Skijanje.hr

05.05.2009.      

Autor: Goran Vukelić

Geo prikaz: Google Earth

 

"Zeleno svjetlo" za integriranu Sella Rondu

Konačno će se prionuti izgradnji poveznice u Arabbi koja bi trebala ukloniti "crnu točku" Sella Ronde.

Nakon dvadesetak godina razmišljanja konačno se ozbiljno prionulo planiranju izgradnje poveznice u talijanskom skijalištu Arabba koja bi trebala ukloniti svojevrsnu "crnu točku" na poznatoj turi Sella Ronda. Izgradnjom nove skijaške žičare više neće biti potrebno skidati skije i prelaziti pješke regionalnu prometnicu kako bi se zaokružila skijaška tura oko planinskog masiva Sella (naslovna fotografija).

Da je ovakav zahvat i više nego potreban govori činjenica da tokom sezone čak 1.150.000 skijaša pješke prijeđe preko prometnice koja prolazi kroz Arabbu. Osim što smeta komoditetu skijaša, takav je prelazak i opasan zbog gustog prometa i zaleđenih prilaza cesti. Problem bi se trebao riješiti izgradnjom četverosjedežnice dugačke 339 m, brzine 2,2 m/s koja bi trebala pokrivati visinsku razliku od 4,3 m te će premostiti Arabbu i izravno povezati dva odvojena lokaliteta.

Cijela je investicija "teška" 2.400.000 eura, a planirani godišnji prihod je 530.000 eura. Iako je "u igri" bio i podzemni hodnik, takvo je rješenje odbačeno zbog nepovoljne geološke strukture, dok je ideja o kabinskoj žičari odbačena zbog prevelikog narušavanja krajolika. Zasad je u izradi plan izvedbe žičare, a o početku gradnje je još teško nagađati.

-.--.-arabba

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 519036
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr