30.01.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

Oprez! Sjedežnica ima magnetnu privlačnost!

Doslovno magnetna privlačnost sjedežnica u Francuskoj brine o sigurnosti najmlađih skijaša.

"Dozvoljeno djeci nižoj od 1.25 m samo uz pratnju odrasle osobe!" Takvo upozorenje, na nekoliko svjetskih jezika, stoji na većini sjedežnica na europskim skijalištima. Sjedežnice su konstruirane za odrasle osobe te su česti prizori kada mališani jednostavno skliznu ispod zaštitne prečke. Ukoliko su u pratnji roditelja problem nije nepremostiv, čvrst zagrljaj rješava stvar. No, ukoliko su u ski školi, jedan učitelj teško može paziti na sigurnost cijele grupe djece na sjedežnici.

-.--.-magnestickZato iz Francuske stiže inovativno rješenje pod nazivom Magnestick. Sistem se sastoji od magneta pričvršćenog na naslon sjedežnice i tanke metalne ploče ušivene u prsluk koji dijete oblači. Prsluk je lagan, teži samo 200 g, jarke je boje kako bi djeca bila uočljivija na stazi te je na kritičnim mjestima podebljan kako bi služio kao zaštita pri padu ili sudaru. Kada dijete sjedne na sjedežnicu, magnet ga "uhvati" i ne pušta sve do vrha žičare. Tek kada se skijama dotakne snijeg, magnet se otpušta i mališan može slobodno odskijati. Na taj se način eliminira i mogućnost nezgode kada nestrpljivi skijaši prerano podignu zaštitnu prečku.

Magnetni se sistem može postaviti na svaku sjedežnicu, a dosad je uspješno testiran na nekoliko njih u francuske Tri doline. Prslucima se trenutačno opremaju samo djeca lokalnih ski škola, no od sljedeće će ih sezone moći kupiti ili iznajmiti svi zainteresirani. Rossignol je već pokazao interes za proizvodnjom prsluka te je najavio nekoliko različitih modela za sljedeću skijašku sezonu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 227894
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr