17.11.2010.      

Autor: Goran Vukelić

Photo: Učka pod snijegom, arhiva Skijanje.hr

 

Uskoro skijanje na Učki?

Projekt izgradnje žičare od mora do Učke već je poznat javnosti, no sad su se pojavile ideje i o izgradnji skijaške staze na vrhu Učke.

Postoji šansa da se hrvatsko skijanje vrati tamo gdje je nekad bilo – na Učku! Naime, prema pisanju Glasa Istre, ozbiljno se razmišlja o izgradnji skijaške staze pri vrhu Učke što bi bila nadopuna već prilično realnom projektu izgradnje žičare od Medveje do Vojaka, vrha ove planine. Ostvari li se ta nakana, možda opet doživimo skijaška natjecanja na Učki, baš poput onog iz davne 1897. kada ga je ovdje organizirao nekadašnji Club Alpino Fiumano.

Ideja o povezivanju vrha Učke s morem putem žičare stara je gotovo stoljeće, a trenutačno je izgledno ostvarivanje tog sna. Prije dvije je godine potpisan ugovor o osnivanju konzorcija kojemu je zadaća izgradnja gondolske žičare koja bi unaprijedila turističku ponudu liburnijskog kraja. U konzorciju su, osim nekoliko privatnih tvrtki, Grad Opatija, Općina Lovran, Park prirode Učka te Primorsko-goranska županija.

-.--.-učka

Trenutačno se radi na izradi studije utjecaja na okoliš te ostalih pripremnih dokumenata, a prema riječima Mladena Blaževića koji predstavlja konzorcij, u 2011. dokumentacija bi trebala biti gotova: "Kad dobijemo lokacijsku dozvolu, predat ćemo zahtjev za koncesiju, a potom ćemo se natjecati za pristup međunarodnim javnim fondovima za potporu u izgradnji žičare. Realno gledano, izgradnja bi trebala početi u 2012. godini, a trajala bi godinu dana."

Ono što je zanimljivije jest što se počelo govoriti i o izgradnji skijaške staze te pripadajuće sjedežnice u sedlu ispod vrha Učke. Stara je to ideja koju je za Glas Istre prokomentirao Dag Modrić, predsjednik Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu.

"U trenutku kada se odobri trasa žičare krećemo u realizaciju studije centra za sportsku rekreaciju, među kojima je i skijaška staza. Naš zbor posebno zanima mini skijalište jer bismo dobili još jedno mjesto za školu skijanja. Ono o čemu će trebati razmisliti je kako doći do vode za proizvodnju snijega. Time bi gondola radila 365 dana u godini, a ne samo ljeti. Na skijaškoj stazi bi se izgradila žičara s dvosjedalicom samo za skijaše. Skijaška staza ne bi bila zahtjevna jer bi bila dugačka  otprilike 500 metara. Za očekivati je da bi se za par godina moglo skijati s vrha Učke", zaključuje optimistično Modrić.

-.--.-učka

Ostaje za vidjeti hoće li do realizacije ovog ambicioznog plana o skijalištu zbilja i doći, no teško je oteti se dojmu da Hrvatska uporno želi postati "zemlja tisuću skijališta", kako je to svojedobno u intervjuu za Skijanje.hr kazao Reno Fleiss. Kad god nekom projektu treba medijske pozornosti obično se uz njega "zalijepi" skijaški pridjev. Primjer su Lovinac, Vrbovsko, Crni Kal, Ivanščica... Svi su još uvijek mrtvo slovo na papiru. Pitanje je kako bi takva mini-skijališta samostalno financijski preživjela i kolika je opravdanost za njihovu izgradnju kada već postojeća skijališta propadaju naočigled? Ne treba biti mudrac da se zaključi da u Primorsko-goranskoj županiji uz derutni Platak, zanemareno Tršće, siromašnu Čelimbašu te zatvoreno Begovo Razdolje, razvoj novog skijališta sigurno ne bi trebao biti među prioritetima. Tek kad se riješe ovi dugogodišnji skijaško-turistički problemi, počet ćemo vjerovati u bajke poput skijanja na Učki.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 251687
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr