02.10.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

La Plagne najposjećenije svjetsko skijalište

Zanimljivi statistički podaci o skijaškoj industriji iz izvještaja švicarskog konzultanta.

Švicarski poslovni konzultant Laurent Vanat izdao je ove godine svoj već treći izvještaj o stanju skijaške industrije u svijetu. Zanimljiv i prilično opsežan dokument obuhvaća preglede skijališta u svim većim i skijaški značajnim zemljama, a posebno su zanimljivi statistički podaci koje je ovaj konzultant iz Ženeve sakupio kako bi imao cjelovitiji prikaz branše u kojoj savjetuje svoje klijente.

"2011 International report on mountain tourism" se ne dotiče Hrvatske, no zato daje neke druge zanimljive brojke. Prema izvještaju, na svijetu je oko 80 zemalja u kojima se skija, od toga ih je desetak gdje postoje samo zatvorena skijališta u halama. U funkciji je oko 2.000 skijališta, trećina od toga u Alpama. Pod skijalištem se smatra centar sa četiri ili više žičare, pa eto i odgovora zašto u izvještaju nema Hrvatske.

Skijaška industrija svake godine može računati na oko 400 milijuna posjeta u godini. Većina se slijeva u neko od 48 velikih skijališta gdje se ostvaruje preko 1 milijuna posjeta godišnje. Čak 77% tih velikih skijališta se nalazi u Europi, a daleko najposjećeniji je francuski La Plagne (naslovna fotografija) gdje godišnje zabilježe preko 2,5 milijuna posjeta. Preko 2 milijuna posjeta imaju još SkiWelt Wilder Kaiser te Les Arcs. Francuzi i Austrijanci su glavni "igrači" na svjetskoj sceni budući da je 9 od 10 najposjećenih skijališta upravo u njihovom vlasništvu. "Ugurati" se na 9. mjesto uspio je tek Whistler Blackcomb. Najposjećenije talijansko skijalište je Val Gardena, a švicarsko (ako izuzmemo austrijsko-švicarsku kombinaciju Ischgl-Samnaun) Davos-Klosters.

-.--.-grandvalira

Uz Francusku i Austriju, Sjedinjene Američke Države su značajan faktor na svjetskoj skijaškoj sceni. Te tri države svaka imaju oko 3.000 skijaških žičara, no zanimljivo je spomenuti da je prosječno opterećenje po jednoj žičari daleko veće u Americi nego u Europi. U Austriji, Švicarskoj i Norveškoj je i najveći udio skijaša u domaćem stanovništvu, preko 25 %. Zanimljivo je istaknuti i ovisnost pojedinih nacionalnih skijaških industrija o inozemnim posjetiteljima. U Austriji i Švicarskoj inozemni skijaši čine preko 50% ukupnog broja skijaša u godini, dok se u Andori taj postotak penje na visokih 95%! Zbog toga je Andora (gore) i bila jako pogođena svjetskom recesijom kada je skijaška klijentela otkazivala pakete let+smještaj+ski karta u toj malenoj državici.

Ovo je samo dio brojki iz Vanatovog dokumenta, a zainteresirani lako mogu na internetu pronaći cjelokupan izvještaj.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 162373
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr