04.12.2017.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Sjajan kraj američke turneje - Zubčić 8.!

Posljednji dan američke turneje skijaške karavane donio je nove uzbudljivosti. Sjajni Filip Zubčić završio je osmi.

Posljednje utrke američke turneje donijele su nova uzbuđenja. Sva tri dana bila su fenomenalna. Pojam iznenađenje definitivno je glavni “light” motiv cjelokupnog vikenda. Nedjelja je donijela prvi veleslalom sezone za najbolje skijaše svijeta, dok su se djevojke natjecale u disciplini superveleslaloma. Subota je donijela snijeg Lake Louiseu, dok je u nedjelju vjetar itekako dobro propuhao Beaver Creek. 

Posljednjeg dana u tjednu, čast da otvore natjecanja Svjetskog skijaškog kupa imali su najbolji veleslalomaši svijeta. Toj skupini pripada i jedan mladić iz Hrvatske. Sjajni Filip Zubčić otvorio je sezonu na najbolji mogući način. Obje veleslalomske vožnje je odskijao hrabro, riskantno i nevjerojatno eksplozivno, što mu je u konačnici donijelo osmo mjesto. Nakon prve vožnje je držao šestu poziciju, ali neke greške su ga koštale rezultata karijere. Nema veze, iovako je to bilo senzacionalno. Za najboljim je u navedenoj utrci zaostao 1.47 sekundi. Fantastičan rezultat dvadesetčetverogodišnjeg Filipa. Nadamo se da su još bolja ostvarenja tik iza ugla.

-.-Mitja Šmid Bricelj, PhotoSI-.-

Filip Zubčić svojim veleslalomskim stilom neodoljivo podsjeća na pobjednika ove utrke. Marcel Hirscher se vratio u punom smislu te riječi. Nakon prvog dijela natjecanja držao je treću poziciju iako je odskijao fenomenalno, no teško je riječima opisati njegovu izvedbu u drugoj vožnji. Pokazao je cjelokupan spektar svojih skijaških sposobnosti, skijao je na ivici ispadanja. Sjećate li se kada je Marcel zadnji put ispao? Nije zapravo niti bitno. Važan je stil kojim skija; mislite da će ispasti svaki trenutak, no on ostaje na stazi do samog kraja te ulazi u ciljnu ravninu s povećanom prednošću u odnosu na onu koju je imao nakon prvog dijela natjecanja. Upravo tako je izgledao Hirscherov nastup u drugoj vožnji. Vrijeme koje nitko nije nadmašio iznosi 2:37.30 minuta. Svog glavnog konkurenta i najbližeg pratitelja je ostavio za “malenih” 0.88 sekundi.

Taj glavni konkurent šesterostrukog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa zove se Henrik Kristoffersen. U prvom je dijelu razočarao svojom izvedbom, što mu je donijelo tek devetu poziciju. Uvidjevši da ne može ništa izgubiti, Henrik se u drugom dijelu bacio na glavu. Uz Marcela, on je jedini skijaš koji je uspio povećati prednost nad tada trenutno vodećim, u odnosu na prednost iz prvog dijela natjecanja. Loša izvedba u prvoj vožnji koštala ga je stepenice više na pobjedničkom postolju.

Nakon prve vožnje čelnu je poziciju držao Nijemac Stefan Luitz. Njegova izvedba u prvoj vožnji je izgledala kao da svim silama želi nadoknaditi nesretni izostanak svog kolege Felixa Neureuthera. Svi ljubitelji skijanja vjerojatno su ostali zapanjeni tom vožnjom. U drugom dijelu je odskijao kao da se prestrašio mogućnosti pobjede. Ne može se reći da je kalkulirao, jer je Hirscher bacio rukavicu izazova, no vidio se jedan strah u samom nastupu. Na kraju, trebao bi biti poprilično zadovoljan trećom pozicijom. Bio je samo stotinku brži od četvrtoplasiranog Manuela Fellera, odnosno zaostao je 1.03 sekunde za Hirscherom.

Utrka je bila prožeta zanimljivošću. Nekada vladar veleslaloma, Amerikanac Ted Ligety, na sjajan se način vratio u svoje omiljeno natjecanje. Nakon prvog dijela natjecanja bio je na drugoj poziciji, ispred Hirschera, no u drugoj se vožnji ipak osjetio njegov poduži izostanak. U svakom slučaju, jako ga je lijepo opet vidjeti tamo gdje i pripada. Odlične nastupe ove su nedjelje ostvarili i Slovenac Stefan Hadalin, koji je sa startnim brojem 60 stigao do 16. pozicije. Tommy Ford, Trevor Philp, Loic Meillard, Justin Murisier te već spomenuti Manuel Feller također pripadaju toj skupini. Nekako najveće razočaranje smo doživjeli od francuskih reprezentativaca. Alexis Pinturault jedva je ušao u drugu vožnju, da bi u konačnici završio na dvanaestoj poziciji. Mathieu Faivre napravio je veliku grešku u prvom dijelu natjecanja te se nije uspio plasirati među najboljih 30 skijaša, dok je Thomas Fanara isto napravio u drugom dijelu natjecanja.

Između dviju veleslalomskih vožnji, djevojke su odradile svoju superveleslalomsku utrku. Za razliku od prošlih dana, nedjelja je donijela mnoštvo novosti. Prije svega, iako nije završila na postolju, opet treba apostrofirati sjajnu Mikaelu Shiffrin koja je plasmanom na petu poziciju ostvarila najbolji superveleslalomski rezultat karijere. Ovaj vikend Shiffrin je osvojila 160 bodova u disciplini spusta te 45 bodova u superveleslalomu. U ovom trenutku ne postoji niti jedna skijašica koja bi joj mogla konkurirati u borbi za veliki Kristalni globus. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se odvijati nastavak sezone.

-.-Goran Razić-.-

U superveleslalomskoj utrci najbrža je bila, drugoplasirana iz spusta održanog u petak, reprezentativka Lihtenštajna Tina Weirather. Ona je jedina skijašica koja je sve ključne dijelove staze prošla bez pogreške. Odskijala je blizu savršenstva, a posebno je brza bila na ravnim dijelovima staze.  Prolaskom zamišljene ciljne linije zaustavila je štopericu na 1:18.52 minute. Iako je nekoliko djevojaka imalo prednost u dijelu utrke, odnosno mali zaostatak za Weirather, niti jedna brzančica nije uspjela nadmašiti navedeno vrijeme.

U natjecanje Svjetskog skijaškog kupa, utrkom u Söldenu, poprilično se rano vratila Švicarka Lara Gut, no ne u onom izdanju na koje nas je navikla. Ove nedjelje ostvarila je najbolji rezultat sezone i podsjetila nas je na ona, za nju, dobra, dobra, dobra stara vremena. Lara je odskijala više nego solidno, uz nekoliko pogrešaka, u cilj je uspjela stići sa 0.11 sekundi zaostatka za pobjednicom Weirather, što je bilo dovoljno za drugu poziciju. Svoje posljednje postolje ostvarila je na Svjetskom skijaškom prvenstvu u St. Moritzu kada je osvojila brončanu medalju u utrci superveleslaloma. Simbolično, od superveleslaloma do superveleslaloma trajao je težak period za sjajnu Laru. Nadamo se kako će sada sve krenuti uzlazno za ponajbolju skijašicu svijeta.

Do treće pozicije stigla je aktualna Svjetska skijaška prvakinja iz discipline superveleslaloma. Naravno, riječ je o pomalo zaboravljenoj Austrijanki Nicole Schmidhofer. Pri njezinom ulasku u cilj teško se moglo smatrati kako će završiti na postolju, iako je u ciljnu ravninu ušla s do tada najboljim vremenom. Nekako se činilo kako ima još puno prostora za poboljšanje najboljeg vremena. Nicole je postigla slabiju vožnju od Weirather za 0.29 sekundi, što joj je na kraju donijelo treću poziciju. To je njezin treći plasman na postolje u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Hoće li stići do svoje prve pobjede u navedenom natjecanju ostaje nam vidjeti u nekoj od nadolazećih utrka.

Iz utrke još valja izdvojiti ispadanja Lindsey Vonn, Anne Veith te Ester Ledecke. Viktoria Rebensburg, drugoplasirana iz subotnjeg spusta, završila je tek na dvanaestoj poziciji. Veliko razočarenje priredila je i Austrijanka Cornelia Hutter, pobjednica utrke u petak, koja je imala konkurentno vrijeme sve dok nije pogriješila na kritičnom zavoju staze u Lake Louiseu. U konačnici je završila na osmoj poziciji. Još valja dodati kako ni danas nije nastupila naša Leona Popović. Nažalost još uvijek osjeća posljedice pada na treningu uoči prvog spusta u Lake Louiseu te je otputovala u Hrvatsku na dodatne pretrage. Nadamo se kako će biti spremna za nastavak natjecanja.

Američka turneja je završila, skijaškoj karavani slijedi povratak u Europu. Najbolji skijaši svijeta odlaze u francuski Val’d Isere gdje ih očekuju utrke tehničkih disciplina. Djevojke odlaze u švicarski St.Moritz. Tamo su zakazane dvije utrke superveleslaloma te utrka alpske kombinacije. Cjelokupni program započinje u petak utrkom alpske kombinacije. Iskreno se nadamo kako će nam nastavak natjecanja donijeti uzbuđenja na razini proteklog vikenda. Snijeg je prekrio mnoge dijelove Lijepe naše te se pomalo može početi uživati na skijanju, stoga obavezno treba oprobati kombinaciju praćenja ovog sjajnog natjecanja te vlastitog uživanja u skijaškim radostima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 293296
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr