28.10.2011.      

Autor: Matija Kralj 

Superkombinaciji zakazana 'smrt'

Nakon što je alpska skijaška kombinacija ostala sačuvana još samo u Kitzbühelu, nacrt kalendara FIS Svjetskog skijaškog kupa do sezone 2014/15. donosi gotovo pa potpunu smrt i superkombinacije kao discipline alpskog skijanja.

Uoči 2011/12. sezone FIS Svjetskog kupa gotovo sve rasprave u svijetu alpskog natjecateljskog skijanja fokusirale su se na najavljene promjene geometrija prvenstveno veleslalomskih natjecateljskih skija, na rasprave o poboljšanju sigurnosti na stazi... A gotovo potpuno u sjeni ostala je pomalo zapanjujuća činjenica - u nacrtima kalendara Svjetskog kupa za sezonu 2012/13., 2013./14. te 2014./15. kod skijašica više nema niti jedne (!), a kod skijaša, uz kombinaciju Kitzbühela, previđena je još samo jedna jedina superkombinacija, i to ona u Wengenu!

Gotovo je nevjerojatno kako FIS planira superkombinacije zadržati kao natjecanja za medalje i na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu 2013., i na ZOI u Sočiju 2014. godine, faktički bez ijednog pripremnog natjecanja kroz sezonu (kod skijašica i doslovno bez ijednog takvog natjecanja)! Naravno, ovakav razvoj događaja planira i ukidanje malog Kristalnog globusa za pobjednika/pobjednicu discipline na kraju sezone. A Hrvatski skijaški savez, koji je u ovoj disciplini imao tradicionalno odličnih uspjeha (naslovna fotografija), daleko od toga da je jedini nezadovoljan ovakvim razvojem događaja.

Vrlo su nezadovoljni, recimo, i Švicarci, kojima su kombinacije i superkombinacije dugi niz godina također bile gotovo paradnom disciplinom. Dok su ovakvim razvojem događaja sretni, recimo, Austrijanci, koji već duže ne uspijevaju proizvesti kvalitetne skijaške 'allroundere' s iznimkom, recimo, već pomalo odlazećeg Benjamina Raicha.

Kao glavni razlog izbacivanja superkombinacija iz kalendara Svjetskog kupa spominje se poprilični manjak interesa za ova natjecanja i od strane TV gledatelja, i od strane sponzora (brojke, u grubo, navodno na razini 60 % brojki vezanih uz slalomska, veleslalomska, Super G te spust natjecanja, nap.a.). Te otvaranje prostora za spektakularne s marketinškog, ali sa strane skijaške prestižnosti maksimalno upitne tzv. 'city evente'.

"Superkombinacija i kombinacija klasici su Svjetskog skijaškog kupa. Skijaški 'allrounderi' naši su heroji! I ovo ne govorim samo iz interesa Hrvatskog skijaškog saveza, nego zaista skijaškog sporta u cjelini", na jesenskom zasjedanju FIS-a jasno je poručio član najviših tijela FIS-a te direktor hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija Vedran Pavlek. Podršku opstanku superkombinacija dali su i legendarni Norvežanin Kjetil Andre Aamodt te Švicarac Silvan Zurbriggen. No tendencije su ipak očito jasne. I njima kao takvima morat će se, čini se, u budućnosti jasno prilagoditi i planovi treninga te razvoja alpskih skijaša kao izrazitih specijalista za pojedine 'temeljne' četiri alpske skijaške discipline.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 31. listopada 2011.   07:47h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Da, koncept Kutza bi trebao biti primijenjen, mada je oriđiđi da sve bude u istom danu, što dodatno daje na težini.
    Umjesto da ukinu već jednom Super G oni ukidaju mitsku disciplinu. Ma bravo. Totalni .
  • Objavljeno: 30. listopada 2011.   20:18h

    Član od:
    13.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Meni je recimo koncept Kitzbuhela zakon. Odraditi onaj spust i nakon toga dobiti pravi puni slalom. To treba znat i moći. Bit će ćelavo...
  • Objavljeno: 28. listopada 2011.   16:11h

    Član od:
    01.09.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    da, upravo je najčudnije što od samih natjecatelja nema niti traga niti glasa po ovom pitanju. a kalendar natjecanja, iako je nacrt, gotovo da je fiksan ovakav kakav je za tri sezone koje slijede nakon ove.
  • Objavljeno: 28. listopada 2011.   14:37h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Bezveze! Pa nekih od najvećih skijaša u povijesti ne bi bilo da nije kombinacije! Loše, baš loše... Doduše, radi se o nacrtu sezona, ali i činjenica da se skijaši ne bude na nacrt je već bezveze.

Prikazano 4 od 4 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245762
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr