NATJECANJA

»

SKIJANJE

31.05.2005.      

Autor: Matija Kralj


 

Legende - Phil Mahre

U rubrici Legende skijaškog sporta Skijanje.hr donosi vam i priču o Amerikancu koji je u svijetu skijanja obilježio prijelaz sa 70-ih u 80-e godine prošlog stoljeća...

Phil Mahre rođen je 10. svibnja 1957. godine u White Passu (SAD) i to svega četiri minute ranije od brata blizanca Stevea.

Oba brata relativno rano odlučuju se za skijašku karijeru, a njihovo međusobno rivalstvo na skijaškim stazama dobrim dijelom potom dobrano obilježava svijet muškog skijanja u to vrijeme s kulminacijom na ZOI u Sarajevu 1984. godine kada stariji Phil uzima olimpijsko slalomsko zlato, dok brat Steve na istoj utrci osvaja olimpijsko slalomsko srebro.

I Phil i Steve Mahre u široj su javnosti bili poznati kao buntovnici te su puno više obožavali, na primjer, lude ljetne vožnje na motorima od planova kondicijskih priprema, a koje im je za ljetne mjesece propisivao Američki skijaški savez.

No, skijaški rezultati uvijek su u konačnici govorili njima u prilog. Phil Mahre tako isprva postaje četverostrukim američkim naconalnim veleslalomskim prvakom, i to redom 1975., 1977., 1978. i 1979. godine. U utrkama Svjetskog kupa on također postaje velikom prijetnjom 1978. i 1979. godine, a kada osvaja 1978. drugo, a 1979. godine treće mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

1979. godine Phil Mahre potom u ožujku doživljava težak lom desnog gležnja i potkoljenice. Liječnici mu u nogu ugrađuju metalnu pločicu i čak sedam vijaka, no on se na skijaške staze vraća već samo šest mjeseci nakon ozljede. Niti godinu dana nakon ove teške ozljede Phil Mahre potom osvaja srebrnu olimpijsku medalju u slalomu na ZOI u Lake Placidu 1980. godine.

1981. godine stariji brat Mahre postaje prvim Amerikancem ukupnim pobjednikom Svjetskog skijaškog kupa, a ovaj vrhunski doseg on još potom ponavlja i 1982. te 1983. godine.

U sezoni 1983/84. i Phil i Steve Mahre potom se poprilično muče i ne uspijevaju ostvariti značajniji rezultat u Svjetskom skijaškom kupu (Phil ostvaruje konačni plasman na 62. mjesto ukupnog poretka, op.a.) te im malo tko daje veće šanse za osvajanje neke medalje na ZOI u Sarajevu. No na olimpijskoj slalomskoj utrci u Sarajevu braća Mahre ipak ostvaruju u uvodu u ovu priču već spomenuti vrhunski rezultat.

Nakon prve vožnje Steve Mahre nalazi se u vodstvu, dok se njegov brat Phil nalazi na trećem mjestu ukupnog poretka. Puno boljom drugom vožnjom Phil Mahre potom ipak postaje i prvim američkim skijašem osvajačem zlatne olimpijske medalje, dok se njegov mlađi brat Steve u konačnici mora zadovoljiti srebrom.

Ovaj rezultat ujedno je uistinu predstavljao i konačnu kulminaciju u njihovim karijerama, jer se nedugo nakon Igara u Sarajevu braća Mahre povlače iz aktivnog natjecateljskog skijanja.

Phil Mahre u Svjetskom skijaškom kupu ostvario je ukupno 27 pobjeda, od čega 9 u slalomu, 7 u veleslalomu te 11 u kombinaciji. 69 puta penjao se na podij, a zabilježio je i čak 120 plasmana među prvih 10 na utrkama Svjetskog kupa. Naslov svjetskog prvaka u kombinaciji uzeo je na SP-u u alpskom skijanju u Lake Placidu 1980. godine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 326038
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr