NATJECANJA

»

SKIJANJE

15.02.2010.      

Autor: Goran RazićPhoto: Didier Defago (naslovna), Natko Zrnčić-Dim (tekst)  

Spust (skijaši): Defago za zlato Švicaraca nakon 22g.

Didier Defago najbolje se snašao na premijernoj utrci alpskih disciplina na Zimskim olimpijskim igrama. Ivica Kostelić izborio je 18. mjesto, Natko Zrnčić-Dim 33., a Ivan Ratkić na kraju je plasiran na 41. mjestu.

Nedovoljno dobra priprema staze, promjenjivo vrijeme i različita kvaliteta snijega glavne su karakteristike današnjeg spusta voženog na Dave Murray stazi u Whistleru. Nakon više od tjedan dana iznimno nestabilnog vremena, praćenog kišom i obilnim snijegom, današnji dan je ponudio vrlo dobre uvjete, koji su se tijekom vožnje još više popravljali.

U takvim uvjetima očekivanja domaćina od kanadskih skijaša bila su iznimno velika, a dojam je da je upravo to bio jedan od glavnih razloga ipak razočaravajućih rezultata Kanađana, koji su redom startali s velikim pritiskom te završavali ili na začelju poretka, ili van staze, dok je najbolji u kanadskim redovima Erik Guay na kraju završio peti.

Švicarac Didier Defago najmirnijom i najpreciznijom vožnjom ugrabio je prvo zlatno olimpijsko odličje Švicarske nakon duge 22 godine i dominacije Pirmina Zurbriggena. Slavlje za Švicarsku je moglo početi nakon još četiri vožnje koje su uslijedile, a od kojih su najopasnije po Defaga bile one njegovih sunarodnjaka Carla Janke i Didiera Cuchea. Dok je Janka neobjašnjivo gubio brzinu i završio 11., najveći favorit današnje utrke Didier Cuche završio je na šestom mjestu, nakon što je u prva dva prolaza odvezao odlično, no u konačnici ga je 36 stotinki zaostatka skupo stajalo.

-.--.-

Srebrnu medalju danas je ugrabio odlični Norvežanin Aksel Lund Svindal, sa zaostatkom od samo 7 stotinki sekunde za Defagom, dok je brončani Bode Miller, kojemu je samo 9 stotinki falilo za zlato, te 2 stotinke za srebro. Miller i dalje ostaje bez olimpijskog zlata, čime je propustio jedan od možda posljednjih vlakova za toliko željeno odličje.

Ivica Kostelić u današnjem spustu odvezao je vrlo lijepu i tehnički kvalitetnu vožnju. U konačnici je za pobjednikom zaostao +1.18 sekundi, što je bilo dovoljno za 18. mjesto. No upravo ovakav zaostatak vrlo je dobra najava za sutrašnju superkombinaciju, u kojoj Ivica ovakvim spustaškim nastupom može s razlogom očekivati puno.

Natko Zrnčić Dim (slika dolje) očito je u vožnju ušao pomalo dekoncentriran, što zbog velikog uloga, što zbog želje za odličnim rezultatom. Nekoliko grešaka na ključnim dijelovima staze u konačnici su ga stajale boljeg plasmana te je naposlijetku završio na 33. mjestu s +2.71 sekundi zaostatka. Ivan Ratkić sa startnim brojem 52 doskijao je do 41. pozicije sa zaostatkom od +4.27 sekundi za Defagom.

Konačni poredak prvih 10 skijaša:

1. DEFAGO Didier (SUI) 1:54.31
2. SVINDAL Aksel Lund (NOR) +0.07
3. MILLER Bode (USA) +0.09
4. SCHEIBER Mario (AUT) +0.21
5. GUAY Erik (CAN) +0.33
6. CUCHE Didier (SUI) +0.36
7. POISSON David (FRA) +0.51
8. BUECHEL Marco (LIE) +0.53
9. KROELL Klaus (AUT) +0.56
10. WALCHHOFER Michael (AUT) +0.57
...
18. KOSTELIĆ Ivica (CRO) +1.18
33. ZRNČIĆ DIM Natko (CRO) +2.71
41. RATKIĆ Ivan (CRO) +4.27


-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 329461
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr