25.10.2012.      

Autor: Goran Razić 

Ivica Kostelić - 15. jubilarna sezona u Svjetskom kupu

O skijašima koji su toliko dugo prisutni u vrhunskom skijanju, i to u samom vrhu, moglo bi se ispisati mnogo redaka. O Ivici još i više. Usponi i padovi, mali Globusi, veliki Globus, ozljede…

... i to dvoznamenkasti broj samo na jednoj nozi, olimpijske medalje ili pak premijerne pobjede u brzim disciplinama... i to u tridesetima. No ono što je u ovom trenutku najbitnije; Ivica Kostelić ulazi u novu sezonu zdrav, barem za sada, a kad je takav nerijetko se pisala skijaška povijest. U pisanju će mu svakako pomoći i pojačani tim. Već na veliko je u akciji Talijan Leo Mussi, dugogodišnji serviser Kristiana Ghedine, a sada jedan od glavnih servisera Fischera i Gipsova desna ruka za brze discipline. Tu je i Kristian Ghedina osobno, koji će sasvim sigurno znati dati onaj poseban "touch" u toliko bitnim brzim disciplinama.

 

Osvježeni su i ostali timovi. Prije svega Sofije Novoselić, koja se nakon ozljede ponovo vraća na snijeg gladna dobrih rezultata te Dalibora Šamšala koji još uvijek traži svoje mjesto pod suncem. Mlade nade Saša Tršinski i Istok Rodeš prebačeni su iz C u B reprezentaciju, dok će Natko također pokušati izvući maksimum od talijanskog majstora spusta.   

 

Svaka skijaška sezona nosi poneki novi "detalj" u odnosu na prethodnu. Tako ćemo primjerice ove sezone, i to nakon dugih sedam godina, ponovo moći pratiti slalom iz legendarne Madonne di Campiglio, koja ove godine 'mijenja' za Ivicu prošle godine vrlo sretni noćni Flachau. Podsjetimo se, Ivica je upravo u Flachau prošle sezone ostvario svoju drugu slalomsku pobjedu u sezoni te nagovijestio borbu za sami vrh. 

 

Iako su mnogi na krilima 2011. godine Ivicu ponovo vidjeli kao jedinog istinskog vlasnika i velikog Globusa to se ipak nije dogodilo. U podizanju nekoliko kilograma kristala u vis ponovo ga je omela ozljeda, ali i 'tornado' zvan Hirscher. U prilično stresnim okolnostima koje su vladale na i oko skijaških terena, posebice uoči šokantne slalomske završnice na Planaiu, u borbi golijata na kraju je slavio čovjek iz sjene - Andre Myhrer. Švedski znalac nije propustio ponuđeno te je na najbolji mogući način iskoristio nervozu Kostelića i Hirschera i prigrlio ponuđen mu mali slalomski Globus.

 

No Hirscher nije ostao nezadovoljan, dapače. Njegovo ime ćemo još dugo slušati. Je li pretjerano reći da je trenutno najspremniji skijaš na svijetu? Vjerujemo da nije. Hirscher je definitivno unio novu dimenziju u natjecateljsko skijanje. Granice sporta se pomiću, iako svake godine mislimo kako su pomaknute gotovo do samoga kraja. No taman kada to pomislimo rodi se neki novi Messi, novi Bolt, nova Janica ili… Marcel Hirscher. Riječ je o čovjeku koji je savršeno objedinio nekoliko karakteristika; gimnastičarima svojstvenu gipkost, izvanrednu motoriku i eksplozivnost te skijašku tehniku o kojoj jedni pričaju hvalospjeve, dok drugi s podsmjehom gledaju na ovog austrijskog mladića govoreći kako takvo skijanje ne garantira konstantu niti dugovječnost. Bilo kako bilo, Marcel će već ove sezone imati priliku potvrditi svoju veličinu. Zaobiđu li ga ozljede te ukoliko poradi malo na taktici i koncentraciji, moguće je očekivati velike stvari. Što će na to reći Ivica, Feuz ili pak netko treći, vidjet ćemo. Iskustvo je na strani Kostelića, a ono je vrlo često presudno. 

 

Da li da spominjemo žene? Već neko vrijeme ženskim skijanjem vladaju samo dvije domine; specijalistica Marlies Schild te vrlo vjerojatno uz Janicu najsvestranija, najdominantnija i najbrža skijašica ikad; Lindsey Vonn, koja je već do svoje 28. godine srušila gotovo sve rekorde koje je mogla.

 

Malo je toga Amerikanki ostalo neostvareno. Možda broj Janičinih olimpijskih medalja? Ili pak blistavija slalomska forma, pogotovo na Sljemenu, gdje je Vonn već poslovično slaba? Ove sezone imat će priliku pokazati se pred zagrebačkom publikom koja će najbolje skijašice dočekati 04.01., dok će najbolji skijaši sljemenskoj publici pokazati što znaju 06.01.

Novost je da je ove sezone muška sljemenska utrka u jutarnjem terminu. Možda su takve utrke malo manje atraktivne i napornije gledateljima (pogotovo uzme li se u obzir nimalo lak pristup Sljemenu), no jutarnja utrka je svakako bolja za stazu koja zbog poslovično organizacijski teškog termina svake godine iziskuje izvanljudske napore ne bi li sve proteklo u najboljem redu i ne bi li snježni uvjeti bili adekvatni. Ove godine ponovo ćemo gledati i utrku legendi, što će zasigurno izmamiti osmjehe na lica starijih skijaših zaljubljenika.

 

Čeka nas zima prepuna događanja, a da nismo niti spomenuli Svjetsko prvenstvo u Schladmingu. Ne propustite ju. Reprezentativci će zasigurno trebati navijačku pomoć i to ne samo na Sljemenu. A kad od adrenalina i navijanja skijaške zazubice narastu nema boljega nego ispucat energiju negdje u Alpama. Ski openinzi su već odavno u ponudi. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 25. listopada 2012.   16:52h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Krampus, bice da ti je s godima memorija sve bolja :)
  • Objavljeno: 25. listopada 2012.   15:26h

    Član od:
    13.01.2006.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Već petanesta sezona??? Nevjerojatno kako vrijeme u nekim slučajevima btzo prolazi. Još se sjećam nekih početnih utrka. Ili je to možda zato što sam počeo dugo pamtiti...
  • Objavljeno: 25. listopada 2012.   13:56h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ajmooooo Ivice, op,op,op!!!!!

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 306885
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr