13.02.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZOI 2018, AK(m): Hirscher naslijedio Vilettu

Vjetar je napokon dopustio početak Olimpijskih igara u alpskom skijanju. Novi olimpijski pobjednik u disciplini alpske kombinacije je Marcel Hirscher.

Nakon što je dva dana za redom vjetar osvajao olimpijska zlata, danas je ipak odlučio priliku za isto pružiti i skijašima. Prema prvotnom rasporedu, skijala se olimpijska utrka alpske kombinacije. Upravo zbog vjetra nije se održala u punom obimu, spustaška vožnja je bila skraćena, no važno je da su na kraju olimpijska odličja podijeljena najbržima u navedenoj utrci.

Skraćeni su spust izvrsno iskoristili skijaši tehničkih disciplina. Alexis Pinturault je nakon spusta, za vodećim Nijemcem Dressenom, kasnio samo 1.04 sekunde. Marcel Hirscher imao je samo 0.28 sekundi sporiju vožnju od Francuza, dok je Victor Muffat-Jeandet ipak imao nešto osjetniji zaostatak od 2.33 sekunde. Filip Zubčić odskijao je više nego solidni spust te je za vodećim kasnio 2.30 sekundi. Natko Zrnčić-Dim bio je od Zubčića slabiji za 0.53 sekunde. 

Slalomska je vožnja bila dosta interesantna. Među prvima je startao Francuz Muffat-Jeandet te je odskijao jednu odličnu vožnju. Držao je vodeću poziciju sve dok se niz stazu nije spustio Hirscher. U međuvremenu su prošli mnogi skijaši, ali njegovom se vremenu nisu uspjeli približiti. Filip Zubčić je za Francuzom zakasnio 2.06 sekundi, što mu je donijelo 12. mjesto u alpskoj kombinaciji. Pred njim su još mnoge utrke u kojima će svakako pokušati ostvariti vrhunske rezultate.

Marcel Hirscher je nakon spustaške utrke držao 12. poziciju, što mu je donijelo sekundu prednosti nad, tada vodećim Francuzom. U prvom je dijelu staze skijao poprilično oprezno, da bi potom spustio ručnu, otpustio kočnice te odskijao kako samo on zna. U posljednjem je dijelu malo posustao, no i to je bilo dovoljno da u cilj uđe kao vodeći, s 1.02 sekunde prednosti nad Muffat-Jeandetom. Od skijaša tehničkih disciplina, ispred njega je još jedino ostao Pinturault, koji je odskijao dobro, pogotovo donji dio staze, no to je bilo nedovoljno da s trona makne legendarnog Austrijanca. Zaostao je 0.23 sekunde. 

Mnogi vrhunski kamikaze prolazili su slalomskom stazom, no gusto postavljeni štapovi njima predstavljaju preveliku prepreku. Većina ih nije uopće uspjela stići do cilja, kao Matthias Mayer i Peter Fill, dok je Aksel Lund Svindal odlučio odskijati samo spustaški dio natjecanja. Naš Natko Zrnčić-Dim, nije uspio ući u drugi dio natjecanja, ali je naknadno stigao do devetnaeste pozicije, s 4.03 sekunde zaostatka za novim olimpijskim pobjednikom.

U konačnici će vrijeme od 2:06.52 minute ostati zapisano kao najbolje. Marcel Hirscher osvojio je svoje prvo olimpijsko zlato. U Sochiju je pred četiri godine uspio jedino osvojiti srebro u slalomskoj utrci. Danas je pokazao kako je veliki skijaš te kako se on voli skijati. Zasigurno je današnjim odličjem ostvario sve svoje snove. Ivičino srebro naslijedio je Alexis Pinturault, dok je broncu zgrabio Victor Muffat-Jeandet. 

Sutra je, prema prvotno planiranom rasporedu, na redu olimpijski slalom za skijašice. Prva će vožnja započeti od 2:15 sati po srednjoeuropskom vremenu, dok je drugi dio natjecanja na rasporedu od 5:45 sati. Utrku će otvoriti Petra Vlhova. Glavna favoritkinja za osvajanje zlata, Mikaela Shiffrin, startat će sa startnim brojem tri. Wendy Holdener niz stazu će peta po redu, dok je Frida Hansdotter izvukla startni broj sedam. Sa startnim brojem devet, za medalje će se boriti i Veronika Velez Zuzulova.

Hrvatska će imati tri predstavnice. Andrea Komšić u utrku će krenuti sa startnim brojem 39, dok će se Leona Popović okušati sa startnim brojem 43. Posljednja od naših djevojaka, Ida Štimac, dobila je startni broj 46. Podsjetimo, u slalomskoj je utrci trebala nastupiti i Lana Zbašnik, ali je zbog ozljede na treningu morala završiti Olimpijske igre i prije nego li su počele. Vjerujemo kako će naše predstavnice dostojno braniti boje naše Zemlje. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 145987
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr