08.04.2008.      

Autor: Goran Vukelić 

Dovršena monografija o Milanu Tumari

"Kad san postane stvarnost" naslov je monografije o Milanu Tumari, priređene povodom njegovih 75 godina života i 55 godina rada.

tumaraPovodom 75 godina života i 55 godina rada Milana Tumare, počasnog predsjednika Hrvatskog skijaškog saveza, priređena je monografija o njegovom liku i djelu pod nazivom "Kad san postane stvarnost – Milan Tumara: od mora do gorja". Monografija je danas predstavljena predstavnicima medija u Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, a uskoro će biti održano i javno predstavljanje ovog književnog djela.

 

Milan Tumara je jedan od najznačajnijih hrvatskih skijaških djelatnika. Javnost prati njegova nastojanja da unaprijedi skijanje u Hrvatskoj još od 60-ih godina prošlog stoljeća kada je predstavio projekt Planimor čiji je cilj bio povezivanje kvarnerske obale s njezinim planinskim zaleđem. Nažalost, i sam Tumara ističe da je taj projekt zaživio tek u svojoj jednoj petini, no niz je drugih koji su uspješno realizirani, poput prerastanja Jadranskog slaloma u međunarodno natjecanje ili održavanja kongresa FIS-a u Opatiji. Mnogo je učinio na populariziciji skijaškog sporta u poduzećima u kojima je radio te u široj zajednici. Kao uspješan gospodarstvenik, Tumara u ostvarene snove bilježi i gradnju dvaju robnih kuća u Rijeci te kongresne dvorane hotela Adriatic u Opatiji. Bio je i dugogodišnji urednik Revije matičnog Ski kluba Rijeka. U novije je vrijeme okupiran projektom zimske Univerzijade u Gorskom kotaru te dovođenjem Europa kupa na Platak.

 

Na predstavljanju monografije govorili su prof. Ivan Mencer te akademik Nedjeljko Fabrio koji su, svaki iz svog ugla, prokomentirali važnost ove monografije. Monografija je izašla na 450 stranica koje obuhvaćaju životni put Milana Tumare i osvrte na njegovo djelo iz pera nekih od najznačajnijih gospodarskih, političkih, znanstvenih, kulturnih i sportskih imena. Prikazan je i manji dio od preko 1000 objavljenih članaka, dan popis primljenih odličja, foto zapis nekih od najznačajnijih trenutaka karijere... Ovo je tek prva knjiga, dok su u planu i druga i treća knjiga koje će popratiti Tumarine radove i studije te pisma i regiranja na objavljenu monografiju.

 

Monografija zasigurno predstavlja važno djelo jer se kroz njeno iščitavanje lako može pratiti i razvoj skijanja u primorsko-goranskom kraju od 50-ih godina naovamo gdje je Tumara odigrao jednu od ključnih uloga. Tisuću tiskanih primjeraka lako će naći put do čitatelja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 279128
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr