SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

08.11.2004.      

Autor: Goran Vukelić 

Talijanska skijališta

Ležeran pristup, prekrasni krajolici, vrhunski pripremljene staze i, u prosjeku, 8 od 10 sunčanih dana razlozi su za okusiti što nudi talijanski snijeg.

A nudi jako puno. Iako je teško svesti sva skijališta ove zemlje pod isti nazivnik, pokušat ćemo u ovom uvodu naznačiti opće odrednice koje se tiču gotovo svih ski centara.

Skijališta su se u Italiji smjestila na samom sjeveru zemlje, relativno blizu granice s Francuskom, Švicarskom, Austrijom i Slovenijom. Krenuvši od zapada prema istoku na samoj granici s Francuskom nalaze se tako Sestriere (400 km staza) i Courmayeur (100 km), na granici sa Švicarskom Livigno (110 km staza, kao bescarinska zona popularno shopping odredište), regija Skirama Dolomiti Adamello Brenta (380 km staza, s Madonnom di Campiglio – čestim odredištem milanskog jet-seta).

-.--.-

Ono što nikako ne treba propustiti i što je i najčešći cilj hrvatskih skijaša je područje Dolomiti Superski – jedan skipass pokriva 12 vrhunskih skijališta i više od 1220 km staza. Tu su uključena skijališta poput popularnog Kronplatza, mondene Cortine d'Ampezzo, neponovljive Sella Ronde sa svoje četiri doline (Val di Fassa, Val Gardena, Alta Badia i Arabba) ili obiteljske Civette. Najbliže Hrvatskoj su mala, vikend-skijališta uz granicu s Slovenijom poput Piancavalla, Tarvisia, Zoncolana ili Sella Nevee.

-.--.-

Općenito gledajući, skijališta se u Italiji dižu do nekih 2300 m n/m u Dolomiti Superski području ili 2800 m n/m na skijalištima blizu Francuske. To im omogućava dugačku sezonu od prosinca gotovo do travnja. Kao jamac cjelogodišnjeg skijanja ističu se ledenjaci Cervinia i Passo Stelvio (često odredište Ane Jelušić). Staze su uvijek vrhunski pripremljene, po potrebi i umjetno zasnježene.

-.--.-

Ono što Talijani vole isticati kao svoju prednost je pretežno sunčano vrijeme – što je i istina. Za lijepih dana omamit će vas predivan krajolik obrubljen snježnim vrhuncima. Ono što bi također trebalo pridodati je i njihov ležeran, prijateljski pristup gostu. Nemojte ovo nikako pomiješati s neodgovornošću ili 'aljkavošću' – apartman rezerviran i godinu dana unaprijed čekat će vas u točno dogovoreno vrijeme, ceste će uvijek biti očišćene od snježnih nanosa, ski-busevi su točni i brzi, a gazdarica u kući rado će vas počastiti talijanskom grappom (iako možda i neće uvijek biti sigurna iz koje to zemlje točno dolazite).

Jednostavno, čini se da talijanski la dolce vita živi i visoko na sjeveru. Za dobar ugođaj na stazama i pored njih svakako su zaslužni i dobra hrana, još bolja kapljica i bezbroj restorana, pizzeria, pubova i apres-ski barova koji sve to nude.

U svakom većem centru ćete uz navedeno naći i svojevrsni javni sport-wellnes centar gdje možete klizati, plivati, igrati tenis, a nakon toga se opustiti u vrućim isparavanjima neke od bezbrojnih vrsta sauna. Sve to nudi i većina hotela uz isto tako povoljne cijene.

-.--.-

U dobrom dijelu skijališta u pokrajini Alto Adige/Südtirol zamjetan je germanski utjecaj i svi su nazivi dvojezični. No, neka vas jezične barijere ne obeshrabre – domaćini se iskupljuju ljubaznošću i pristupačnošću.

Što se tiče apartmana, kvadraturom i udobnošću su i poput Italije – negdje između Francuske i Austrije. Standardan 6-krevetni apartman uključuje kuhinjsku nišu, sobu sa bračnim krevetom, ležaj na razvlačenje u dnevnom boravku i kabinu sa ležajom na kat. Cijene su pristupačne, vrijedi pravilo da je smještaj skuplji uz stazu ili u većim mjestima.  

Pristup skijalištima je relativno brz i lagan, do najčešćih destinacija u Dolomiti Superski području vode vas većinom autoceste (cestarina u jednom smjeru prosječno 6 EUR) ili brze ceste (sa "SS" oznakom). Za dolazak do samog skijališta najčešće je potrebno prijeći 1 ili 2 prijevoja, no bez brige, ukoliko nije mećava, bit će čisti. Obavijest o otvorenosti prijevoja čekat će vas obično uz cestu u podnožju uspona.

Prosječna udaljenost ski centara Dolomiti Superskija od Rijeka je
350 km, od Zagreba 450 km. Do udaljenijih skijališta poput Madonne di Campiglio ili Livigna vozit ćete se iz Rijeka oko 550 km, iz Zagreba oko 600-tinjak km.

-.--.-

Cijene skipassa su povoljne, možete računati sa oko 140 EUR za 6-dnevni skipass za odrasle na većini boljih skijališta. Nude se i bezbrojne kombinacije skipasseva kako biste iskoristili ono najbolje i skijali najviše.

Skijanje u Italiji vas zasigurno neće razočarati, no ipak preporučamo da pročitate naše mišljenje o nekima od ski destinacija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 552738
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr