NATJECANJA

»

SKIJANJE

23.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Legende - Franz Klammer

"Leteći Franz", jedna od najsjajnijih austrijskih skijaških zvijezda, rođena je 3. prosinca 1953. u Mooswaldu u Koruškoj.

Tijekom 70-ih i 80-ih austrijska spustaška zvijezda Franz Klammer pobijedio je na 26 utrka Svjetskog kupa (25 puta spust i jedna kombinacija) i 45 puta se našao na pobjedničkom postolju.

Te su mu pobjede donijele pet malih Kristalnih globusa naslova pobjednika Svjetskog kupa u spustu (1975.-78. i 1983. godine).

Ali, po njegovim riječima, jedan mu je trenutak ostao posebno duboko urezan u sjećanje, a to je vožnja za osvajanje olimpijskog zlata 1976. godine u Innsbrucku pred 60,000 domaćih navijača, i to ispred branitelja zlata sa prošle Olimpijade, Švicarca Bernharda Russija.

Iako je bio glavni favorit za osvajanje zlata (te je godine tri puta pobijedio na utrkama Svjetskog kupa, a 1975. je pobijedio na osam od devet utrka, op.a.), činjenica da će voziti tek 15-i smanjivala mu je izglede zbog velike mogućnosti da će staza biti jako zaleđena.

Tako je i bilo, a Klammer je vozio opasno i brzo. Iako je na prvom prolazom vremenu zaostajao, nastavio je još brže i stigao 33 stotinke prije glavnoga konkurenta postavivši rekord toga vremena u brzini od 102.828 km/h.

Nakon utrke izjavio je da je cijelo vrijeme bio uvjeren da će pasti i da se strašno bojao.

Osim toga, osvojio je najprestižnije spustaške utrke poput Hahnenkamma u Kitzbühelu 4 puta, Lauberhorh u Wengenu tri puta, i Val Gardenu četiri puta.

Unatoč vrhunskim rezultatima, Klammer nikad nije postao ukupnim pobjednikom Svjetskog kupa, a najveći uspjesi su mu dva treća mjesta u utrci za veliki Kristalni globus 1975. i 1977. godine.

Kada je prvi puta stao na skije imao je tri godine, a prvi je put pažnju na sebe privukao osvojivši Europa Cup spust u Bad Kleinkirchheimu.

Od profesionalnog se skijanja oprostio 1985. godine, ali i dalje željan brzina počeo se baviti automobilizmom.

Bio je, i još uvijek je, nevjerojatno popularna sportska figura u Austriji.

Njegovo omiljeno skijalište je Bad Kleinkircheim, a gdje je nedavno velikom proslavom obilježio svoj 50-ti rođendan i gdje ga još uvijek možete vidjeti kako skija na potezu od St. Ostwalda do Kaiserburga.

1988. godine "Leteći Franz" ponovo se vratio profesionalnom skijanju, ali u Americi, a i aktivirao se u igranju golfa, te kao ugostitelj kupivši ekskluzivne skijaške kolibe u Telluride-u, u američkoj državi Colorado.

Od 1998. predsjednik je i osnivatelj Fondacije za pomoć sportašima sa invaliditetom, a koji nakon nezgoda ne mogu živjeti samostalno.

Osim toga, krasi ga laskavi naslov ambasadora Ujedinjenih Naroda, a dobitnik je i nagrade "World Sports Award", te je aktivan u Olimpijskom pokretu.

Od 2002. godine organizirao je projekt isprobavanja skija u Bad Hofgasteinu (Austria-skitest), kako bi kupci i rekreativci dobili čim bolji uvid u skije i njihove karakteristike od strane prokušanih profesionalaca.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 325095
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr