28.12.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Bormio - S(m), Lienz - SL(ž): Pobjede Shiffrin i Parisa

Dominik Paris pobijedio je u utrci spusta na domaćem terenu u Bormiju. Mikaela Shiffrin iz utrke u utrku potvrđuje kako je trenutno najbolja skijašica svijeta. Danas je odnijela novu pobjedu u slalomskoj utrci Lienza.

Između Božića i Nove godine, najbolji skijaši i skijašice svijeta odrađuju još jedan set utrka. Danas je u Lienzu organiziran slalom djevojaka, dok su se mladići natjecali u Bormiju. Na redu je bila utrka spusta. Ovih dana snježne su padaline zahvatile Tirol, odnosno Južni Tirol, što znači da su na velike muke stavljeni organizatori natjecanja. U Bormiju je napadalo toliko snijega tijekom noći da je početak utrke bio pomaknut za 45 minuta, kako bi organizatori makli snijeg sa staze. U Lienzu je održan program prema rasporedu.

Današnji dan su otvorile i zatvorile djevojke. Izuzevši borbu za prvo mjesto, svjedočili smo jednoj izuzetno uzbudljivoj utrci. Doduše, ostaje dojam kako je puno zanimljiviji bio drugi dio natjecanja. Mikaela Shiffrin nastavlja tamo gdje je stala u Courchevelu. Slalom je njezina najjača disciplina te sve osim njezine pobjede bila bi prava senzacija. Tako je i bilo. Mlada Amerikanka je opet pomela konkurenciju. Vrijeme od 1:43.87 minuta simbolizira letvicu koju sve ostale djevojke komotno ruše.

Najbliže navedenom vremenu približila se Švicarka Wendy Holdener. U drugoj je vožnji odskijala izvanredno, dok se isto ne može reći za njezinu izvedbu u prvom dijelu natjecanja. U konačnici je osvojila drugu poziciju s 0.89 sekundi zaostatka za pobjednicom. Šveđanka Frida Hansdotter zamijenila je poziciju s Holdener. Naime, nakon prve vožnje Hansova je kćerkica bila drugoplasirana, dok je Wendy držala treću poziciju. U drugoj su se vožnji stvari promijenile te niti poredak nije mogao ostati isti. Za aktualnom nositeljicom velikog Kristalnog globusa je zaostala 1.22 sekunde te je uvjerljivo osvojila treću poziciju.

Iza leđa vodećeg trojca dogodila je prava senzacija. Estelle Alphand, Francuskinja pod švedskom zastavom, stigla je do rezultata karijere. Sa startnim brojem 35, nakon prvog dijela natjecanja je držala 23. poziciju sa 2.96 sekundi zaostatka za Shiffrin. U drugoj je vožnji odskijala fenomenalno, čarobno, besprijekorno te je u konačnici završila na petoj poziciji sa 1.82 sekundi zaostatka za Amerikankom. Mnoge, puno iskusnije, slalomašice nisu je mogle svrgnuti s čela utrke. Prva kojoj je to uspjelo bila je Austrijanka Bernadette Schild za malenih 0.05 sekundi. Inače sjajna Čehinja Petra Vlhova ostvarila je identično vrijeme kao Alphand. Ostaje žal da dvadesetdvogodišnja reprezentativka Švedske nije uspjela stići do postolja, no ako nastavi u ovome ritmu, vrlo brzo ćemo ju vidjeti uz svoju američku vršnjakinju.

Iz utrke je još moguće izdvojiti izvedbe Austrijanki Katharine Gallhuber te Stephanie Brunner. Prvo navedena Austrijanka je stigla do sedme pozicije sa startnim brojem 23. Brunner, inače veleslalomska specijalistica, je završila na 14. mjestu sa startnim brojem 26. U utrci je nastupila i naša Leona Popović. Sa startnim brojem 64 nije se uspjela plasirati u drugu vožnju. Svoj je nastup završila na 52. poziciji.

U Bormiju je također bilo uzbudljivo, samo što se za razliku od Lienza, taj osjećaj neizvjesnosti prenio na borbu za prvu poziciju u utrci. Od pobjedničkog trojca prvi je startao Norvežanin Kjetil Jansrud. Za vrijeme njegove vožnje, čelno mjesto utrke držao je Austrijanac Matthias Mayer. Jansrud je odskijao izvrsno, bez nekih većih pogrešaka te je u cilj stigao s uvjerljivom prednošću od 0.44 sekunde. Tada je bilo jasno kako je to izvrsno vrijeme, no bilo je pitanje je li to i pobjedničko vrijeme.

Odgovor na to pitanje stigao je kasnije. Ubrzo nakon Jansruda, niz stazu se sljuštio i njegov reprezentativni kolega, Aksel Lund Svindal. U prvom dijelu staze bio je konstantno sporiji od Jansruda, no kako se bližio ciljnoj ravnini, tako se taj zaostatak topio. Ulaskom u cilj Jansrud je nevoljko odmahnuo glavom jer je Svindal od njega bio brži za 0.13 sekundi. Već tada se mislilo kako će se reprizirati poredak posljednje spustaške utrke iz Val Gardene. Doduše, Franz se već odavno spustio i pritom nije pretjerano oduševio, ali netom nakon Svindala krenuo je aktualni svjetski spustaški prvak, Švicarac Beat Feuz, te je zasjeo na treću poziciju.

To bi bilo to da niz stazu nije krenula talijanska kamikaza sa startnim brojem 11. Šestoplasirani iz Val Gardene opasno se krenuo spuštati stazom. Na jednom je prolazu bio neznatno sporiji od Svindala, dok bi na sljedećem prolazu bio neznatno brži od Norvežanina. Tako se skijao do ciljne linije. Kako se približavao kraju staze, uzbudljivost je rasla. Bilo je nemoguće pogoditi hoće li se njegovo vrijeme zazeleniti ili zacrveniti ulaskom u cilj. Dominik Paris, kao da se dodatno ubrzao u posljednja dva zavoja, presjekavši ciljnu liniju štoperica je zastala na 1:56.95 minuta, a semafor je pokazao kako je navedeno vrijeme brže od Svindalovog za 0.04 sekunde. Dvadesetosmogodišnji Talijan iz Merana stigao je do svoje devete pobjede u karijeri, prve ovosezonske, i to na domaćem terenu.

Nitko ga do kraja utrke nije uspio niti približno ugroziti, no zato je nažalost skoro ugroženo zdravlje Amerikanca Travisa Ganonga. Doživio je težak pad zbog rotacije u tijelu. S obje skije na nogama, zabio se u zaštitne ograde, a tek treća zaštitna ograda ga je uspjela zaustaviti. Srećom, prošao je bez posljedica. Travis se nakon pada ustao te odšetao s tog nesretnog mjesta pada. Blizu pada bio je i Austrijanac Vincent Kreichmayr, no srećom se uspio izvući iz nezgodne situacije te je završio utrku na 28. poziciji. Ostaje žal za takvim plasmanom jer je prije navedene situacije imao vrijeme kojim bi zasigurno konkurirao vodećem triju te vrlo vjerojatno promiješao konačni poredak. U utrci je nastupio i naš Natko Zrnčić-Dim. Završio je na 57. poziciji sa 4.89 sekundi zaostatka za Parisom.

Sutrašnji dan donosi posljednje utrke Svjetskog skijaškog kupa ove kalendarske godine. Pred mladićima je prva ovosezonska utrka alpske kombinacije. Prva vožnja bi trebala započeti od 11:30 sati, dok će drugi dio natjecanja na rasporedu biti od 15 sati. Djevojkama još preostaje veleslalomska utrka u Lienzu. Start je zakazan od 10:30 sati, dok je druga vožnja započeti od 13:30 sati. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 287988
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr