16.12.2010.      

Autor: Goran Razić

Photo: Sljeme 12.12.2010.; naslovna i tekst (Croski), Platak; arhiva Skijanje.hr

 

Sljeme i Platak od sljedećeg tjedna

Snijeg i hladnoća vladaju u Hrvatskoj već neko vrijeme, no skijališta su još uvijek zatvorena. Situacija bi se uskoro trebala promijeniti.

Usprkos tome što temperature dosežu i do -15ºC hrvatska skijališta su još uvijek zatvorena. Razloga ima puno, no početak sezone se nazire. Krenimo redom…

Sukladno informacijama od voditelja skijališta na Sljemenu, Dragutina Žiljka, sljemenske staze se pripremaju gotovo danonoćno. Crveni spust je u potpunosti pripremljen i spreman za skijanje. Na njemu, mjestimice, ima i oko 100 cm pripremljenog snijega, dok je debljina sloja rijetko gdje manja od 40-ak cm. Snježni topovi će još raditi u noći s četvrtka na petak, a zatim se kompletno sele na Činovničku livadu. Činovnička livada bi trebala također biti spremna kroz dan - dva. 

» Na Sljemenu skijanje kroz desetak dana
» Hrvatska skijališta ostala bez 70% snijega 

-.--.-
Nakon završetka Činovničke livade mehanizacija se seli na Zeleni spust i po svemu sudeći do Božića bi sve staze trebale biti pripremljene. Sudeći po informacijama Žiljka kompletno skijalište je već moglo biti u potpunosti zasniježeno no usko grlo je - jezero. Naime, topovi preko noći u potpunosti isprazne jezero, koje se zatim preko dana puni, što u velikoj mjeri produžuje vrijeme zasnježenja. 

Mnogi se sada s pravom pitaju kada će skijanje i zašto Crveni spust nije pušten u rad ako je spreman? Glavna prepreka je dozvola, koju izdaje ovlaštena tvrtka za izdavanje dozvola za rad. U Hrvatskoj je za to jedini zaslužen "Kontrol biro Prister", koji je na Sljemenu završio ispitivanja pred neki dan i papiri se najranije očekuju početkom sljedećeg tjedna. Čim papiri stignu skijalište počinje s radom, uvjerava nas Žiljak. 

Platak (fotografija dolje) je još uvijek u fazi zasnježenja. Temperature oko -10ºC, koje su vladale posljednjih nekoliko noći, omogućile su zasnježenje pojedinih dijelova staze Radeševo. Stroj za pripremu staza još uvijek nije izašao na stazu jer pri vrhu Radeševa nema dovoljno snijega i postoji realna bojazan da bi se ono malo snijega moglo uništiti pod težinom ratraka. 

» Na Platku radovi s tri mjeseca zakašnjenja

Trenutno su sve oči djelatnika Platka uprte u nebo, iz kojeg se noćas i sutra očekuju obilnije snježne padaline. Ukoliko snijeg ne bude nošen burom i ukoliko ga padne dostatna količina, postoji mogućnost da se dio skijališta (pokretna traka ili Baby lift, nap.a.) pusti u rad već za vikend. Subota će donijeti konačan rasplet ovih brojnih "ako". Osim toga, i Platak očekuje potrebne "papire" kako bi pustio žičare u rad. 

-.--.-
Bjelolasica je i dalje obavijena tugom. Većina snijega koja je već dobrano zabijelila ovo goransko skijalište već se otopila. Trenutno postoji određena količina snijega na višim dijelovima skijališta, no to još uvijek nije dovoljno niti da ratrak izađe na stazu. Bjelolasica, baš poput Sljemena i Platka, također očekuje odobrenje za rad od ovlaštene tvrtke. No zbog lošeg vremena, koje je vladalo pred nekoliko tjedana, na Bjelolasici čak nije niti napravljena cjelokupna kontrola. 

» Bjelolasica bez pomaka u novoj sezoni
» Bjelolasica s 50 cm snijega tek čeka inspekciju

Čelimbaša, baš poput većine goranskih skijališta, s nestrpljenjem očekuje novi snijeg. Prema informacijama iz Turističke zajednice grada Mrkoplja, sav snijeg koji je pao već se otopio i na većini staze probija trava. Novi snijeg je počeo padati, no vrlo je suh i nošen je burom, što u velikoj mjeri sprječava njegovo zadržavanje i uređenje. 

» Mala hrvatska skijališta pred sezonu 10/11.

Prema svemu napisanom, realno je za očekivati kako će Sljeme ili Platak prvi u Hrvatskoj krenuti u rad. No osim tradicionalnog neprijatelja hrvatskog snijega - južine, pojavio se još jedan - novi Zakon, za čije se provođenje čekalo 12. mjesec (!). Vjerujemo kako ovo nije potrebno previše komentirati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 112063
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr