Skijanje.hr

27.06.2009.      

Autor: Goran VukelićPhoto: masiv Sella, arhiva Skijanje.hr  

Dolomiti proglašeni svjetskom baštinom

Talijanski planinski masiv ušao na popis UNESCO-ove svjetske prirodne baštine.

Na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koje se upravo održava u Sevilli, donesena je odluka o novim prirodnim ljepotama pridodanima popisu svjetske prirodne baštine ove organizacije. Između ostalih, na popisu se od jučer nalaze i Dolomiti, planinski masiv u sjevernoj Italiji.

Dolomiti su dobro poznati svim ljubiteljima prirode, ali posebno i skijašima. Tamo se nalaze neka od najboljih europskih skijališta udružena u dva velika kompleksa, Dolomiti Superski i Superskirama Dolomiti Adamello Brenta. Skijališta poput Val Gardene, Alta Badije, Cortine d'Ampezzo, Madonne di Campiglio..., omiljena su i među hrvatskim skijašima.

Dolomiti imaju niz planinskh vrhunaca viših od 3.000 m, od kojih se posebno ističe Marmolada. Osim bjeline snježnog pokrivača i prekrasnog krajolika, ugođaju u smiraj dana doprinosi i enrosadira – poseban efekt ružičastog odsjaja stijena za što je zaslužan njihov specifičan kemijski sastav.

Tu je i klanac Rio delle Foglie, dug oko osam kilometara, u kojem se mogu proučavati geološki slojevi dubine do 400 m. Time se može dobiti sjajan uvid u nastanak ovog planinskog masiva otprije 250 milijuna godina. Uživati se može i s nekog od vidikovaca do kojih voze žičare, poput Sass Pordoia (2.950 m), Lagazuoia (2.800 m) ili Forcelle (2.930 m). Niz je još drugih posebnosti flore i faune ovog planinskog masiva koji je uvrštavanjem na UNESCO-ov popis dobio još jedno priznanje, ali i obvezu očuvanja prirodne ravnoteže.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5400211
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr