27.06.2006.      

Autor: Goran RazićIzvor: Skipressworld.com Photo: Marmolada.com 

Marmolada zatvorena preko ljeta

Poznati talijanski glečer posljednji je u valu onih koji su zatvorili svoja vrata preko ljeta. Razlog - previsoke temperature i loši snježni uvjeti.

Nakon odluke o zatvaranju Alpe D'Hueza i Les Diableretsa, Marmolada je treći glečer koji je donio takvu odluku ove godine. Podsjetimo, još prijašnjih godina na isti potez odlučili su se i vodeći ljudi Alagne, St. Moritza i Verbiera.

Ovakvoj odluci vjerojatno je u prilog išlo i prošloljetno iskustvo, kada su uprave skijališta bile primorane iznenada zatvoriti Marmoladu, Val Senales, pa čak i Passo Tonale, zbog loših ljetnih vremenskih uvjeta.

Prema riječima geologa s milanskog sveučilišta, Waltera Maggia, razlog ovakve situacije možemo potražiti u globalnom zatopljenju, te je dodao da su se svi europski ledenjaci smanjili čak za pola u posljednjih 150 godina, dok je najveći negativni pomak vidljiv u zadnjih nekoliko godina (!).

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 266139
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr