20.05.2010.      

Autor: Goran Razić 

Radi niskih temperatura glečeri u punom sjaju

Neobično niske temperature za ovaj dio godine vladaju već duže vrijeme. Snijeg u dolinama postao je čest gost, a temperature ispod ništice samo mjesec dana prije početka ljeta nisu baš često viđene u Alpama.

-.-Skijanje.hr-.-Austrijski su glečeri ove godine lišeni briga koje su imali prošlih godina. Pokrivanje ledenjaka, dovlačenje snijega s viših predjela i slične akcije, ovoga proljeća nisu glavna briga skijaškim djelatnicima.

Trenutno su četiri austrijska ledenjaka u radu. Nakon zatvaranja Mölltaler glečera, koji je u jednomjesečnom godišnjem remontu, još uvijek je dovoljan broj kilometara staza na raspolaganju ljudima željnima snijega.

Na većini austrijskih glečera vladaju pravi zimski uvjeti. Tako na primjer na Kaunertal glečeru trenutno ima oko 140 cm snijega uz 20 cm novog snijega i temperature oko -10°C. Slično vrijeme je i na Kitzsteinhorn glečeru, iznad austrijskog gradića Kapruna. Tamo je trenutno oko 200 cm snijega. Stubai (slika desno) mjeri oko 180 cm snijega uz 10 cm svježeg i temperature oko -5°C, dok na obližnjem Hintertuxu i dalje vladaju najbolji snježni uvjeti.

-.-Skijanje.hr-.-Na Hintertuxu ima oko 300 cm snijega, otvoreno je 13 skijaških žičara i moguće je skijanje na visinskoj razlici od čak 1.150 m. Po pitanju dužine staza Hintertux je također rekorder, uživati se može na čak 43 km staza.

U Švicarskoj su u radu Engelberg, St. Moritz i Zermatt (slika lijevo). Na glečeru Diavolezza, pored St. Moritza novi snijeg je produžio sezonu, dok je u Engelbergu skijanje moguće do 11 sati ujutro.

Francuska još uvijek nema otvoren niti jedan skijaški centar, a otvaranje Les 2 Alpesa i Tignesa očekuje se sredinom lipnja, dok je u Italiji u radu samo jedno skijalište - Passo Tonale (naslovna slika). Presena glečer ponad Passo Tonalea nudi skijanje na dvjema stazama, dok se otvaranje Passo Stelvia očekuje za dva tjedna.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 143755
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr