22.02.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZOI 2018, SL(m), AK(ž): Myhrer i Gisin stigli do zlata

Posljednji dan pojedinačnih natjecanja u alpskom skijanju na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu donio je izuzetno uzbudljive utrke. Andre Myhrer odnio je zlato u slalomu, dok je u olimpijskoj utrci alpske kombinacije pobijedila Michelle Gisin.

Stigli smo do kraja pojedinačnih natjecanja u alpskom skijanju na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu. Podsjetimo, prema prvotnom se rasporedu danas trebala održati samo slalomska utrka za skijaše, ali je zbog loše vremenske prognoze za sutrašnji dan, utrka alpske kombinacije za skijašice također prebačena na današnji dan. Vjetar, light motiv Olimpijskih igara, i danas je donekle ometao natjecanja, ali ne u toj mjeri da bi održavanje istih došlo pod pitanje. U konačnici smo mogli uživati u današnjem danu koji je donio mnoštvo iznenađenja. Kada bi se današnja olimpijska natjecanja morala opisati jednom sintagmom, definitivno bi to bila pomor favorita. Posljednji dan pojedinačnih olimpijskih natjecanja u alpskom skijanju otvorili su skijaši, dok su djevojke imale čast isti i zatvoriti.

Slalomsko je natjecanje otvorio Daniel Yule. Sa startnim brojem dva, Manfred Moelgg je odmah pokazao Švicarcu kako njegovo vrijeme i nije toliko kvalitetno. Odskijao je vrlo, vrlo dobro te je u cilj ušao s 0.48 sekundi prednosti nad Švicarcem. Nije trebalo dugo čekati na provjeru Moelggovog vremena. Henrik Kristoffersen je startao četvrti, pokazavši od samog početka skijanje na vrhunskoj razini. Njegova je slalomska izvedba bila izuzetno precizna, fluidna i brza te je s 0.68 sekundi prednosti nad Talijanom ušao u cilj. Odmah iza njega stazom je, po svoje treće olimpijsko zlato, krenuo Marcel Hirscher. Ukoliko bi mu to pošlo za skijom, ušao bi u birano društvo skijaša i skijašica koji su navedeno ostvarili. Prvo je to uspjelo austrijskom reprezentativcu Toniju Saileru, 1965. godine na Olimpijskim igrama u Cortini d' Ampezzo, kada je osvojio zlato u slalomu, veleslalomu i spustu. Francuz Jean-Claude Killy ponovio je isto ostvarenje 1968. godine na Olimpijskim igrama u Grenobleu, dok je naša sportska heroina, Janica Kostelić, 2002. godine na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju, postala olimpijskom pobjednicom u disciplinama slaloma, veleslaloma i kombinacije.

Marcel Hirscher ostavio je dojam kao da skija pod pritiskom, iako je postavljač prve vožnje bio njegov trener Michael Pircher. Od samog je početka to jako loše izgledalo. Već je na prvom prolazu kasnio za Kristoffersenom 0.09 sekundi. Netom prije drugog prolaznog vremena, na kojem se taj zaostatak već popeo na 0.63 sekunde, napravio je dvije ogromne pogreške iz kojih se jedva uspio izvući. U nastavku je u potpunosti izgubio koncentraciju te je jednostavno zaboravio na jedna vrata. Bio je to kraj za višestrukog osvajača velikog Kristalnog globusa te aktualnog olimpijskog pobjednika u disciplinama veleslaloma i alpske kombinacije. Posljednji put je iz utrke ispao u slalomskom natjecanju Svjetskog skijaškog kupa Yuzawe Naeba, na Valentinovo 2016. godine. Nakon velikog šoka za Austrijance, niz stazu je krenuo Michael Matt, brat olimpijskog pobjednika u disciplini slaloma iz Sochija 2014. godine. Mnogi Austrijanci su se tada zasigurno nadali kako baš on može nadoknaditi ispadanje Hirschera iz utrke. Michael se vjerojatno osjećao kao i svi njegovi sunarodnjaci te je upravo u tom tonu odskijao. Nakon prve vožnje je zauzeo tek dvanaestu poziciju s 1.28 sekundi zaostatka za Kristoffersenom.

Mnogi su mladići s oduševljenjem dočekali Hirscherovu pogrešku; Kristoffersen je pokušavao sakriti osmijeh na svome licu zbog, za njega, ugodnog iznenađenja. Tako je to inače u životu, kad jednom smrkne, drugom svane. Neki bi rekli, tko čeka, dočeka. Svoju su priliku dočekali skijaši poput Andre Myhrera, Victor Muffat-Jeandeta, pa čak je možda i iznad očekivanja odskijao Alexis Pinturault. Nakon prvog dijela natjecanja, Šveđanin je držao drugu poziciju s 0.21 sekundom zaostatka za Norvežaninom, Francuz je bio odmah iza s 0.41 sekundu zaostatka za Šveđaninom. Pinturault se plasirao na šestu poziciju, a njegov je zaostatak za Kristoffersenom iznosio 0.82 sekunde. Dva ugodna iznenađenja prvog dijela natjecanja predstavljaju Clement Noel i Kristoffer Jakobsen. Prvi je završio sedmi sa startnim brojem 24, dok je drugi zauzeo desetu poziciju sa startnim brojem 35.

U skupinu mladića koji su ugodno iznenadili svojim izvedbama, pripadaju i naši predstavnici Istok Rodeš i Elias Kolega. Istokova izvedba u prvom dijelu natjecanja bila je besprijekorna. Dvadesetdvogodišnji je Varaždinec, sa startnim brojem 44, nakon prve vožnje zauzeo osamnaestu poziciju s 1.88 sekundi zaostatka za Kristoffersenom. Elias je odskijao ponešto slabije od Istoka, ali se svejedno uspio plasirati među trideset najboljih; sa startnim brojem 41, zauzeo je 29. poziciju, a njegov je zaostatak za Norvežaninom iznosio 3.46 sekundi. Ostatak naše ekipe se nije proslavio. Matej Vidović je stigao na Olimpijske igre nakon pobjede u slalomskoj utrci Europskog kupa, koja se održala pred šest dana u Švicarskom Jaunu. Iz te perspektive i iz razloga jer je imao startni broj trideset, najviše se očekivalo od njega. Nažalost, u prvom je dijelu staze završio svoj nastup u stilu Marcela Hirschera. Natjecanje je slično skončao i Filip Zubčić. Njega je dopao startni broj 48. Na stazi se zadržao nešto duže od Mateja, ali su vertikale, pred nekoliko posljednjih vrata staze, bile kobne.

U drugom su se dijelu natjecanja, kako to već obično biva, dobro promiješale karte. Utrku je otvorio Poljak Michal Jasiczek, ali nije uspio stići do cilja. Odmah iza njega je krenuo Elias Kolega. Bila je to jedna izuzetno dobra, hrabra slalomska izvedba, nakon koje je zasjeo na mjesto lidera utrke. Koliko je Elias bio brz pokazali su nadolazeći skijaši. Kanađanin Phil Brown nakon prve je vožnje zauzeo dvadeset šestu poziciju te je time stekao startnu prednost od 0.96 sekundi nad Kolegom. Kroz cijelu je svoju vožnju, malo po malo, topio tu prednost, da bi ulaskom u cilj semafor pokazao kako je još ostalo 0.18 sekundi. Može se reći kako je teškom mukom pomakao Eliasa s vodeće pozicije. Istok Rodeš je krenuo dvanaesti u drugi dio natjecanja, ali nije uspio ponoviti izdanje iz prve vožnje. Imao je startnu prednost od 0.03 sekunde nad, tada trenutno vodećim, Loic Meillardom, da bi se ista, ulaskom u cilj, pretvorila u zaostatak od 1.09 sekundi za Švicarcem. U konačnici, Istok je završio na 21. poziciji s 2.42 sekunde zaostatka za novim olimpijskim pobjednikom, dok je Elias zauzeo 23. mjesto s 3.13 sekundi za pobjednikom. Ostaje žal što nisu uspjeli ući među petnaest najboljih skijaša. To bi im donijelo pokoji bod u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa.

Spomenuti Švicarac dugo se držao na vodećoj poziciji. S iste ga je svrgnuo Nestvold-Haugen, dok je od njega potom bio brži Dave Ryding. Britanac je od Norvežanina bio bolji za 0.15 sekundi. Odmah iza njega, stazom je krenuo Michael Matt. Vidjelo se kako želi nadoknaditi sve propušteno iz prve vožnje. Odskijao je u svom stilu, pritom podsjetivši na svog starijeg brata, a u cilj je ušao s prednošću od 0.50 sekundi. Iako od takve prednosti ne zastaje dah, bila je dovoljna da ga bar neko vrijeme zadrži na vodećoj poziciji. Čovjek koji je u cilj uspio stići s prednošću, a u vrijeme dok je Matt bio na vodećoj poziciji, zove se Ramon Zenhaeusern. U prvom je dijelu staze skijao poprilično oprezno te je brzo izgubio svoju startnu prednost od 0.34 sekunde. Nakon drugog mjerenja vremena otpustio je kočnice. Sljedeći vremenski prolazi su mu opet bili u zelenom da bi ulaskom u cilj to i potvrdio; od Matta je bio bolji za 0.33 sekunde. Uslijedila je sama završnica utrke. Marco Schwarz, Clement Noel, Alexis Pinturault, Sebastian Foss-Solevaag te Manfred Moelgg nisu se uspjeli približiti Michaelu Mattu, a kamo li vodećem Švicarcu. Još je najbliži bio Noel, koji je za njim zaostao 0.37 sekundi. Ostaje velika šteta za Moelgga, koji poput svoje sestre Manuele, nije uspio spojiti dvije sjajne vožnje te ostvariti svoje snove. U konačnici je završio tek na dvanaestoj poziciji.

Tri skijaša još su ostala u startnoj kućici, a prvi od njih je stazom krenuo Victor Muffat-Jeandet. Poput Moelgga, niti on nije uspio izdržati. Kroz cijelu je stazu razvlačio početnu prednost od 0.32 sekunde. Na posljednjem se prolazu ista pretvorila u minimalan zaostatak od 0.06 sekundi, što je pridonijelo neizvjesnosti utrke. Zenhaeusern je ipak sjajno odskijao taj posljednji dio staze, Muffat-Jeandet nije uspio isto ni približno ponoviti te je ulaskom u cilj njegov zaostatak narastao na 0.42 sekunde, što nije bilo dovoljno za osvojiti medalju. Zatim je stazom krenuo Andre Myhrer. Prekaljeni Šveđanin je teško mogao prosuti startnu prednost od 0.73 sekunde. Odskijao je znalački te je ulaskom u cilj semafor pokazao kako je uspio zadržati još 0.34 sekunde prednosti ispred Švicarca, što mu je minimalno osiguravalo srebrnu medalju. Još se čekalo sjajnog Henrika Kristoffersena. Kako je Hirscher ispao iz utrke, očekivalo se kako će Norvežanin s lakoćom uzeti zlato. Ispostavilo se kako je vrlo kolegijalan. Na skoro istom dijelu staze, na poprilično isti način kao i Hirscher, završio je svoj nastup. Time je dozvolio da tridesetpetogodišnji Šveđanin, s vremenom od 1:38.99 minuta, brončanoj medalji iz slalomske utrke Vancouvera 2010. godine, pridoda i onu zlatnu. Zenhaeusern je senzacionalno došao do olimpijskog srebra, dok je Michael Matt ipak na kraju uzeo brončanu medalju i time nastavio putem koji je njegov brat Mario utabao.

Izuzetno zanimljivo bilo je i u ženskom olimpijskom natjecanju alpske kombinacije. Najbolja je u spustaškom dijelu natjecanja, poprilično očekivano, bila Lindsey Vonn. Odmah iza nje, na 0.74 sekunde zaostatka, smjestila se Ragnhild Mowinckel. Samo tri stotinke iza Norvežanke bila je Michelle Gisin. Izrazite slalomašice, Wendy Holdener, Mikaela Shiffrin i Petra Vlhova, nisu se proslavile u prvom dijelu natjecanja. Najlošija je bila Slovakinja koja je za Vonn zaostala 3.21 sekundu. Nešto je bolje odskijala Švicarka, ali je i njen zaostatak bio dosta velik; bila je sporija od Vonn za 2.74 sekunde. Najbolje od tri navedene slalomašice je odskijala Shiffrin, iako, ukoliko uzmemo u obzir da je jedanput, ove godine u Lake Louiseu, slavila u navedenoj disciplini, zasigurno se od nje očekivalo da se približi sunarodnjakinji na manje od 1.98 sekundi, koliko je iznosio njen zaostatak. U svakom je slučaju prva vožnja pokazala kako bi se situacija mogla razvijati u nastavku natjecanja. Zanimljivo, na startu prve vožnje su se pojavile trideset dvije skijašice, a njih deset nije uspjelo završiti prvi dio natjecanja, stoga u drugoj vožnji nismo gledali najboljih trideset, nego jedine dvadeset dvije kombinatorke.

Slalomski je dio natjecanja postavio Slovenac Sergej Poljsak, a prva je niz stazu krenula devetnaestogodišnja bosansko-hercegovačka reprezentativka, Elvedina Muzaferija. Nažalost nije uspjela završiti natjecanje, zapela je za jedna vrata te joj je pala skija, no bilo je izuzetno simpatično vidjeti nastup skijašice u alpskom skijanju koja ne dolazi iz velikih skijaških zemalja. Bilo je tu izuzetno solidnih nastupa. Poljakinja Maryna Gasienica-Daniel nadvisila je Čehinju Katerinu Paulathovu za 1.90 sekundi. Brzo se stazom spustila i Amerikanka Alice Merryweather, koja je od Poljakinje bila bolja za malenih 0.29 sekundi. Prva etablirana skijašica koja je prošla stazom, bila je Švicarka Denise Feierabend. Ona je bila brža od Merrywerather za 2.96 sekundi. Možda se tada to činilo nedostižno, ali je vrlo brzo stigla Petra Vlhova. Napokon je uspjela ostvariti jednu solidnu slalomsku izvedbu, kojom je Švicarku svrgnula s vodeće pozicije za 0.95 sekundi. Iako nije bila bolja od Vlhove, Federica Brignone je pokazala kako je prava skijašica. Nastupila je u skoro svim disciplinama te je naznačila kako bi se u skoroj budućnosti mogla uključiti u borbu za sam vrh Svjetskog skijaškog kupa.

Atmosfera se počela podizati kada je na stazu stigla Wendy Holdener. Iako se poslije prvog prolaza činilo kako bi mogla brzo istopiti svoju prednost od 0.47 sekundi nad Slovakinjom, brzo se korigirala. Nije odskijala sjajno, bilo je tu mnoštvo pogreška, ali je isto tako bilo dovoljno brzo da bude bolja od Vlhove. U konačnici se pokazalo kako je povećala svoju startnu prednost; u cilj je ušla s 0.65 sekundi boljim vremenom od Slovakinje. Brzo poslije nje, niz stazu je krenula Mikaela Shiffrin, definitivno glavna favoritkinja za osvajanje zlata. Njezina je startna prednost iznosila 0.76 sekundi. Niti danas, poput izdanja u slalomskoj olimpijskoj utrci, nije uspjela postići svoju božanstvenu razinu. Po ulasku u cilj ostala je u zelenom za 0.47 sekundi, ali nije to ona Shiffrin kakvu poznajemo. Navedenu je tvrdnju najbolje potkrijepila Michaele Gisin, inače sestra Dominique, olimpijske pobjednice iz spustaške utrke u Sochiju 2014. godine. Odskijala je fenomenalno, startnu prednost od 1.21 sekunde na svakom je sljedećem prolazu topila, ali vrlo, vrlo sporim tempom. Presjekavši ciljnu ravninu, pokazalo se kako joj je još ostalo 0.97 sekundi prednosti te je preuzela vodeću poziciju koja joj je u tom trenutku garantirala najmanje brončanu medalju.

Na startu su još ostale Ragnhild Mowinckel i Lindsey Vonn. Obje skijašice nemaju slalomske sposobnosti poput Gisin te su već tu imale blagi hendikep. Mowinckel je nakon prvog dijela natjecanja bila brža za samo tri stotinke od Gisin te je tu prednost istopila već do prvog prolaza. U nastavku je samo gomilala zaostatak te je u cilj ušla četvrta, ispred Petre Vlhove, ali sa 1.73 sekunde zaostatka za Švicarkom. Potom je stazom krenula legendarna Amerikanka. Njezina je prednost iznosila 0.77 sekundi, ali se od prvih vratiju vidjelo kako je daleko od one slalomske forme kada je osvajala vodeće pozicije u slalomskim natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa. Nažalost, jedva je uspjela dočekati prvo mjerenje vremena, gdje joj je još ostala stotinka prednosti, a zatim je nagazila vrata i završila utrku. Šteta da se od Olimpijskih igara nije oprostila plasmanom; možda bi nekim čudom uspjela završiti među prve tri skijašice. Iako nisu bile previše pričljive nakon utrke, nova olimpijska pobjednica je izjavila sljedeće: "Jedan od najljepših trenutaka u životu doživjela sam kada je moja sestra osvojila olimpijsko zlato. Danas se ponovio taj trenutak. Ona me naučila vjerovati kako je moguće dohvatiti zvijezde. Ovo je ludo. Ostavila sam srce u utrci. Dala sam sve od sebe. Ne mogu vjerovati da sam uspjela.

Tim dvjema utrkama završila su pojedinačna natjecanja u alpskom skijanju na ovim Olimpijskim igrama. U subotu, od tri sata po srednjoeuropskom vremenu, očekuje nas team event. U tom će se natjecanju naći najveće skijaške zemlje koje će se u miješanim ekipama natjecati za najviša ostvarenja. Po okončanju Olimpijskih igara, vraćamo se u sportsku stvarnost. Već nas 03. i 04. ožujka očekuju nova uzbuđenja u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Djevojke putuju u Švicarsku Crans-Montanu, dok mladići odlaze u susjednu Sloveniju, gdje ih u Kranjskoj Gori očekuju utrke tehničkih disciplina. Uživajmo u posljednjim danima 23. Zimskih olimpijskih igara jer nas one u Pekingu očekuju tek za četiri godine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 240045
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr