Skijanje.hr

11.11.2010.      

Autor: Goran Razić 

Zbog lavine 3 g. zatvora i 100.000 CHF kazne

Uskoro se očekuje početak suđenja trojici skijaša koji su 2009. g skijanjem izvan staze izazvali lavinu i time uzrokovali veliku nesreću. Ovaj proces, osim kažnjavanja odgovornih, bi mogao zauvijek promijeniti odnos Švicaraca prema "freeriderima".

Prošlogodišnja nesreća, koja se dogodila na skijalištu Anzere, u švicarskoj regiji Valais, uzrokovala je veliku akciju spašavanja, u kojoj je sudjelovalo 130 spašavatelja, 8 potražnih pasa i čak 3 helikoptera. 

-.--.-Lavinu su, po svemu sudeći, izazvala trojica skijaša, inače doktora, a kojima je olakotna okolnost ta što su ostali na mjestu nesreće i pomogli spasiocima u traganju. 200 metara široka i 400 metara duga lavina u konačnici ipak nije odnijela niti jedan život, no posljedice su značajne po zdravlje kralješnice jedne djevojčice te druga dva skijaša koja su prošla s lakšim ozljedama. 

Budući da je osiguravajuća kuća trojice skijaša već pokrila troškove akcije spašavanja, postoji mogućnost da će, osim kazne, skijaši dočekati i tužbu osiguravajuće kuće, naravno, ukoliko se dokaže njihova krivica. 

S druge pak strane, odvjetnici osumnjičenih navode kako je opasnost od lavine bila "svega" 3/5 te se s razlogom pitaju zašto je istovremeno viđen i švicarski učitelj skijanja, koji je nedaleko od njih podučavao svoje klijente skijanju izvan uređenih staza. Osim toga, ako su djelatnici skijališta smatrali da postoji velik rizik od lavina, zašto nisu zatvorili skijašku stazu koja vodi točno ispod spornog, neuređenog, dijela? 

-.-Jack Haijes-.-hinterstoder lavinaOvaj proces možda i ne bi odveo tako daleko da mnogi prsti, pogotovo onih ugroženih lavinom, ne upiru upravo u upravu skijališta. Razlog je taj što su stradali na samoj skijaškoj stazi, za čije korištenje su platili skipass i s pravom očekuju sigurne uvjete, barem kad su u pitanju lavine. 

Ukoliko se slučaj završi s dokazanom krivnjom osumnjičenih, postoji vrlo izgledna mogućnost da se trajno zabrani skijanje izvan uređenih staza na područjima koja su u neposrednoj blizini otvorenih i uređenih skijaških staza. Kako znamo da  upravo na tom području najveći broj skijaških entuzijasta traži svoje offpiste avanture, moglo bi se dogoditi da švicarska novim propisom jednostavno uguši jedan od svojih najprepoznatljivijih brandova - freeride. 

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 609013
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr