16.02.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZOI 2018 - SG(m), SL(ž): Mayer i Hansdotter postali zlatni

Petak je, poput četvrtka, obilovao skijaškim uzbuđenjima na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu. Novi Olimpijski pobjednik u disciplini superveleslaloma jest Matthias Mayer. Pomalo senzacionalno, zlato u olimpijskom slalomu uzela je Frida Hansdotter.

Već drugi dan u nizu imali smo prilike uživati u dvije olimpijske utrke alpskog skijanja. Iako je vjetar vladao na samom početku Olimpijskih igara, u ova dva dana, skijoljupci su sigurno došli na svoje. Danas smo svjedočili olimpijskom slalomskom natjecanju za skijašice te superveleslalomskom natjecanju za skijaše. Bilo je vrlo uzbudljivo u obje utrke, a kao i jučer, olimpijski su petak otvorile djevojke. Napomenimo kako su branitelji naslova Olimpijskog pobjednika, odnosno Olimpijske pobjednice bili Kjetil Jansrud i Mikaela Shiffrin.

Žensku olimpijsku utrku slaloma je otvorila Wendy Holdener. Odskijala je sasvim solidno te je bez kritičnih trenutaka stigla do cilja. Kao i u jučerašnjem slučaju Manuele Moelgg, kasnije će se ispostaviti, bila je to najbolja vožnja u prvom dijelu natjecanja. Najbliže Švicarki približila se Frida Hansdotter, koja je niz stazu krenula sedma. Također je odskijala vrlo dobro, ali je od Holdener bila sporija za 0.20 sekundi. Treću je poziciju nakon prvog dijela natjecanja zauzela Fridina reprezentativna kolegica, Anna Swenn Larsson. Sa startnim brojem pet, brzo je prošla stazom te je time sjajno pripremila situaciju za drugi dio natjecanja. Već u prvoj vožnji, malo nas je razočarala nova veleslalomska olimpijska pobjednica, Mikaela Shiffrin. Njezina je izvedba bila dosta oprezna, zapravo kao i jučerašnja u prvom dijelu natjecanja, što joj je donijelo tek četvrtu poziciju i zaostatak od 0.48 sekundi.

Nije Mikaela bila jedina skijašica koja je odskijala ispod svojih mogućnosti. Najveće razočarenje prvog dijela jest, inače sjajna, Petra Vlhova. Odskijala je u potpunosti neprepoznatljivo te je zauzela tek dvanaestu poziciju s nevjerojatnih 2.23 sekunde zaostatka za Holdener. Valja spomenuti kako je nastupila i njezina reprezentativna kolegica te prošlogodišnja Snježna kraljica, Veronika Velez Zuzulova, ali je očito kako je prošlo premalo vremena od operativnog zahvata za potpuni povratak na bijele padine. Nakon prvog dijela natjecanja je zauzela 21. poziciju s 2.57 sekundi zaostatka za Švicarkom. Naše djevojke nisu očarale. Andrea Komšić je nakon prve vožnje bila na 36. mjestu s 4.52 sekunde zaostatka, da bi u konačnici završila na 31. poziciji s 7.63 sekunde sporijom vožnjom od Olimpijske pobjednice. Ida Štimac je u prvom dijelu bila odmah iza Andree, zakasnivši 0.73 sekunde za njom, dok nažalost nije uspjela završiti drugi dio natjecanja.

U drugom su se dijelu karte promiješale. Valja napomenuti kako su postave obiju staza bile vrlo jednostavne, što zasigurno nije doprinijelo olimpijskom natjecanju. Djevojke u prvom dijelu druge vožnje nisu previše pokazale. Jučer je taj segment bio puno bolji, gdje su mnoge skijašice zbog loše izvedbe u prvoj vožnji, pokušavale kompenzirati rezultat fantastičnom izvedbom u drugom dijelu. Prethodno navedene Slovakinje Velez Zuzulova i Vlhova nisu se proslavile. Veronika je olimpijski slalom okončala na sedamnaestoj poziciji, dok je Petra bila nešto bolja, trinaesta. Jasno, rezultat na Olimpijskim igrama Veronike Velez Zuzulove jest poput osvajanja zlatne medalje, no što se dogodilo s njezinom reprezentativnom kolegicom, teško je dokučiti. Prava zabava započela je tek od dvadeset prve skijašice na startu drugog dijela slalomskog natjecanja, Katharine Liensberger. Mlada je Austrijanka odskijala fenomenalno te je u cilj stigla s prednošću od 0.47 sekundi ispred, tada vodeće, Irene Curtoni.

Odmah iza nje, niz stazu je krenula druga Katharina, ali ovoga puta Gallhuber. Nad svojom sunarodnjakinjom je imala startnu prednost od 0.31 sekunde. Nije se s time zadovoljila. Bacila se na glavu, iskoristila poprilično jednostavnu postavu te je u cilj stigla s 1.62 sekunde prednosti nad Liensberger. Fenomenalno izdanje dvadesetogodišnje Austrijanke kojoj je skijaški uzor, nekada sjajna, vrckasta Kathrin Zettel. Djevojke iz Austrije su se baš poredale jedna iza druge. Posljednja od njih, stazom je krenula Bernadette Schild. Svojom izvedbom u većem dijelu staze podsjetila je na svoju sestru, legendarnu Marlies Raich, nekada Schild. Koliko je dobro skijala govori podatak da je na posljednjem prolazu pred ulazak u cilj, nad fenomenalnom Gallhuber, imala prednost od 0.75 sekundi, dok je njezina startna prednost iznosila 0.23 sekunde. Nažalost, načinila je ogromnu pogrešku na posljednjim vertikalama, umalo je stala, te je u cilj stigla sa zaostatkom od 1.23 sekunde. Navedena ju je pogreška, kasnije će se ispostaviti, koštala olimpijske medalje.

Djevojke koje su dolazile nakon Schild, Chiara Costazza, Emelie Wikstroem te Nina Haver-Loeseth, nisu se ozbiljnije uspjele približiti vodećoj Austrijanki. Tada se na startu pojavila Mikaela Shiffrin. Očekivali smo kako će, kao jučer, otpustiti sve kočnice, potući konkurenciju te obraniti naslov Olimpijske pobjednice. To se međutim nije dogodilo. Izgleda kako je jučerašnja pobjeda ipak ostavila posljedice na Mikaelu jer je i u drugom dijelu natjecanja odskijala neprepoznatljivo. Počela je dobro, ali kako se bližila kraju, činila je sve više pogrešaka, zatim je počela forsirati te je u cilj ušla kao druga, sa zaostatkom od 0.08 sekundi za Gallhuber. Odmah iza nje krenula je Anna Swenn Larsson, ali za razliku od prve vožnje, nije uspjela ponoviti tako dobro slalomsko izdanje, pa je u cilj stigla iza Shiffrin. Tada je postalo jasno kako je mlada Austrijanka stigla do svoje prve olimpijske medalje. Ostalo je još samo vidjeti kakvog će sjaja ta medalja biti.

Frida Hansdotter i Wendy Holdener ostale su same u startnoj kućici, a prva je stazom krenula tridesetdvogodišnja Šveđanka. Za razliku od svih djevojaka ispred nje, odskijala je fenomenalno, moglo bi se reći čak iznad svojih mogućnosti. Do sada je Frida bila poznata kao vječita druga, ali danas je svojom izvedbom pokazala kako je građena od ipak nekog finijeg materijala. U cilj je stigla s 0.32 sekunde prednosti nad vodećom Austrijankom te joj je još samo ostalo pričekati, vodeću iz prvog dijela natjecanja, Wendy Holdener. Ona, poput Swenn Larsson, nije uspjela ponoviti odlično slalomsko izdanje, ali je bila dovoljno brza da presijecanjem ciljne linije semafor pokaže kako je od nove Olimpijske pobjednice, te njezinog vremena od 1:38.63 minute, zaostala 0.05 sekundi. Frida Hansdotter tako je u trideset drugoj godini stigla do svoje prve olimpijske medalje i još k tome zlatnog sjaja. U konačnici je, jučerašnja pobjednica Mikaela Shiffrin osvojila drvenu medalju. 

Olimpijsko natjecanje u superveleslalomu za kamikaze bilo je izuzetno zanimljivo te za razliku od jučerašnjeg dana nije sve bilo gotovo nakon startnog broja devet. Jučer je taj broj nosio, branitelj naslova Olimpijskog pobjednika superveleslaloma, Kjetil Jansrud, dok je danas broj preuzeo aktualni olimpijski pobjednik u disciplini spusta, Aksel Lund Svindal. Utrku je otvorio Peter Fill, ali kao ni natjecatelj sa startnim brojem dva, Mauro Caviezel, nije uspio stići do cilja. Prvi kojem je to pošlo za skijom bio je Vincent Kriechmayr, ali za provjeru svog vremena, trebao je pričekati one najbolje. Prvi od te skupine bio je Jansrud. Činilo se kako je odskijao više nego dobro te je stigao ispred Austrijanca za 0.51 sekundu. Nedugo poslije stazom se spustio i Aksel Lund Svindal, ali danas nije uspio biti bolji od svog reprezentativnog kolege. Zaostao je 0.31 sekundu. Iznenađenje dana trebao je prirediti Francuz Blaise Giezendanner, koji je svojom superveleslalomskom izvedbom uspio razbiti norveški dvojac na tronu. Bio je sporiji za 0.20 sekundi od Kjetila Jansruda.

Veliki dio skijaških zaljubljenika vjerojatno je pomislilo kako bi to mogao biti konačni poredak, iako su na startu ostala još neka sjajna superveleslalomska imena. Jučer je u potpunosti podbacio, ali izgleda kako ga je taj neuspjeh dodatno motivirao. Naravno, riječ je o Austrijancu Matthiasu Mayeru, dojučerašnjem aktualnom olimpijskom pobjedniku. U utrci spusta mu nikako nije išlo; završio je tek na devetoj poziciji. Zato je danas pokazao kako se nije zaboravio brzo spuštati bijelim padinama te je uspio nadvisiti Jansrudovu vožnju za 0.18 sekundi. Malo je tko očekivao takav rezultat nakon jučerašnjeg izdanja. Odmah nakon njega krenuo je i Beat Feuz te je dodatno ispremiješao poredak vodećih skijaša. Skijao je sjajno, ali nedovoljno brzo za nadmašiti vrijeme od 1:24.44 minute, koje je postavio novi olimpijski superveleslalomski pobjednik Matthias Mayer. Zakasnio je malenih 0.13 sekundi. Zanimljivo, kao i u ženskom dijelu natjecanja, jučerašnji pobjednik nije uspio stići do medalje. Možda najviše ostaje žal da autsajder u liku Giezendannera nije došao do olimpijske medalje, ali može se reći kako je i pobjeda Mayera, pogotovo zbog loše spustaške izvedbe, pomalo senzacionalan rezultat.

Naš Natko Zrnčić-Dim završio je nastup na Olimpijskim igrama, 29. mjestom s 2.61 sekundom zaostatka za pobjednikom. U usporedbi s jučerašnjim nastupom, danas je to čak i solidno izgledalo. Filip Zubčić nažalost nije uspio završiti utrku. Njegova natjecanja tek slijede. Zbog ozljede Leone Popović, ostali smo bez predstavnice u sutrašnjem olimpijskom superveleslalomu za žene, čiji je start od 3 sata po srednjoeuropskom vremenu. Na svojoj se Facebook stranici oglasila izuzetno emotivnom porukom. Izjavila je kako su "Olimpijske igre i skijaška sezona za mene završile jučerašnjim padom u veleslalomu. Skijanje na utrci nije bilo na mom nivou, zadnjih par vrata prije cilja sam počela kasniti i dala sam sve od sebe da se izvučem i pokušam završiti utrku. Nažalost, završila sam u mreži sa slomljenim prednjim križnim ligamentom. Jako teško sam to prihvatila jer znam put rehabilitacije, spor rad i strpljenje. Ali i u tome ću dati sve od sebe da bude što bolje." Zahvalila je svima na podršci te izrazila želju za što bržim povratkom na skijaške staze. Leoni i Lani želimo brz i kvalitetan oporavak te brz povratak u skijanje.

Anna Veith će sa startnim brojem petnaest i novim prezimenom pokušati obraniti naslov iz Sochija. Superveleslalomsku će utrku otvoriti Lindsey Vonn, koja u dosadašnjoj karijeri ima dvije medalje, zlato iz spusta te broncu iz superveleslaloma, s Olimpijskih igara u Vancouveru. Lara Gut je odabrala startni broj pet, dok će Tina Weirather krenuti sedma po redu. Nicole Schmidhofer odabrala je startni broj devet, dok će jedna od glavnih favoritkinja za osvajanje zlata, Sofia Goggia, nositi sretni startni broj trinaest. Odmah iza nje krenut će Viktoria Rebensburg, dok je srebrna iz olimpijskog veleslaloma, Ragnhild Mowinckel, uzela startni broj sedamnaest. Ne treba zaboraviti niti na Corneliu Huetter, koja će do medalje pokušati doći sa startnim brojem devetnaest. Vjerujemo kako nas sutra očekuje još jedna u nisu uzbudljivih olimpijskih utrka. Pa neka najbrža pobijedi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 226207
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr