26.03.2008.      

Autor: Tomislav Seljan 

Slovenija - proljetni snijeg produžuje sezonu

Optimistični ciljevi koje su slovenski žičničari postavili za ovu sezonu već su sad nadmašeni, a snijeg koji je stigao s prvim danima proljeća dodatno će im produžiti sezonu.

Snijeg koji je proteklih dana zatrpao naše planine nije zaobišao ni Sloveniju. Ugodno je to iznenađenje za slovenske žičničare koji predviđaju da će novi snijeg omogućiti rad skijališta sve do prvomajskih praznika, što je tjedan do dva dulje od predviđenog. Tako će se uz Kanin, gdje skijanje u svibnju i nije tako neobično, ove sezone do svibnja moći skijati i na Krvavcu, Soriškoj Planini, Arehu, Rogli... Vogel se, usprkos snježnom pokrivaču od 270 cm, ne nalazi u ovom društvu. Razlog je tehnički - remont.

Posjeta slovenskih skijališta u ovoj sezoni već je sada za 13 % nadmašila i najoptimističnija predviđanja, a zahvaljujući novom snijegu realno je da se prvotni planovi premaše za 20 %, smatra Dušan Božičnik, generalni tajnikUdruženja slovenskih žičničara. U brojkama to znači da će slovenska skijališta ove sezone posjetiti 1.500.000 skijaša i bordera, a predviđanja na početku sezone zaustavila su se na brojci 1.300.000. U usporedbi s prošlom sezonom, broj posjetitelja veći je za 36 %!

Razlog uspješne sezone leži u činjenici da je većina skijališta nudila dobre uvjete tijekom Božićnih i Novogdišnjih praznika te zimskih školskih praznika. Kontinuirano umjetno zasnježenje tijekom čitave sezone osiguralo je dobru snježnu podlogu, a novi snijeg na skijališta će ponovno izmamiti one koji se već okreću proljetnim aktivnostima, smatra Božičnik.

Žičničari primjećuju kako se zima posljednjih godina pomiče za mjesec dana unaprijed. U prosincu je već nekoliko godina u nizu snijeg oskudan, no zato ga ima dovoljno u ožujku. Zabilježili su već i snijeg u travnju, no ljudi tada imaju druge planove i za sezonu je prekasno. Zato je ovaj posljednji snijeg došao baš u pravi čas.

Božičnik zaključuje kako su nastupila dobra vremena za slovenska skijališta. Ovo je četvrta godina u nizu s produženom sezonom, a nadaju se kako će se taj povoljan trend nastaviti i u buduće.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 307338
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr