09.12.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

Crna sjevernoamerička turneja - 7 skijaša "out"

U dva tjedna utrka čak je sedam skijaša moralo zaključiti sezonu zbog teških ozljeda.

Sjevernoamerička turneja FIS Svjetskog skijaškog kupa je završila, na tri je tamošnja skijališta odvoženo deset utrka, što u ženskoj, što u muškoj konkurenciji. Ove godine okarakterizirao ju je iznimno visok broj ozljeda – gotovo da nije bilo dana kada na stranicama magazina Skijanje.hr nije objavljena vijest o nesreći kojeg skijaša i prijevremenom završetku sezone.

-.--.-giniŠto na treninzima, što na utrkama u Aspenu, Beaver Creeku i Lake Louiseu čak se sedam skijaša "pozdravilo" sa sezonom 2009/10. U Lake Louiseu je na spustu stradao TJ Lanning, iskusni američki skijaš. Dijagnoza: iščašenje koljena i fraktura vratnog kralješka. Dan poslije težak pad Johna Kucere u superveleslalomu s posljedičnim lomom potkoljenice. U Aspenu je na slalomu stradala Sandra Gini – lom križnih ligamenata u lijevom koljenu.

Posebno je "crn" bio Beaver Creek. Na treninzima spusta stradali su Max Franz (ligamenti desnog koljena) i, posebno teško, Pierre Emmanuel Dalcin. Francuz je treći trening spusta okončao u bolnici gdje mu saniraju ligamente oba koljena, ozljede lica, potres mozga, frakturu desne ruke te ozljedu ramena. Veleslalomsku utrku u nedjelju po dobrom neće pamtiti Jean-Baptiste Grange (ligamenti desnog koljena) i Thomas Fanara koji je po spektakularnom padu zaradio ozljedu ligamenata lijevog koljena.

-.--.-fanaraGore se pobrojani skijaši nemaju šansu vratiti natjecanjima tokom ove sezone. Njima treba pridodati i Veroniku Zuzulovu i Denise Karbon s lakšim ozljedama na treninzima pred Aspen te Rainera Schoenfeldera koji je ozlijedio meniskus lijevog koljena u kobnom Beaver Creeku. Navedeni trojac ćemo ipak vjerojatno gledati još tokom ove sezone.

"Ovo nije u redu. Teško mi je reći što bi trebalo promijeniti budući da će uvijek biti doze rizika", razmišlja aktualni pobjednik Svjetskog kupa Aksel Lund Svindal na svojoj web stranici. "No, nije mi drago kad se skijaši ozljeđuju bez da su napravili grešku na stazi. U Beaver Creeku su doskoci na nekoliko skokova bili toliko tvrdi da su se skijaši ozljeđivali iako su ispravno doskočili na skijama. Da ne bih bio pogrešno shvaćen, mislim da je ekipa u Beaver Creeku odlično pripremila stazu. Ali vjerujem da ponekad pogrešno procijene brzinu s kojom smo u mogućnosti izaći iz zavoja", kritičan je Norvežanin koji također pamti težak pad u Beaver Creeku prije dvije godine.

Ovako velik broj nesreća većinom iskusnih skijaša nije polučio neku posebnu reakciju odgovornih ljudi iz Svjetske skijaške federacije, barem ne zasad. No, da nešto ne valja i da se na sigurnosti skijaša i valjanoj pripremi staza moraju poduzeti novi koraci jasno je već sada. Ne treba čekati sljedeći naslov "Kraj sezone za ... ".



 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1458
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr