28.04.2008.      

Autor: Goran Razić 

Gdje za 01.05., gdje po ljeti?

Sezona je na većini skijališta završena, no proljetno skijanje ima svoje čari. Gdje je moguće okusiti proljetni snijeg i uživati u spuštanju niz padinu na jakom popodnevnom suncu? Evo rezimea...

Od austrijskih skijališta još uvijek radi Obertauern, koji svoju sezonu zatvara s prvim danima svibnja. U Obertauernu je još uvijek na stazama oko 200 cm snijega, a skijalište iako nije kompletno u pogonu nudi dovoljno staza za proljetno uživanje. Staze na prijevoju između Koruške i Štajerske, Turracher Höche, otvorene su također do 01.05. Trenutno na skijalištu ima oko 70 cm snijega, a staze su uređene. Od relativno bližih skijališta u pogonu je i Sportgastein, najviši predio regije Gastein, unutar kompleksa Ski Amade. Još uvijek je na skijalištu nevjerojatno velikih 350 cm snijega, što garantira odlično skijanje na 4 otvorene staze. Skijanje će biti moguće sve do 04.05.

U ovoj priči nikako ne smijemo zaboraviti ona nama najbliža skijališta, koja još uvijek odolijevaju naletima toplog vremena. U Sloveniji radi još samo Kanin, koji s negativnim temperaturama i 350 cm snijega nudi sliku pravog ledenjaka. U pogonu je većina staza, te svakako preporučamo odlazak u vrijeme prvomajskih praznika. Iako je Krvavec službeno zatvorio skijašku sezonu, sukladno najavama, skijanje će opet biti moguće 03. i 04.05.2008. što će označiti i definitivni kraj skijaške sezone 07/08.

Od udaljenijih skijališta, iako je Hochgurgl jučer zatvorio ovogodišnju sezonu, i dalje je moguće skijanje u mondenom Ischglu. Odlična mikroklima sačuvala je ne malih 170 cm snijega u gornjim dijelovima skijališta. Otvoren je velik broj staza, a skijanje je moguće sve do 04.05.

Ledenjaci su ipak malo u drugačijoj situaciji. Mölltaler Gletscher svoju skijašku sezonu već tradicionalno zatvara 12.05., kada kreće u jednomjesečni godišnji remont. Na stazama je 380 cm snijega i otvoreno je 45 km staza. Kitzsteinhorn Gletscher, iznad mjestašca Kaprun, nudi odlične snježne uvjete te visinu snijega od 330 cm. U pogonu je čak 13 skijaških žičara. Stubai je tijekom sezone akumulirao 280 cm snijega, a u radu su gotovo sve skijaške žičare. Sezona traje najvjerojatnije do 25.05. Na ledenjaku Pitztal skijaška sezona traje do 18.05. Na stazama je još uvijek 320 cm snijega, a otvoreno je 6 skijaških liftova. Obližnji Kaunertal sezonu planira zatvoriti ovisno o vremenskoj situaciji, ali najvjerojatnije 30.06. Kaunertal i dalje ima oko 315 cm snijega i u radu je 8 ski žičara namijenjenih za prijevoz skijaša i boardera. Sölden, tj. ledenjaci Rattenbach i Tiefenbach otvoreni su do 05.05., nakon toga zatvara se kompletno skijalište sve do 04.07. Potom je od 05.07. pa do 10.10. moguće proljetno - jesensko skijanje, ovisno o vremenskoj situaciji. Na skijalištu je 340 cm snijega i otvoreno je 6 ski liftova. Hintertuxer gletscher, koji svoju popularnost stječe cjelogodišnjim radom, trenutno ima 340 cm snijega, a otvoreno je 16 žičara, te 80 km staza.

Italija također nudi nekoliko otvorenih skijališta. Marmolada te cijeli kompleks oko masiva Sella je zatvoren, no u radu je i dalje Presena ledenjak, na kojem ima 250 cm snijega te su u pogonu sve tri staze. Na Val Senalesu je otvoreno 30 km staza (13 staza), a visina snijega iznosi do 150 cm. Ostali ledenjaci, poput Passo Stelvia i Cervinie, su zatvoreni i tek čekaju start ljetne sezone, koja će na prvom početi 25.05., dok će na drugom započeti 05.06.2008.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 312772
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr