Skijanje.hr

16.09.2008.      

Autor: Goran RazićPhoto: Obertauern webcam  

Snijeg u Alpama - dobar znak uoči sezone

Prvi ozbiljniji snijeg u posljednje vrijeme dao nadu u dobru predstojeću sezonu. Visina snježnog pokrivača na mnogim skijalištima mjerila se po prvi puta nakon sezone 2007/2008.

Većina alpskih glečera bilježi prve, toliko priželjkivane pahulje snijega. Do sada je mjestimice palo i preko 30 cm snijega, ponajviše u Tirolu i predjelima višim od 3500 mnv. Tako primjerice Hintertuxer Gletscher bilježi 20 cm novog snijega, i temperature oko -7°C, na Kitzsteinhornu iznad Kapruna je palo oko 10 cm snijega, a temperature variraju od -2 do -8°C.

Hrvatskoj najbliži skijaški glečer - Mölltaler nalazi se pod utjecajem ciklone već nekoliko dana. Do sada je palo oko 10-ak cm snijega, a temperature su, baš kao i na ostalim ledenjacima, u minusu. Talijanska Marmolada upravo je završila ljetnu sezonu, te nakon zasluženog remonta s nestrpljenjem očekuje novu skijašku sezonu. Za sada su ovaj dio Italije zaobišle snježne oborine, no zato predio bliži švicarskoj granici, posebice Passo Stelvio i Val Senales, bilježe relativno niske temperature, te također između 10 i 20 cm novog snijega.

Kako priči ne bi bio kraj, pobrinulo se skijalište koje nas je već naviklo redovnim svrstavanjem ravnopravno uz bok s ledenjacima - barem po pitanju klime. Riječ je naravno o austrijskom Obertauernu, koji iako znatno niži od gore spomenutih već sada ima 10 cm novog snijega. Iako je isti period 2007. godine Obertauernu donio iznimno velikih 70 cm snijega, ovakav razvoj situacije je iznimno optimističan, pogotovo kada se uzme u obzir da skijaška sezona na Obertauernu počinje za malo više od dva mjeseca.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 516955
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr