15.02.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZOI 2018 - S(m), VLS(ž): Svindal i Shiffrin stigli do zlata

Nakon mnoštvo odgoda, današnji je dan bio prepun skijaških uzbuđenja na Olimpijskim igrama. Novi olimpijski pobjednik u disciplini spusta postao je Aksel Lund Svindal. Isto ostvarenje, ali u veleslalomu, postigla je Mikaela Shiffrin.

Vjetar je napokon dopustio odvijanje olimpijskog natjecanja u alpskom skijanju. Nakon mnogobrojnih odgoda, danas su na stazu izašli skijaši i skijašice. Najbolji svjetski kamikaze tražili su nasljednika Matthiasa Mayera u olimpijskoj utrci spusta, dok su se djevojke natjecale u veleslalomu. Tina Maze, novopečena majka, postala je olimpijskom pobjednicom veleslaloma pred četiri godine. Kako je završila svoju karijeru, danas smo čekali tko će naslijediti legendarnu Slovenku.

Kako se natjecanje veleslaloma sastoji od dvije vožnje, na stazu su, logično, prvo krenule skijašice. U skijaškom centru Yongpyong, natjecanje je otvorila Manuela Moelgg. Brzo je prošla stazom, a ušavši u cilj pokazivala je znakove nezadovoljstva. Mislila je kako nije odskijala u skladu sa svojim mogućnostima, ali je za tu potvrdu trebalo pričekati sljedeće skijašice. Odmah iza nje, sa starta je krenula Tessa Worley i potpuno razočarala. Jedna od glavnih favoritkinja za olimpijsko zlato, u cilj je ušla s 1.44 sekunde zaostatka te je već tada izgubila izglede za osvajanje najsjajnije medalje. Iza Francuskinje niz stazu se spustila Manuelina reprezentativna kolegica Federica Brignone. Nakon lošeg izdanja Worley, to je trebao biti pravi ispit za vrijeme vodeće Talijanke. Brignone je odskijala sasvim solidno, vodila je u gornjem dijelu staze, ali je u cilj ušla s 0.29 sekundi zaostatka za Moelgg.

Trenutno vodeća skijašica u veleslalomskom poretku Svjetskog skijaškog kupa te brončana iz Sochija, Viktoria Rebensburg, krenula je sa startnim brojem pet. Kao i sve djevojke prije nje, odlično je odskijala gornji dio staze, ali kako se bližila cilju, tako se stvorena prednost topila. Presijecanjem zamišljene ciljne linije prednost se pretvorila u zaostatak od 0.83 sekunde, što joj je nakon prvog dijela natjecanja donijelo tek osmu poziciju. Odmah iza Rebensburg, među veleslalomskim se vratima našla Ragnhild Mowinckel. U odnosu na Moelgg, uvijek je to bila ista priča; Norvežanka čak nije niti ostvarila prednost nad Talijankom u toku vožnje, ali su zato njezini zaostaci bili puno manji od Rebensburg. Nakon prvog dijela natjecanja je završila na četvrtoj poziciji, s 0.55 sekundi zaostatka za Moelgg. Konačno, na red je došla i Mikaela Shiffrin. Podsjetimo, u posljednjih pet utrka Svjetskog skijaškog kupa upala je u laganu krizu te je bilo zanimljivo vidjeti kakva će biti reakcija na Olimpijskim igrama. Mikaela je odskijala u svom stilu, možda s dozom opreza te se nakon prve vožnje najviše uspjela približiti Talijanki; na samo 0.20 sekundi.

Bilo je tu još djevojaka koje su odskijale fantastično. Jedna od njih je i Frida Hansdotter, koja je završila na sedmoj poziciji, sa 0.70 sekundi zaostatka za vodećom. Odličnu je vožnju ostvarila i Marta Bassino, završivši na petom mjestu, s 0.57 sekundi sporijom vožnjom od svoje reprezentativne kolegice. Naše predstavnice nisu imale sjajan dan. Prva je niz stazu krenula Leona Popović. Nažalost nije uspjela završiti svoju vožnju, katapultiralo ju je na jednoj prijelomnici te je pala na leđa. Nije pad izgledao ružno, no iz Hrvatskog skijaškog saveza javljaju kako je "magnetskom rezonancom utvrđena ruptura prednjeg križnog ligamenta i djelomična ruptura medijalnog kolateralnog ligamenta lijevog koljena", što znači da su, nakon Lane Zbašnik, i za nju gotove Olimpijske igre. Naše preostale dvije predstavnice, Andrea Komšić i Ida Štimac, su nakon prvog dijela natjecanja držale 31., odnosno 40. mjesto, da bi u konačnici završile na 32., odnosno 34. poziciji.

Drugi dio natjecanja mnogim je djevojkama donio šansu za popravak rezultata iz prve vožnje, a onim djevojkama na vrhu, veliku borbu za medalje. Na 25. poziciji, nakon prvog dijela natjecanja, bila je plasirana mlada Francuskinja pod švedskom zastavom, Estelle Alphand. U prvoj je vožnji napravila ogromnu pogrešku, koja ju je, kasnije će se pokazati, koštala puno boljeg plasmana. Njezino izdanje je u drugoj vožnji bilo fenomenalno, što pokazuje i činjenica da je u cilj ušla s 1.47 sekundi prednosti nad, tada vodećom, Čehinjom Ester Ledeckom. Dugo se vremena Estelle zadržala na poziciji vodeće. U konačnici je osvojila šesnaesto mjesto. S vodećeg ju je mjesta pomakla Norvežanka Nina Haver-Loeseth, koja je završila na petnaestoj poziciji. Za vrijeme odvijanja drugog dijela veleslalomskog olimpijskog natjecanja, na čelu utrke, bar neko vrijeme, bile su i Meta Hrovat te Anna Veith. Slovenka je natjecanje završila na četrnaestoj poziciji, dok je Austrijanka osvojila dvanaesto mjesto.

I baš je Anna Veith bila na čelnoj poziciji, kada se niz stazu spuštala Tessa Worley. Na njezinom se nastupu vidjelo da daje i posljednje atome snage kako bi popravila dojam iz prvog dijela te u nekom ludom raspletu stigla do neke od medalja. U cilj je ušla s ogromnom prednošću od 1.04 sekunde nad Austrijankom te je donekle uspjela u svome naumu. Nekoliko je skijašica prošlo, a da nije uspjelo okrznuti Francuskinju na vodećoj poziciji, no onda se niz stazu spustila Njemica Rebensburg te je to promijenila. Nije to bilo izdanje od kojeg zastaje dah, ali je bilo i više nego dobro za svrgavanje Francuskinje s trona. U cilj je ušla sa 0.46 sekundi prednosti te se zasigurno nadala kako može doći do medalje. Prvi udarac na njezine snove predstavlja sjajna Norvežanka Mowinckel. Nakon prvog dijela natjecanja držala je četvrtu poziciju, a nastup u drugoj vožnji bio je fenomenalan. Bila je 0.19 sekundi bolja od Njemice te je uspjela stići do srebrne medalje. Odmah iza nje, niz stazu se spustila Brignone. Odlično je odskijala, ali svejedno nedovoljno dobro za preuzimanje postolja; 0.07 sekundi zaostatka za Norvežankom, donijelo joj je brončanu medalju.

U startnoj su kućici još ostale Mikaela Shiffrin i Manuela Moelgg. Prva je niz stazu krenula Shiffrin. Njezina vožnja bila je pravi primjer bacanja na glavu. Otpustila je sve kočnice i maksimalno preuzela rizik. Ulaskom u cilj štoperica se zaustavila na 2:20.02 minuta, što je značilo da je bila brža od Norvežanke za 0.39 sekundi. Zadnja je niz stazu krenula Manuela Moelgg, ali je od samog početka bilo vidljivo kako je podlegla pritisku. Radila je mnoštvo grešaka u vožnji te je u konačnici završila tek na osmoj poziciji, s 1.18 sekundi zaostatka za novom olimpijskom pobjednicom, Amerikankom Mikaelom Shiffrin. To je njezino drugo olimpijsko zlato u karijeri. U Sochiju je pred četiri godine bila najbolja u slalomu. Zanimljivo, Brignone je nakon šesnaest godina donijela medalju za Italiju u ženskoj konkurenciji. Srebrna medalja Ragnhild Mowinckel jest povijesna za Norvešku u disciplini ženskog veleslaloma.

Muški je spust bio jednako uzbudljiv kao i ženski veleslalom. Iako skijaši govore kako staza nije uzbudljiva poput nekih u Svjetskom skijaškom kupu, svejedno smo imali prilike svjedočiti izuzetno zanimljivoj utrci. Prvi se bijelom padinom u Jeongseonu spustio Nijemac Thomas Dressen. Mnogi su nakon njegove, poprilično solidne, izvedbe, naslućivali kako će se ponoviti scenarij kombinacijskog spusta, kada je upravo on startao i završio na prvom mjestu navedene vožnje. Ipak, repriza te vožnje se nije dogodila. Već je sa startnim brojem tri, od Dressena bio bolji Dominik Paris. Iako je puno griješio u svojoj izvedbi, u ciljnu je ravninu uspio stići sa 0.24 sekunde prednosti nad Nijemcem. Nije se niti Talijan dugo zadržao na vodećoj poziciji. Već sa startnim brojem pet, niz stazu se sljuštio, trenutno vodeći u spustaškom poretku Svjetskog skijaškog kupa, Beat Feuz. On je u svom stilu odskijao vrlo solidno. Uobičajeno, karakteriziraju ga visoki i dugi skokovi te odlično klizanje na ravnim dijelovima staze. Uspio je iskoristiti sve pogreške Parisa te je od njega ostvario bolju vožnju za 0.36 sekundi. 

Neki su već tada pomislili kako bi to mogla biti vožnja novog olimpijskog pobjednika, ali najzanimljiviji su dijelovi tek uslijedili. Ništa još nije bilo gotovo. Sa startnim brojem sedam krenuo je Aksel Lund Svindal, živuća i aktivna legenda brzih disciplina alpskog skijanja. Bilo je izuzetno zanimljivo i neizvjesno pratiti vremenske prolaze Svindala u odnosu na Feuza. U gornjem je dijelu staze bio nešto sporiji, da bi u donjem dijelu potpuno otpustio kočnice, što mu je u konačnici donijelo preuzimanje vodeće pozicije. Nije bio puno brži od Švicarca, što se vidi i po prednosti od 0.18 sekundi. Samo dva startna broja poslije Svindala, niz stazu je krenuo njegov reprezentativni kolega, Kjetil Jansrud. Kroz cijelu je stazu bio brži od Svindala, normalno za malo, ali svejedno u zelenom. Na posljednjem je prolazu imao prednost od 0.04 sekunde, što je donijelo ogromnu neizvjesnost u nekoliko zadnjih vrata staze. Ulaskom u cilj semafor se zacrvenio. Jansrud nije uspio nadmašiti vrijeme, 1:40.25 minuta, svog velikog prijatelja. U konačnici je bio sporiji za 0.12 sekundi.

Nakon Jansruda, stazom se spustilo još mnoštvo vrhunskih spustaša, ali niti jedan nije uspio promijeniti raspored vodećih skijaša. Najbolji Austrijanac, Vincent Kriechmayr, završio je tek na sedmoj poziciji sa zaostatkom od 0.94 sekundi. Branitelj olimpijskog zlata, Matthias Mayer, potpuno je razočarao zauzevši tek devetu poziciju s 1.21 sekundi zaostatka za novim olimpijskim pobjednikom, Akselom Lundom Svindalom. Nakon zlata u disciplini superveleslaloma, spustaškog srebra te veleslalomske bronce iz Vancouvera 2010., prekinuo je post. Legenda je osvojila ono što joj pripada. U utrci je trebao nastupiti i naš Natko Zrnčić-Dim sa startnim brojem 33, ali se zbog ozljede leđa u utrci alpske kombinacije nije pojavio na startu.

Sutra su na rasporedu nove dvije utrke na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu. Wendy Holdener će od 2 sata po srednjoeuropskom vremenu, otvoriti olimpijski slalom. Druga je vožnja na rasporedu od 5:15 sati. Mikaela Shiffrin će pokušati obraniti naslov slalomske olimpijske pobjednice iz Sochija sa startnim brojem četiri. Petra Vlhova u utrku kreće sa startnim brojem tri, Frida Hansdotter s brojem sedam, dok će odmah iza nje krenuti Veronika Velez Zuzulova. Hrvatske predstavnice, Andrea Komšić i Ida Štimac, imaju startne brojeve 39, odnosno 45. Olimpijski superveleslalom za skijaše otvorit će Peter Fill. Današnji pobjednik Aksel Lund Svindal ima startni broj devet, dok će srebrni Jansrud startati sa startnim brojem sedam. Beat Feuz će u utrku krenuti šesnaesti. Ukoliko se oporavi, Natka čeka startni broj 35, dok će Filip Zubčić krenuti sa startnim brojem 43. Nadamo se reprizi današnjeg dana, naravno, bez loših vijesti iz hrvatskog tabora.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 208452
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr