NATJECANJA

»

SKIJANJE

22.01.2019.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Vikend prepun iznenađenja

Najbolji svjetski skijaši i skijašice protekli su se vikend okušali u više disciplina. Skoro svaka utrka donijela je poneko iznenađenje. Vincent Kriechmayr, Clement Noel, Ramona Siebenhofer, Marco Schwarz i Mikaela Shiffrin imali su razloga za slavlje.

Kronplatz i Cortina d' Ampezzo protekli su tjedan ugostili najbolje svjetske skijašice, dok je Wengen bio poprište događanja u muškom dijelu Svjetskog skijaškog kupa. U veleslalomskoj utrci održanoj na Erti, stazi koja je dio talijanskog skijališta izuzetno popularnog među Hrvatima, pobjedu je odnijela Mikaela Shiffrin. Bila je bolja ispred Tesse Worley i Marte Bassino. Sjajna Amerikanka nije se zadovoljila samo tom pobjedom, već je nastupila i u superveleslalomskoj utrci Cortine d' Ampezzo, gdje je također završila na istoj poziciji.

Na ostalim utrkama u navedenom skijalištu, riječ je o dvije utrke spusta, na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, oba se dana penjala Austrijanka Ramona Siebenhofer. Prvi je dan pobijedila ispred Ilke Štuhec i Stephanie Venier, a u subotnjoj je utrci spusta pobjedničko postolje podijelila s Nicole Schmidhofer, dok se Ilka spustila samo jednu stepenicu niže. Valja izdvojiti kako se u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa vratila legendarna Amerikanka Lindsey Vonn. Nije ostvarila zapažene rezultate, ali sigurno ima beskrajan motiv za ostvarenje navedenog u skoroj budućnosti. Još ju samo četiri pobjede dijele od rušenja apsolutnog rekorda po broju ukupnih pobjeda u Svjetskom skijaškom kupu, kojeg trenutno drži Ingemar Stenmark. Već će sljedeći vikend imati mogućnost smanjiti razliku u broju pobjeda jer će se u Garmisch-Partenkirchenu održati natjecanja brzih disciplina.

Wengen. Ovo švicarsko zimovalište ima posebno mjesto u hrvatskim srcima. Ivica Kostelić ostvario je šest pobjeda u tom pitoresknom mjestašcu, a još se toliko puta penjao na nešto niže stepenice pobjedničkog postolja. Ovoga vikenda Wengen mu je odao počast. Proglašen je za najuspješnijeg skijaša koji se ikad natjecao u Wengenu. Sjećamo se kako je mnogo puta izjavio da će jednog dana kupiti onu kućicu na slalomskoj stazi. Veza između Wengena i Ivice nešto je što se teško može opisati riječima. U tom duhu nadali smo se kako će Ivica prenijeti svoju energiju na naše predstavnike. Na kraju, nije to čak tako loše niti izgledalo. U slalomskoj utrci, iza pobjedničkog trija: Clement Noel - Manuel Feller - Marcel Hirscher, našli su se Elias Kolega i Matej Vidović. Prvo spomenuti završio je na osamnaestom mjestu, dok je najviši hrvatski predstavnik osvojio dvadeset treću poziciju. Istok Rodeš, nažalost, opet nije uspio završiti utrku, dok se Filip Zubčić nije uspio plasirati u drugi dio natjecanja; završio je na 32. poziciji.

Dva dana prije, Zubčić se pobrinio da ne ode iz Wengena bez bodova. U utrci alpske kombinacije, u kojoj je nastupio i Rodeš, ali također nije završio natjecanje, osvojio je dvadeset prvu poziciju. Na pobjedničkom postolju, logično, našli su se slalomaši, odnosno tehničari. Marco Schwarz iznenadio je pobjedom, što se ne može reći za Victora Muffat Jeandeta i Alexisa Pinturaulta, koji su spomenutim redosljedom završili na pobjedničkom postolju. Vrhuncem vikenda može se smatrati spust na Lauberhornu. Mnoštvo skijaških kamikaza spuštalo se jednom od najdužih staza u Svjetskom skijaškom kupu. Na koncu, najbrže je istom prošao Austrijanac Vincent Kriechmayr, što se zasigurno nije previše dopalo domaćinima. Njihova glavna uzdanica, Beat Feuz, zauzeo je "tek" drugu poziciju, dok se na trećem mjestu, pomalo iznenađujuće, našao Norvežanin Alexander Aamodt Kilde. S postolja je izbacio svog sunarodnjaka Aksela Lunda Svindala.

Navedene utrke poslužile su kao zagrijavanje za ono što slijedi. Vrhunac natjecanja Svjetskog skijaškog kupa, u muškom dijelu natjecanja, zasigurno čine utrke u Kitzbühelu. U petak će se održati natjecanje u superveleslalomu, subota je rezervirana za čuveni spust, dok će nama zasigurno biti najzanimljiviji nedjeljni slalom. Nadamo se kako će naši dečki nastaviti u istom duhu. Jasno, to ne mislimo za Istoka Rodeša. Njemu želimo da se vrati na stare staze slave. Samo polagano, od vrata do vrata, kako je naša Janica znala reći, prazne glave. Iako nije vezano za ovaj članak te iako dobrano kasnimo s objavom, našoj Ani Jelušić, sada Black, želimo sve najbolje povodom rođenja kćerkice. Nadamo se da će biti sretna, vesela i uspješna poput mame!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321378
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr