NATJECANJA

»

SKIJANJE

03.06.2007.      

Autori: Goran Razić, Goran VukelićPhoto: arhiva Skijanje.hr, Croski i Zoom Agence 

"Idemo vidjeti koliko mogu...", riječi su kojima je Ana započela svoju najuspješniju sezonu do sada. Nakon nje, sumirala je dojmove za Skijanje.hr.

Dvije su godine prošle od našeg zadnjeg intervjua s Anom Jelušić. Tada još djevojčica koju su čekale "teške" zadaće poput mature i polaganja vozačkog ispita u međuvremenu je izrasla u novu zvijezdu hrvatskog, ali i svjetskog skijanja. Odlazak Janice u prijevremenu mirovinu, samo je ubrzao put do naslovnica mlade Riječanke. Medijska pažnja nije neosnovana, Ana je u prošloj sezoni nanizala odlične rezultate u slalomu (7 plasmana među prvih šest), dograbila prvo postolje u karijeri (Snježna kraljica na Sljemenu) i zamalo ostala kratkih rukava na Svjetskom prvenstvu u Aareu (4. mjesto u slalomu). "Nevera s Kvarnera", kako Primorci vole tepati svojim uspješnim sportašima, proljeće provodi na pripremama na austrijskom Hintertuxu, rijetkoj oazi vječnog snijega i leda u Europi. Pronašli smo je "kod 'ovci', pa lijevo", kako nam je slikovito opisala svoj smještaj u pitoresknom tirolskom seocetu. U zgusnut dnevni raspored ubacila je i nekoliko odgovora za čitatelje Skijanje.hr-a.

Ana, za početak, osvrnimo se na prošlu sezonu. Obilježila ju je tvoja rezultatska eksplozija u Svjetskom kupu; jesi li je očekivala ili su i tebe iznenadili uspjesi u slalomu?

Pa, rezultati dolaze kad si za njih spreman. Znala sam da dobro skijam, znala sam da smo dobro odradili treninge ljeto prije... Sezona prije posljednje nije bila na toj razini, pa je bilo pitanje da li smo krenuli nizbrdo ili je to bio samo mali zastoj. U Leviju sam znala da mogu puno, da sam blizu (4. mjesto u slalomu, op.a.), tu smo rekli: "Idemo vidjeti koliko mogu..." Mislim da je ovo bila moja realna vrijednost u prošloj sezoni.

Forma je dobro tempirana kroz cijelu sezonu, konstantno si imala plasmane među 10 najboljih slalomašica. Tek pred kraj, u ožujku, su se desila dva odustajanja, neuobičajeno za tebe. Pad forme ili nešto drugo...?

Ne bih rekla pad forme, više su to bile vožnje u kojima sam željela dati maksimum budući da je situacija u poretku slalomašica pri kraju sezone bila "gusta" (Ana se borila za mjesto 3. slalomašice u sezoni 2006/07, op.a.). U Zwieselu se dogodio pad za koji nemam objašnjenje osim onog klasičnog: "To je slalom!" Ideš, ideš i odjednom se nađeš na podu. Nakon toga, na završnici u Lenzerheideu, morala sam pokušati doći do podija budući da 5., 6. ili 7. mjesto ne bi donijelo bitniji pomak na ljestvici. Riskirala sam, i eto - nije prošlo!

Ipak, zadovoljna si sezonom?

U principu, jesam. Naravno, bilo je nekih grešaka, korak do medalje na Svjetskom prvenstvu, tri 4. mjesta u sezoni, ali u globalu nemam prigovora.

Skrenula si i pozornost medija na sebe, nakon odlaska Janice prvo si ime ženske reprezentacije. Kako se nosiš sa pritiskom i očekivanjima javnosti?

Da, poklopile su se neke stvari ove sezone, Janica je otišla, Nika je bila bolesna..., tako da sam ja došla u prvi plan. Malo sam iskustva s medijima stekla i prateći Janicu prošlih sezona. Ne zamaram se previše napisima u novinama, cijelo sam vrijeme na putu tako da ne stignem sve niti čitati. No, sve dok je suradnja s medijima korektna, nema problema. Trudila sam se od početka biti prirodna...

...i imati svoj stav, što je natjeralo riječkog gradonačelnika u pomalo neugodnu situaciju na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici?

Joj, da! (smijeh) Pa, čuj, uvijek se čini da sam ja fina i pristojna, no imam i ja svojih granica. Ne volim da me se svojata, pogotovo u najuspješnijoj sezoni do sad, svi bi se malo "ugurali", a to ne ide tako... Meni je Platak bolna točka jer sam na njemu odrasla i teško mi ga je vidjeti u stanju u kakvom je sad. Zadnjih sedam godina nismo gore odradili niti jedan trening, nego moramo do prvog snijega voziti četiri sata. Riječko skijanje, kako ga se voli nazivati, nije zasluga skijališta na Platku jer na njemu nema uvjeta za mlade natjecatelje.

Vratimo se natjecanjima, slalom je vrlo dobar, dok stvari u veleslalomu malo "zapinju"?

"Malo", ajoj! (smijeh) Ma, ja ne bježim od veleslaloma. Svjesna sam da nije na potrebnom nivou i želim ga popraviti. Stalno ga treniramo, više nego slalom, no ne mogu reći da znam kad se dogodio trenutak da sam ja od veleslalomašice postala slalomašica.

Da li je izlaz možda u treniranju brzih disciplina? Dosta skijašica koje slove za specijalistice za super G i spust ostvaruje dobre plasmane i u veleslalomu koji je po postignutim brzinama na stazi sve manje tehnička disciplina.

U principu postoje dvije skupine skijašica: one orijentirane na slalom i veleslalom, te one koje voze veleslalom, super G i spust. Odabir disciplina je i stvar predispozicija svakog skijaša; ja ću teško ikada ostvarivati dobre rezultate u brzim disciplinama. Još kad uzmemo u obzir mali broj natjecateljki u našoj reprezentaciji postaje jasno da si ne mogu dopustiti "luksuz" vožnje brzih disciplina i riskirati ozljedu kojom bih praktički "izbrisala" našu ekipu. E, sad, koliko bi brze disipline pomogle veleslalomu? Ne znam, ja sam i prije 3 godine vozila istu količinu veleslaloma i tada mi je išao odlično, dok sada situacija nije tako blistava. Trudimo se, evo i sada na Hintertuxu od 20 dana treninga, 14 smo odvojili za veleslalom, a tek 6 za slalom.

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 330949
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr