18.02.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZOI 2018, VLS(m): Hirscheru novo zlato

Nakon osvajanja zlata u disciplini alpske kombinacije, fantastični Marcel Hirscher, danas se okitio naslovom olimpijskog pobjednika u veleslalomu.

Nakon jučerašnje, iznimno uzbudljive, utrke superveleslaloma, danas je na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu na red došlo i veleslalomsko natjecanje za skijaše. Sve se odvilo prema predviđenom rasporedu te smo mogli uživati u sjajnim izvedbama olimpijaca. Naslov olimpijskog pobjednika iz Sochija 2014. godine, branio je, tada neprikosnoveni veleslalomaš, Amerikanac Ted Ligety, koji je u današnje natjecanje krenuo sa startnim brojem devet. Utrku je otvorio Alexis Pinturault.

Iz Pinturaultove smo vožnje mogli upoznati konfiguraciju staze i postavu iste. Natjecanje se odvijalo na stazi Rainbow 1 YongPyonga, potpuno istoj na kojoj su se i djevojke natjecale u tehničkim disciplinama. Sama Pinturaultova veleslalomska izvedba nije nas ostavila bez daha. Bilo je tu dosta sitnih pogrešaka s premalo fluidnosti u vožnji. U cilj je uspješno stigao, ali nije bio pretjerano zadovoljan. Za potvrdu svog osjećaja morao je pričekati one najbolje. Nakon njega stazom su se spustili Matts Olson te Mathieu Faivre, ali se niti oni nisu proslavili svojim izvedbama te je Francuz i dalje ostao na vodećoj poziciji. Odmah iza njih, sa starta je krenuo Manuel Feller, skijaš poznat po izuzetno riskantnim vožnjama, ali kad uspije stići do cilja, najčešće postigne izuzetan rezultat. Niti danas nije odstupio od svog stila. Sva tri prolaza utrke imao je u zelenom; na drugom je prolazu čak bio u prednosti od 0.40 sekundi nad Francuzom. Izgledalo je kao da će uspjeti svrgnuti Pinturaulta s vodeće pozicije, ali nije izdržao. Zakasnio je u pretposljednja vrata utrke, koja je, da bi ih ipak uhvatio, zakačio svojim rukama, ali se nije uspio zadržati u ravnoteži te uhvatiti i ta posljednja veleslalomska vrata. Doživio je pad, ušao je u cilj te je nažalost diskvalificiran. Lako je sada pričati priče, ali da mu se navedeno nije dogodilo, vjerojatno bi mu se dogodilo u drugom dijelu natjecanja. Šalu na stranu, bio je izuzetno konkurentan za osvajanje olimpijske medalje.

Odmah iza njega, uslijedio je pravi ispit za vrijeme vodećeg Francuza. Niz stazu je krenuo aktualni olimpijski pobjednik alpske kombinacije, Marcel Hirscher. Prošlo je dovoljno vremena između te utrke i današnjeg veleslaloma za proslavu, rekuperaciju, pa čak i trening, tako da se od Marcela puno očekivalo u olimpijskom veleslalomu. Na kraju krajeva, ipak je on trenutno vodeći u veleslalomskom poretku Svjetskog skijaškog kupa. Marcel je opravdao očekivanja. Od prvih pa do posljednjih vrata bio je očigledno bolji od Pinturaulta. Kako se bližio ciljnoj ravnini, njegova je prednost sve više rasla. U konačnici je narasla na 0.63 sekunde. Zauzeo je poziciju lidera utrke i nije ju ispustio do kraja prvog dijela. Velika su bila očekivanja i od mladića sa startnim brojem sedam, Henrika Kristoffersena. Ove je godine bezbroj puta gledao u leđa Hirscheru te su Olimpijske igre prava prilika da pokuša to promijeniti. Nažalost, to nije uspio učiniti. Njegova izvedba u prvom je dijelu natjecanja bila potpuno beskrvna. Činio je mnogo pogrešaka, skijao ispod svake svoje razine, što mu je donijelo zaostatak od 1.31 sekunde za Austrijancem te tek desetu poziciju nakon prvog dijela natjecanja. 

Nakon velikog razočarenja, uslijedilo je iznenađenje u vidu veleslalomske izvedbe Luce De Aliprandinija. Talijan je pokazao kako Hirscher ipak nije svemirac. Na prvom je prolazu imao zaostatak od 0.04 sekunde, da bi već drugo prolazno vrijeme bio u prednosti od 0.15 sekundi. Na posljednjem je prolaznom vremenu ipak bio u crvenom, malih 0.10 sekundi te se očekivalo da će ulaskom u cilj zauzeti drugu poziciju. To se nažalost ipak nije dogodilo. Napravio je sličnu pogrešku kao i Manuel Feller; zakasnio je na pretposljednja vrata, pao je te se odbio od zaštitne ograde. Velika šteta, poput prethodno spomenutog Austrijanca, zasigurno bi i on bio izuzetno konkurentan u borbi za medalje. Danas se sve nekako vodilo onom uzrečicom, toplo-hladno, pa je tako nakon odlične izvedbe De Aliprandinija, uslijedila izuzetno loša vožnja nekadašnjeg kralja veleslaloma, Teda Ligetyja. Iako je na posljednjoj utrci veleslaloma u Garmisch-Partenkirchenu, osvajanjem treće pozicije, pokazao kako bi mogao biti konkurentan u borbi za olimpijske medalje, danas mu ipak nije išlo. Odskijao je penzionerski te je u cilj stigao s ogromnim zaostatkom od 2.44 sekunde za Hirscherom. Nakon Kristoffersena, bio je to drugi hladni tuš današnjeg dana. 

Jasno je da puno rasterećenije skijaju oni skijaši od kojih se ne očekuje iznimno vrhunski rezultat. Toj skupini pripadaju Žan Kranjec, Victor Muffat-Jeandet, Riccardo Tonetti te čovjek s dva imena i dva prezimena, Leif Kristian Nestvold-Haugen. Posebno su dobro odskijala posljednja dvojca. Talijan je zakasnio 0.75 sekundi, što mu je donijelo četvrtu poziciju nakon prvog dijela natjecanja. Samo jedno mjesto ispred njega zauzeo je Norvežanin, s 0.66 sekundi zaostatka za Hirscherom. Pinturault je uspio ostati na drugoj poziciji, iako je jasno da bi rupu od 0.63 sekunde, da su stigli do cilja, popunili Feller i De Aliprandini. Naš Filip Zubčić se nažalost nije proslavio. Iako bez ogromnih pogrešaka, obje su veleslalomske vožnje bile prespore. U drugom je dijelu natjecanja, središnji dio staze odskijao na zadovoljavajućoj razini. Nakon prve je vožnje držao 23. poziciju s 2.68 sekundi zaostatka za Hirscherom. U konačnici je pao za još jedno mjesto te je utrku završio na 24. poziciji s 3.80 sekundi zaostatka za pobjednikom. Naš drugi predstavnik, Samuel Kolega, sa startnim je brojem 57 završio na 37. mjestu. Za olimpijskim pobjednikom je zaostao 10.70 sekundi. Nakon prvog dijela natjecanja bio je na 45. poziciji s 6.34 sekundi zaostatka za Hirscherom.

Iz prvog dijela druge vožnje treba izdvojiti sjajnu veleslalomsku izvedbu Ryana Siegle-Cochrana. Amerikanac je nakon prvog dijela natjecanja držao 21. poziciju, da bi u konačnici završio na 11. mjestu. Njegov reprezentativni kolega, Ted Ligety, uspio se podići u poretku, ali niti izvedba u drugom dijelu natjecanja nije bila za pamćenje. Tridesettrogodišnjem Amerikancu iz Salt Lake Cityja ovo su vjerojatno posljednje Olimpijske igre u karijeri. Iako se od svoje omiljene discipline nije oprostio na željeni način, zauvijek će ostati zapamćen kao kralj veleslaloma. Njegove su izvedbe ostavljale bez daha, a razlike kojima je svoje suparnike ostavljao iza sebe, zasigurno su svakog skijoljubca izbijale iz vezova. Osim Siegle-Cochrana, da svoju utrku nije završio padom, vjerojatno bi s divljenjem pričali o mladom Austrijancu Stefanu Brennsteineru. Prije pada, na posljednjem je prolazu imao prednost od 1.21 sekundu ispred vodećeg dvojca Siegle-Cochran, Read, kojom bi se zasigurno neko vrijeme zadržao na mjestu lidera utrke. Prava zabava krenula je vožnjom, jednog od najvećeg razočarenja prvog dijela natjecanja, Henrika Kristoffersena.

Dvadesettrogodišnji je Norvežanin bio svjestan svoje katastrofalne izvedbe u prvoj vožnji te se odmah, od samog starta, vidjelo kako se odlučio baciti na glavu. Nije imao što izgubiti te je maksimalno riskirao. Izvukao je sve čavle sa svojih skija, razbistrio je glavu te je odskijao onako kako to samo on zna. Na svakom je sljedećem prolazu povećavao svoju prednost, da bi ulaskom u cilj, tada vodećeg Švicarca Loica Meillarda, zaledio na -1.14 sekundi. Već je tada bilo jasno kako će biti teško nadmašiti Kristoffersenovo vrijeme. Da je u istom tonu odskijao i prvi dio natjecanja, zasigurno bi bio još bolje plasiran. Iza Norvežanina je krenulo brojno skijaško društvo, ali, do pozicije Pinturaulta, najbliže mu je došao Slovenac Kranjec. Svojom mu se izvedbom približio na 0.46 sekundi. Svi skijaši koji su rasterećeno skijali u prvom dijelu, nisu podnijeli pritisak te su završili daleko iza vodeće trojce. Kristoffersen je na svojim drugim Olimpijskim igrama osigurao drugu medalju u karijeri. U Sochiju je bio brončani u slalomu, a ovdje je još morao pričekati Pinturaulta i Hirschera kako bi vidio kakvog će sjaja biti medalja.

Prvi se niz stazu spustio Francuz. Njegova je startna prednost nad Norvežaninom iznosila 0.68 sekundi. Na prvom je prolazu svoju prednost povećao na 0.90 sekundi, ali je zatim uslijedila jedna pogreška, koja ga je, vidjelo se na drugom prolazu, koštala 0.24 sekunde. Kako je grabio ka cilju, napravio je još pokoju pogrešku te mu je na trećem prolazu ostala prednost od 0.18 sekundi. U konačnici nije izdržao; za Kristoffersenom je zaostao malenih 0.04 sekunde, čime je ipak osigurao medalju. Na startu je još ostao Marcel Hirscher. Norvežanin je nakon prvog dijela natjecanja za Austrijancem kasnio 1.31 sekundu, što je ujedno bila i Marcelova startna prednost. Iako je bio svjestan svoje prednosti, u utrku je ušao maksimalno. Istu je povećao na 1.49 sekundi, pa zatim i na 1.51 sekundu. Jedino ga je ogromna pogreška i ispadanje moglo odvojiti od novog zlata. U posljednjem je dijelu staze ipak malo "stao na loptu" te je ulaskom u cilj semafor pokazao vrijeme od 2:18.04 minute, što je od Norvežanina bilo bolje za 1.27 sekundi. Time je stigao do svoje druge zlatne medalje na ovim Olimpijskim igrama, a još uvijek mu predstoji njegova najdraža utrka, olimpijski slalom. Alexis Pinturault uspio je obraniti broncu iz Sochija.

Nakon današnjih uzbuđenja u alpskom skijanju, slijedi nam dvodnevna stanka. U srijedu će se od 3 sata po srednjoeuropskom vremenu održati olimpijska utrka spusta. Danas je održan i prvi trening spusta na kojem je Lindsey Vonn bila najbrža. Odmah iza nje su se plasirale Ramona Siebenhofer te Alice Mckennis. Sofia Goggia je zauzela petu poziciju. Do samog natjecanja još će se održati dva službena treninga spusta. Vonn i Goggia imat će posljednju priliku za iskupljenje nakon jučerašnjeg debakla. Toga je svjesna i sama Vonn, koja je na svojoj Facebook stranici izjavila sljedeće: "Dala sam sve od sebe u superveleslalomskoj utrci, ali me pogreška na zavoju pred posljednji skok koštala medalje. Nisam nezadovoljna jer sam pružila svoj maksimum. Prošle Olimpijske igre sam zbog svoje druge operacije koljena, iste gledala na televiziji, a sada sam ovdje, skijam. Zahvaljujem se svima na podršci. U srijedu je spust za koji sam potpuno spremna. Sigurna sam da ću opet pružiti sve od sebe, pa ćemo vidjeti što će se u konačnici dogoditi."

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4719572
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr