela Francuske. Svaki s brojem staza, koji debelo premašuje 200 km, nudi zaista puno toga.

Iako već dugo vremena postoji ski karta "Grand galaxie", a koja pokriva skijališta Les Deux Alpes, Alpe D'Huez, Serre Chevalier, Puy Saint Vincent itd., te redovna autobusna linija između dva mjesta, lokalnim čelnicima očito niti to nije dosta. Dva skijališta, u podnožju razdvojena jezerom Lac du Chambon (smješteno na 1030 mnv, op.a.), na svojim najbližim točkama udaljena su svega 3 km zračne linije, što ih čini vrlo interesantnim za fizičko povezivanje.

Ono što je za sada ideja, bilo bi povezivanje velikom gondolom, koja je u nekim projekcijama predviđena kao gondola na dva kata, radi dobivanja što većeg kapaciteta. Iako je ruta kojom bi gondola prolazila u nekoliko navrata mijenjana, ovisno o kreatoru projekta, trenutno najizglednija i najlogičnija ruta prostirala bi se od Clavansa pa do najniže točke Les Deux Alpesa; Monte de Lansa (1250 mnv), uključujući i jednu međustanicu u Mizoenu.

Ruta je možda najkraća i fizički bez prepreka, no geolozi upozoravaju na vrlo nestabilno tlo na tom području, za koje je pitanje bi li izdržalo toliko glomazne noseće stupove. S druge pak strane, postoji realna opasnost od lavina, odrona i nepovoljnih vremenskih uvjeta, budući da bi gradnja vjerojatno potrajala duže od jedne ljetne sezone.

Rezime svega ipak stavlja naglasak na to koliko je takva investicija isplativa i nužna. Poznato je da je kod velikih skijališta i povezanih mega ski kompleksa zapravo najveći problem dužina vremena provedena na ski liftovima i gondolama. Konkretno, za skijaša koji bi iz jednog mjesta išao skijati na drugo, za povratak bi mu trebalo pola dana, što ostavlja vrlo malo vremena za istinsko uživanje u odabranom odredištu. No ipak, cilj je posve razumljiv. Marketinški dobitak takve investicije vjerojatno je veći i bitniji nego realno stanje na terenu. Podaci koji bi se našli u turističkim brošurama o kompleksu s oko 500 km kompletno povezanih staza, dva skijaška glečera, od kojih je jedan najviši skijaški glečer u Europi, te najduljom crnom stazom u Europi, ili pak mjestu s najboljim provodom u francuskim Alpama, bilo bi garancija još bolje prodaje ski karata koje je realno, zapravo teško u cijelosti iskoristiti. Taj podatak, sigurni smo, neće biti dovoljan izgovor za zadržavanje iste cijene ski karata – naprotiv.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 230566
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr