NATJECANJA

»

SKIJANJE

20.03.2012.      

Autor: Matija Kralj 

Hrvatska 11., Head najuspješniji u Svjetskom kupu

U FIS Kupu nacija Hrvatska sezonu završava na 11. poziciji, Head je najuspješniji proizvođač skija Svjetskog skijaškog kupa.

Svaki kraj sezone donosi i neka dodatna svođenja bilanci. Pa se tako u konačnici u sklopu FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju sasvim jasno prepoznaje i globalna uspješnost svake od nacija Svjetskog kupa, ali i najuspješniji proizvođač skija. Kako? Maksimalno jednostavno - zbrajanjem za Kup nacija svih bodova koje su pojedinačno skijaši i skijašice iz te zemlje ostvarili plus Nations Team Event bodovi. A za ranking proizvođača skija - također zbrajanjem svih bodova koje su tijekom sezone ostvarili sve skijašice i skijaši koji skijaju na skijama određenog proizvođača.

U Kupu nacija Svjetskog kupa ništa se tako već godinama ne mijenja po pitanju najuspješnije zemlje/nacije. A to je Austrija. Kojoj se nitko ozbiljno ne uspijeva niti približiti. Austrijski skijašice i skijaši i ove su sezone sakupili sveukupno 13.676 bodova. Druga Italija sakupila je 6.907 bodova. Dok je treća Švicarska na 6.503 boda, a četvrte SAD s 6.276 sakupljenih bodova.

Hrvatska, barem dok je još sportski aktivnih članova obitelji Kostelić, čvrsto drži negdje točno sredinu poretka po pitanju Kupa nacija. Te i ovu sezonu završava na 11. poziciji od 24 zemlje svijeta s osvojenim makar bodom (24. Mađarska s točno 1 bodom Edit Miklos za 30. mjesto superkombinacije St. Moritza, nap.a.), i to s osvojenih točno 1.176 bodova.

Na 1.064 boda Ivice Kostelića sa svojih se 107 bodova nadovezao Natko Zrnčić-Dim. A svoja 3 i 2 boda pridodali su još Dalibor Šamšal odnosno Tin Široki. Aktualni trenutak hrvatskog seniorskog skijanja je takav da Hrvatska ove sezone - nema niti boda u ženskoj konkurenciji. Nakon odlazaka Janice Kostelić, Nike Fleiss, stanke koju je uzela Ana Jelušić te ranosezonske teške ozljede koljena Sofije Novoselić - nikakvo iznenađenje. 'Novi val' budućnosti uz Sašu Tršinski, Tamaru Zubčić, Andreu Komšić tek je u kadetsko-juniorskoj fazi skijaškog razvoja.

Kod proizvođača skija u ovosezonskom izdanju Svjetskog kupa Headove skijašice i skijaši prikupili su čak 7.630 bodova. 2.390 bodova više od onih Salomonovih (5.240 bodova). Treći je Atomic s 4.980 bodova. Dok je Fischer Ivice Kostelića i Dalibora Šamšala na 6. poziciji od 12 proizvođača skija s bodovima, uz 2.195 osvojenih bodova.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 174047
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr